rahim-perde-nedir-gebeligi-engeller-mi

Rahim Perde Nedir? Gebeliği Engeller mi?

Bebek sahibi olmak, birçok çiftin hayalidir. Gebelik planlayan çiftler bu hayallerine kavuşabilmek için yumurtlama dönemini takip ederek hamile kalmayı denerler. Bu sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ancak uzun süre korunmasız cinsel birliktelik yaşanmış olmasına rağmen hamilelik sağlanamamış olabilir.

Bu gibi durumlarda eşler, detaylı muayeneler sonrasında üreme sistemlerini olumsuz yönde etkileyebilecek birtakım sorunlarla karşılaşabilirler. Hem erkekte hem de kadında bebek sahibi olmayı engelleyen bazı durumların varlığı söz konusu olabilir.

Rahim perde sorunu da bu tetkikler sırasında ortaya çıkabilen ve kadın üreme sistemini olumsuz yönde etkileyebilen bir rahatsızlıktır.

Birçok kadının hakkında çok az şey bildiği rahimde perde nedir, neden olur? Tanısı ve tedavisi nasıldır? Gebe kalmaya engel olur mu, birlikte inceleyelim.

Kadınlarda Rahim Sağlığı

Rahim yani uterus, bir embriyonun gelişip büyümek için ihtiyaç duyduğu alanı sağlayan yapıdır. Bu yapının sağlıklı olması, gebeliğin seyri açısından büyük önem taşır. Bazı kadınlarda doğuştan veya sonradan birtakım rahim anomalileri meydana gelebilir.

  • Rahim duvarında yapışma (Adenomiyozis)
  • Rahim içi perde
  • Rahim kalınlaşması
  • Miyomlar
  • Endometriozis (Çikolata kisti)
  • Rahim içi zarı iltihabı bunlardan bazılarıdır.

Uterusta doğuştan gelen bir yapısal bozukluk olan ‘Rahim perde nedir?’ sorusu sıklıkla merak edilmektedir.

Rahim Perde Nedir?

Uterus, armut şeklini andıran, iki yan tarafından fallop tüplerine doğru uzanan, güçlü bir kas yapısına sahip bir kadın üreme sistemi organıdır. Bu yapının yukarıdan aşağıya doğru inen bir perde veya zar ile ortadan ikiye bölünmesi veya daralması durumu rahim perdesi yani tıbbi adıyla septat uterus olarak tanımlanır. Çatal rahim, uterin septum ve rahim içi perde gibi terimler de bu tip uteruslarda kullanılan terimlerdir.

Uterusu iki parçaya böler gibi ayıran bu zar, derinliğine göre farklı türlere ayrılabilir.

  • Parsiyel (Hafif dereceli, çok derin olmayan zar yapısı.)
  • Derin (Rahmin boyutunu etkileyen daha derin perde varlığı.)
  • Komplet (Servikse kadar uzayan perde.)
  • Vajinayı içine alan (Rahim ağzını geçerek vajinaya kadar ulaşan perde.)

Oluşan duvarın boyutu, rahmin alt kısmına ne kadar indiğine göre değişir.

Rahimde Perde Neden Olur?

Rahimde perde olduğunu öğrenen kadınların bir diğer merak ettiği konu ise ‘Rahim perde neden olur?’ sorusudur.

Uterin septum, sonradan oluşan değil doğumsal bir anomalidir. Yani doğuştan gelen genetik bir durumdur. Bebek anne karnındayken yani henüz embriyo iken uterus ve vajina sağda ve solda iki ayrı parça olarak bulunurlar. Gebeliğin 9. ve 11. haftaları arasında bu iki yapı birleşerek kaynamaya başlar.

Birleşme aşağıdan yukarıya doğru gerçekleşir ve iki yapının arasındaki zar tam bir birleşme sağlanması durumunda zamanla kaybolur. Fakat bu yapıların birleşmesi sırasında bazen anatomik bir bozukluk meydana gelerek birleşmenin tam olmamasına yol açar. Bu durumda iki rahim, iki vajina veya rahim perdesi gibi Müller anomali denilen sorunlar oluşabilir.

Uzmanlar, rahimde perde oluşmasının bilinen kesin bir sebebinin olmadığını belirtmektedir. Tek sebep, bir nedenden ötürü birleşmenin tam sağlanmaması ve tek bir organa dönüşememeleridir.

rahim-perde-neden-olur

Septat Uterus Belirtileri

Septat uterusun herhangi bir belirtisi yoktur. Bir kadın, rahminde perde bulunup bulunmadığını kendisi anlayamaz. Ancak birtakım nedenlerle bir kadın doğum uzmanına başvurulduğunda veya gebelikle ilgili sorunların varlığında pelvik muayene sırasında ve ayrıntılı tanı yöntemleri ile sorun fark edilebilir.

