perine-masaji-nedir-nasil-yapilir

Perine Masajı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir bebek sahibi olacağınızı öğrendiğinizde mutlulukla birlikte içinizi biraz da korku kaplar. Bu korku, bebeğinizin geleceği ile ilgili kaygıları, onun bakımını veya iyi bir anne olup olamayacağınızı içermek gibi konular olabileceği gibi doğum anının kendisi de olabilir.

Çünkü vajinal doğum, birçok kadının çekindiği bir doğum şeklidir ve normal doğum dendiğinde kadınların aklına ilk gelen, doğum sancıları ve vajinal kesi uygulamasıdır. Oysa her normal doğumda epizyotomi adı verilen vajinal kesi işlemi uygulanmaz. Nefes alıştırmaları, doğumu kolaylaştıracak egzersizler ve perine masajı doğuma olan bakış açınızı kesinlikle değiştirecek.

Peki perine masajı nedir? Hamileler için ne gibi yararları vardır? Ne zaman ve nasıl yapılır, gelin birlikte inceleyelim.

Perine Nedir?

Vajina ile anüs arasında kalan ince yapılı bölgeye perine adı verilir. Perine bölgesi, yaklaşık 3 cm çapa sahip bir alandır. Pelvik taban kasları yani mesane, üreme organları ve bağırsakları desteklemekte olan kaslar bu bölgede yer alır. Bu nedenle idrar ve dışkının kontrolü perineal bölgenin yönetimindedir.

Vajinal doğum sırasında bebeğin başı ve vücudu dışarı çıkarken perine bölgesinde normalin üzerinde bir gerilme meydana gelir. Bu gerilme bölgede kontrolsüz yırtık oluşumuna neden olabilir. Bu tür yırtılmaların meydana gelmesini önlemek adına bazen doğum esnasında perineal alana kesi atılması gerekir. Kesi, vajina alt duvarı ile pelvik kasların yaklaşık 3-4 cm kesilmesi şeklinde yapılır.

Yapılan bu kesi işlemine epizyotomi denir. Epizyotomi, gerek duyulduğunda perinenin kendi kendine yırtılmasının önüne geçen, iyileşmesi zor yırtıkları engelleyen faydalı bir uygulamadır. Fakat bölge yeterli elastikliğe sahipse kesi işlemine gerek kalmayabilir.

Perine Masajı Nedir?

Perineal bölgedeki kasları gevşetmek ve esnetmek amacı ile birtakım yağlar kullanılarak parmaklar yardımı ile yapılan masaj uygulamasına perine masajı adı verilir.

Perine masajı, vajinanın alt kısmındaki iç dokuların esnetilmesi şeklinde yapılır. Bu dokular masaj ile esnetildiğinde hem bebeğin geçişi sırasında daha az ağrı hissedilir hem de perinede yırtık oluşma riski azalır.

Perine Masajının Faydaları

Yapılan birçok araştırma, perine masajı uygulayan hamileler ile uygulamayanlar karşılaştırıldığında masaj yapan gebelerde epizyotomi işlemine daha az gerek duyulduğunu göstermiştir. Bu nedenle uzmanlar gebeliğin son dönemlerinden itibaren bu masajı önermektedir.

Hamileler için perine masajı faydaları şu şekildedir;

  • Perine dokusunu doğuma hazırlar: Perineal yapı, özellikle ilk doğumlarda yeterli esnekliğe ulaşmadığı için çok daha gergin bir konumdadır. Bu masaj iç dokuları gevşeterek doğuma hazır bir hâle getirmeye yardımcı olur.
  • Kontrolsüz yırtık oluşmasını engeller: Rahim ağzı genişliği bebeğin geçişini sağlamak için doğumda yaklaşık 10 cm kadar bir açılma gösterir. Ancak bebeğin baş bölgesi geçiş esnasında çevredeki ince dokuyu zorlayabilir. Eğer yeterli esneklik mevcut değilse ya da epizyotomi yapılmamışsa perineal alanda onarılması zor yırtılmalar oluşabilir. Perine masajı, bölgeye esneklik kazandırarak bu yırtılmaların önüne geçer.
  • Epizyotomi ihtiyacını azaltır: Epizyotominin çeşitleri bulunur. Kesi, duruma göre farklı açılarda ve farklı derinliklerde atılabilir. Perine masajı ile daha az kesi ihtiyacı oluşur.
  • Doğum ağrılarını hafifletir: Perine kaslarını gevşetmeye yarayan bu masaj, gerilmeye bağlı ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Vajinal doğumu kolaylaştırır: Perine masajı ile kaslar yeterli esnekliği kazanır ve daha kolay bir vajinal doğum gerçekleşir.
  • Anne adayını motive eder: Doğuma perine masajı ile hazırlanan hamilelerin doğum korkusu azalır, çünkü kendilerini doğuma daha hazır hissederler.

