rahim-filmi-detaylari (2)

Rahim Filmi ile İlgili Tüm Detaylar

Sağlığınız en çok önemsediğiniz konulardan biridir. Özellikle kadın olarak sağlığınızı kontrol altına alabilmek adına en az yılda bir kere sağlık tetkiklerini yaptırmanız gerekmektedir. Eğer hamile kalmanızda, adet ile ilgili yaşadığınız şikâyetlersek düşük durumu gibi belirtileriniz var ise bu konu sizi yakından ilgilendirecek demektir. Çünkü bu durumlara sahip olmanız demek bunların altında yatan sebeplerin tamamen ortaya konması için “rahim filmi” ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Öncelikle “rahim filmi nedir? ”kısaca bunu açıklamakta fayda olacaktır. Ardından detaylı olarak konuyu ele almakta yarar olacaktır.

Rahim Filmi Nedir?

Tıbbi terim olarak histerosalpingografi (HSG) rahim boşluğunu ve tüplerin görüntülenmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan bir tür röntgen çeşididir. Rahim içine verilen bir tür sıvı ile rahim içinin net olarak görüntülenmesine yarar.

Rahim Filmi Hangi Neden Çekilir?

Elbette her durumun ortaya çıkmasıyla birlikte rahim filmi çekimi söz konusu olmamaktadır. Hangi hallerde rahim filmi çekilir:

  • Eğer gebe kalmakta yaşanan bir sıkıntıya sahip iseniz, tüplerde herhangi bir sorun olup olmadığının tespiti için,
  • Rahim ve rahim ağzına uygulanan bir operasyon sonrasında adetin kesilmesi gibi bir durumun ortaya çıkması. Bu durumun neden kaynaklandığının tespitinin yapılması için,
  • Sık tekrar eden düşük durumlarında rahimde bir anormallik olup olmadığının tespitinin yapılması için,
  • Rahimde düzensiz kanamalara yol açan myom, polip gibi durumların tespitinin yapılması için,
  • Aile planlaması için tüplerin bağlanması ya da açılması operasyonlarının başarılı olup olmadığının tespitinin yapılması amacıyla bu film çekilmektedir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Yukarıda sıraladığımız durumlardan herhangi birini yaşamanız durumunda bu film çekilmektedir. Doktorunuzun talebiyle yapılacak bir işlemdir. Peki, bu film nasıl çekilmektedir? Kısaca bu soruyu da cevaplamakta fayda olacaktır.

  • Randevuya gelirken rahat edeceğiniz kıyafetlerle gelmenizde fayda olacaktır.
  • Film çekimine gelmeden önce duş almak sağlığa uygunluk açısından faydalı olacaktır.
  • Karnınızı aç ya da tok olması filmi etkileyecek bir durum değildir. Fakat anestezi uygulaması yapılıp bir film çekimi durumu söz konusu ise son 6 saatte bir şey yememeniz gerekebilir.
  • Rahim filmi hastanelerin röntgen bölümlerinde çekilmektedir.
  • Hasta röntgen çekilecek olan sedyenin üzerine sırt üstü olacak şekilde yatar.
  • Hastanın bacaklarının açılması istenir. Fakat bu durum jinekolojik muayenede ki gibi değildir. Hasta bacaklarını düz olarak uzatarak yanlara doğru açar.
  • Rahim filmi röntgen teknisyeni tarafından yapılır ve kadın doğum uzmanı da işlem sırasında odada bulunur.
  • Herhangi bir anestezi uygulaması olmadan çekilmektedir. Fakat fazla korku duyan kadınlara ya da geçmişte vajinismus (sadece korkuya bağlı olarak kadının vajinasının kasılması ve cinsel birleşmenin olmaması durumu) öyküsü bulunan kadınlara sakinleştirici uygulaması yapılabilmektedir.
  • Kadın doğumcu tarafından Jinekolojik muayenede takılan alet rahime yerleştirilir.
  • Bu aletin takılmasından sonra rahim ağzı antiseptik bir solüsyonla temizlenir.
  • Temizleme işleminden sonra rahim ağzına kanül (kanala girilmesi amacıyla takılan içi boş tüp) takılır.
  • Takılan kanülün içerisinden rahime bir sıvı uygulaması yapılır. Bu sıvı röntgen çekiminde rahmin ve tüplerin daha rahat görülmesini sağlar. Tüm ilaçlı film uygulamalarında kullanılan sıvıdır.
  • Uygulanan sıvı rahim içi ve tüplere kadar ulaştıktan sonra film çekimi yapılır. Bu sıvı biraz rahatsızlık verebilir.
  • Film çekimi bittikten sonra rahime yerleştirilen aletler alınır.
  • Bu aletler alındıktan sonra bir kere de karın filmi çekilir ve işlem sona erer.
  • Doktorunuz çekimin ardından anında ekranda sonucu görebilecektir.
  • Toplamda ilaçlı rahim filmi çekimi 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir.

