Yenidoğanların ve bebeklerin uykuya dalamaması, az uyuması, uyurken sık sık uyanması ve uyandığında yeniden uykuya geçememesi uyku bozukluğunun habercisi olabilir. Emsey Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek, bebeklerin daha rahat uykuya dalabilmesi için 5 önemli tavsiyede bulundu.
1 Yaşına Kadar Yastık Kullanmayın
Kaliteli ve iyi bir uykunun bebeğin beden ve zihin sağlığı açısından kritik önem taşıdığını söyleyen Uzm. Dr. Şemsettin Ayçiçek, bebeklerde uyku yönetiminin mümkün olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Ayçiçek, “Yenidoğan bebekler günde 16-20 saat uyuyabilir, 2-3 saatte bir uyanıp anne sütü alıp uyumaya devam ederler, bu dönemde gece gündüz ayrımı da yoktur. 2 aydan sonra geceleri daha uzun uyumaya başlayan bebekler, 6 aydan sonra genellikle 10-12 saat uyurlar.
Bebeklerin kesintisiz uykuya geçme dönemleri ise 3 yaşında başlar. Bu süreçte bebeğinizi iyi gözlemlemelisiniz. Normalin dışında bir durum fark ederseniz mutlaka öncelikle hekiminize danışmalısınız çünkü bebeğiniz uyku bozukluğu yaşıyor olabilir” diye konuştu.Anne depresyondaysa bebekte uyku bozuklukları görülebilir
Uyku bozukluklarının önde gelen nedenlerinin fiziksel ya da duygusal kaynaklı olabileceğini açıklayan Uzm. Dr. Ayçiçek, bu noktada ailelerin tutumlarında yetersizlik veya olayın üzerine aşırı gitme gibi davranışların uyku sorunlarını ciddi boyuta taşıyabileceğini belirtti. Uzm. Dr. Ayçiçek hekimin rolünün aileleri uyku hijyeni açısından eğitmek olduğunu belirterek davranış temelli uyku problemlerinin gelişmesini önlemenin mümkün olduğunu söyledi.
Uyku bozukluklarının prematüre ve uyumsuz bebeklerde daha sık görülebileceğini açıklayan Ayçiçek sözlerine şöyle devam etti: “Bebeğin aç veya aşırı tok olması, gazının çıkarılmaması, altının temiz olmaması da uyuma güçlüğüne neden olabilir. Gastroosefajial reflü, kulak enfeksiyonu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, çocuğun büyüme atakları ve diş çıkarma gibi faktörler de uyku düzenini etkileyebilir. Bu açıdan mutlaka bebekte tıbbi bir sorunun olup olmadığı araştırılmalı ve gerekmesi halinde tedavi programı uygulanmalıdır. Ayrıca herhangi bir nedenden dolayı anne babadan ayrı kalan, aile içi stresi hisseden ve annesi depresyon veya ruhsal sorunlar yaşayan bebeklerin de uyku bozukluğu yaşayabildiği gözlemleniyor.”
Bebeğinizin Rahat Uykuya Dalması İçin Uzm. Dr. Ayçiçek Aşağıdaki 5 Tavsiyede Bulundu:
1. Bebekler loş, sessiz ve ortalama 20-24 derece ısısı olan güvenli bir ortamda uyutulmalıdır.
2. Bebekler 1 yaşına gelinceye kadar yastık kullanılmamalıdır.
3. Uykudan önce banyo yapması uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
4. Bebeğinizin uyku saatlerinin farkına varması sağlanmalıdır. Bunun için uyurken mutlaka odasını karartın. Ayrıca bebeğiniz öğle uykusundan uyandığı zaman mutlaka perdeleri açıp gün ışığını içeri sokarak gece gündüz farkını anlamasını sağlayın.
5. Uyku öncesi bebeğinize yapacağınız 15 dakikalık bir masaj onun uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.