Perine Masajı Kim Tarafından Uygulanır?

perine-masaji-kim-tarafindan-uygulanir

 

Pelvik kaslarını esnetmek için bu masajı bir uzmana veya doktora yaptırmanız şart değildir. Perine masajı ev ortamında rahatlıkla uygulanabilir. Anne adayı dilerse kendi kendine uygulama yapabilir.

Fakat gebeliğin son dönemlerinde büyüyen karın, masajı yeteri kadar sürdürmeye imkan vermez. Bu gibi durumlarda hamileler eşlerinden yardım isteyebilirler. Kısacası masajı anne adayı veya eşi yapabilir.

Perine Masajı Nasıl Yapılır?

Perine masajı çok teknik hareketlere sahip bir masaj türü değildir. Bu sebeple herkes rahatlıkla uygulayabilir.

Peki perine masajı nasıl yapılır?

  1. Öncelikle masaja boş bir mesane ile başlayın. İdrarınız varsa yapın.
  2. Ardından masaj öncesinde elleri su ve sabun yardımıyla iyice yıkayın. Tırnaklar uzunsa kısaltın.
  3. Masaj için güvenli ve rahat bir alan seçin. Yatak odasında yatağınızda veya banyoda yapılabilir.
  4. Uygun bir pozisyon bulun. Ayakta dururken bir ayak yüksek bir objenin üzerine koyularak, duşta küvet içerisindeyken, yatakta uzanıp bacaklar iki yana açık ve dizler bükülü pozisyondayken, çömelirken, yarı oturur pozisyondayken kısacası perine bölgesine rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir pozisyon seçin.
  5. Kayganlığı sağlamak için parmaklarınıza zeytinyağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı veya dilediğiniz bir aromatik yağ ya da karışımı sürün. Parmakları birbirine sürtüp ısıtın.
  6. İki elinizin baş parmaklarını vajinanın içerisine ikinci boğuma kadar (Yaklaşık 4-5 cm) sokun.
  7. Parmaklarınızla vajina arka duvarını hissedin. Bu bölgeyi ve yan kısımları hafif hareketlerle ovmaya başlayın.
  8. Parmakları saat 3 ve 9 yönünde konumlandırıp U şekli vererek sağa ve sola hareket ettirin.
  9. Masajı eşiniz yapıyorsa işaret parmaklarını kullanmasını söyleyin ve aynı hareketleri yaptırın.
  10. Başlangıçta esneklik olmadığı için zorlanma yaşanabilir. Kendinizi zorlamayın. Hareketler ilerledikçe dokunun gevşediğini ve açıldığını hissedeceksiniz.
  11. Masajı yaparken 10 dakikayı geçmemeye özen gösterin.

Perine Masajı Ne Zaman Yapılır?

Bebeğinizi kucağınıza alma vakti yaklaştıkça doğumu kolaylaştıracak uygulamaların önemi de gözünüzde bir o kadar artmaya başlar. Bu sebeple anne adayları perine masajına başlamak için en ideal zamanı merak edebilirler.

Hamileliğin 34. haftasından itibaren perine masajı yapmaya başlanabilir. Haftada en az 3-4 kez olmak üzere doğuma kadar uygulamaya devam edilmelidir. Masaj için ideal süre ise 5-10 dakika arasıdır.

Perine Masajının Başarı Oranı Nedir?

Yapılan araştırmaların masajın sağladığı avantajlar ile ilgili kayda değer sonuçları olmasına karşın bu başarı aynı zamanda farklı etkenlere de bağlıdır. Anne adayının cilt yapısı, bebeğin iri oluşu ve doğumda oluşma ihtimali bulunan çeşitli komplikasyonlar, masaj yapılmasına rağmen gebede epizyotomi ihtiyacı doğurabilir.

Başarı oranından bahsedilecek olursa; perineal masaj yapılan 50 gebe ile yapılmayan 50 gebenin karşılaştırıldığı bir çalışmada masaj uygulanan 50 gebeden sadece 5’inde vajinal kesi ihtiyacı duyulurken masaj uygulanmayan 50 gebeden 46’sında vajinal kesinin yapıldığı görülmüştür. Kısacası bu sonuç, normal doğum ve epizyotomide perine masajının ne derece faydalı olduğunu gözler önüne seriyor.

Son haftalarına yaklaşan anne adayları, doktorlarına danışarak perine masajı hakkında bilgi alabilir ve en kısa sürede uygulamaya başlayabilirler. Ancak her hamilelik farklıdır. Bazı özel durumlar uygulamaya engel teşkil edebilir. Bu sebeple mutlaka öncesinde doktorunuzun onayını almanız gerekir.

 

“Hamilelikte Egzersiz Hareketleri” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelikte Egzersiz Hareketleri : https://www.bebek.com/hamilelikte-egzersiz-hareketleri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yalancı doğum belirtileri nelerdir?

Doğumun Evreleri: Ikınma ve Doğurma