rahim-filmiRahim Filmi Acı Verici midir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık tüm makineler farklı özelliklere sahip olmuştur. Eskiden bu tip filmler çekilirken ağrı ve kanama olma durumu oldukça fazla olduğunu düşünürsek tereddüt etmeniz normaldir. Fakat artık tıpta kullanılan gelişmiş makineler sayesinde acı oranı düşmektedir. Eski sistemlerde röntgen çekiminde rahim ağzı doktorlar tarafından çekilerek kanülün yerleştirilmesi söz konusuydu. Fakat yeni teknoloji olan “C” kollu diye tabir edilen cihazın kullanımıyla bu işlem oldukça kolay, ağrısız ve acısız hale gelmiştir. Elbette kullanılan malzemelerin içeriği de oldukça önemlidir. Kanül denilen borucuğun özellikleri de önemlidir. Metalden ya da yumuşak plastik bir malzemeden yapılmış olması bile bir fark yaratabilmektedir. Tüm bunların yanında tabi ki, röntgen çekiminde yer alan personelin tecrübesi de oldukça önemlidir. İşinde uzman olmuş bir ekip tarafından uygulanan bir işlem sizin açınızdan oldukça rahatlatıcı olacaktır.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilmelidir?

  • Öncelikle filmin uygulanmasının hemen öncesinde kadın doğum uzmanınız tarafından jinekolojik muayeneden geçmeniz gerekmektedir. Bunu sebebi ise herhangi bir enfeksiyon olup olmadığının tespit edilmesidir. Çünkü film çekimiyle birlikte enfeksiyonun daha da yayılma riski bulunmaktadır.
  • Rahim filmi çekilmeden önce adetin tamamen bitmiş olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise; adet kanının rahim içine ve tüplere dolmasının yaratacağı sorunlardır.
  • Özellikle adet bittikten sonra ilk yarısında uygulama yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise; eğer bir gebelik durumu söz konusuysa bebeğin zarar görmesini engellemektir.

Rahim Filmi Faydalı mıdır?

Rahim filminin faydalı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Fakat neden faydalı olduğunu öğrenmekte de yarar olacaktır.

  • Bu uygulama tüp bebek ya da aşılama tedavisinden önce yapılmaktadır. Bunun nedeni tıkalı olan tüplerin açılma oranını yükseltmesinden kaynaklanmaktadır.
  • Ayrıca gebe kalınamaması gibi bir durumda rahimde var olan anormalliklerin tespiti için ve uygulanacak tedavinin belirlenmesi için avantaj sağlamaktadır.
  • Uygulama sırasında verilen sıvının ve yapılan baskının sonucunda tıkanıklıklar, yapışıklıklar, adet kanı kalıntıları temizlenir ve gebe kalma olasılığı yükselir.
  • Kullanılan sıvının bakteri oluşumunu önlemesi sonucunda rahim temiz olacağı için döllenme ve embriyonun tutunması daha kolay olacaktır.

Fakat yukarıda saydığımız bu durumların bir tedavi şekli olmadığını bilmelisiniz. Rahim filmi sadece var olan sıkıntıların net olarak görülmesini sağlar. Tüm bunlar doğrultusunda tespit edilen sorunların tedavisinin yapılması konusunda yönlendirici olmaktadır.

Rahim filmi ile ilgili detayları yazımızda ele almaya çalıştık. Aklınızda özellikle film sırasında ağrı, sonrasında ise kanama yapıp yapmadığı ile ilgili tereddütler olabilir. Gelişen teknolojiyle birlikte artık bu tip filimler oldukça basit şekilde çekilmektedir. Tereddüt etmenizi gerektirecek bir durum olmadığını bilmelisiniz. Doktorunuzun sizi yönlendirmesine uyduğunuz sürece her şey yolunda gidecektir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

ebebek Hamile Ajandası

İlk Hafta Hamilelik Belirtileri – “Hamile Miyim?”

Gebelikte Röntgen Çektirmek Neden Riskli?