Rahim Perdesi Nelere Yol Açar?

Rahimdeki duvarın fark edebileceğiniz bir bulgusu yoktur. Çoğu kadın, rahminde duvar bulunduğunu bilmeden hayatına devam edebilir, bunu öğrenmesini gerektirecek bir durumla karşılaşmayabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda ve bunların tekrarlaması halinde uterin septumdan şüphe edilebilir.

Rahim perdesi şu durumlara yol açabilir;

  • Gebelik oluşmamasına

Rahimdeki perde uterusu kaplayacak boyutlara vardığında rahmin normal boyutunun daralmasına sebep olur. Dar bir rahimde bir embriyonun gelişebileceği ve tutunabileceği yeterli bir alan olmayacağından dolayı gebelik oluşması daha zor bir hale dönüşür.

  • Erken doğuma

Parçalı uterus, büyüyen bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek güce sahip olamayabilir. Bebeğin ağırlığının artması ve duvarın yer kaplaması, bebeğin artık uterustan ayrılma vakti geldiğine işaret ederek erken doğumu başlatabilir.

  • Düşüğe

Birleşme sorunu, embriyonun tutunmasını zorlaştırıp düşüğe sebep olabilir. Düşük ve tekrarlayan düşük vakası riskini artırır.

  • Zorunlu sezaryene

Perdeli yapı, anne adaylarında vajinal doğumu mümkün kılmayabilir ve doğum, mecburi sezaryen ile sonuçlanabilir.

  • Makat doğuma

Uterusun yapısı nedeniyle bebek, anne karnında farklı pozisyonlarda bulunabilir. Makat geliş olasılığı yüksektir.

  • Doğum sonrası vajinal kanamalara

İkiye bölen zar yapısı, doğum sonrası kanamalarda bazı komplikasyonların oluşmasına neden olabilir.

Rahim İçi Perde Gebeliği Engeller mi?

Bu anomali genetik bir durumdur ve kendiliğinden fark edilmez, peki rahim perde gebeliği engeller mi?

Uzun süre gebe kalamayan kadınlar, detaylı bir muayene olduklarında rahim perdesi sorunu ile karşı karşıya gelebilmektedir. Çünkü uterusun bir perde ile ikiye ayrılması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engelleyebilmektedir.

Ayrıca bu bölgede yeterli kan damarı oluşumu gerçekleşemediği için hamilelik meydana gelme olasılığı da düşer. Septum uterus, tam anlamıyla bir kısırlık sebebi değildir, doğurganlık yeteneğini etkilemez, hafif semptomlarda gebelik oluşabilir ve doğumla neticelenebilir. Fakat gebe kalma şansını düşürdüğü de bir gerçektir.

Septat Uterus Tanısı Nasıl Konur?

septat-uterus-tanisi-nasil-konur

Uterusta bölme tanısı koyabilmek için çeşitli yöntemler bulunur.

  • Pelvik ultrason (İki boyutlu vajinal ultrason)
  • 3 boyutlu ultrason
  • Histeroskopi (Optik kamera)
  • İlaçlı rahim filmi- HSG (Çift uterus tanısı için uygun değildir. Tüplerin açıklığını kontrol etmek gerekmiyorsa bu tanı yöntemi kullanılmaz.)
  • MR

Rahim Perdesi Nasıl Tedavi Edilir?

Uterus perdesinin tedavi yöntemi oldukça basittir. Tedavide amaç, uterusu bölen zarımsı duvarın kesilmesidir. Histeroskopi yöntemi ile serviksten içeri ışıklı bir alet sokulur ve başka bir kesici alet ile kesme işlemi gerçekleştirilir.

Kesme işlemi;

  • Elektrik enerjisi,
  • Makas veya
  • Lazer ile gerçekleştirilir.

En sık tercih edilen yöntem, elektrik enerjisi ile kesme yöntemidir. İşlem ortalama olarak 20-30 dakika kadar sürer ve aynı gün taburcu olunur.

Rahim perde, hamilelik için bazı sıkıntılara yol açabilir. Fakat birçok anne adayının rahim içi perdesi olmasına rağmen doğumunu sağlıkla gerçekleştirdiğinin de örnekleri vardır. Tanı ve tedavi şeklinin kolay olması, tedaviden sonra problemin tamamen ortadan kalkması tüm riskleri ortadan kaldıracak ve hayalini kurduğunuz gebeliği yaşayabilmenize yardımcı olacaktır.

 

“Hamilelik Belirtileri: Mide Bulantısı ve Yanması” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya  tıklayın.

Hamilelik Belirtileri: Mide Bulantısı ve Yanması:  https://www.bebek.com/hamilelik-belirtileri-mide-bulantisi-ve-yanmasi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Erken Gebelik Testi Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Geç Döllenme Hakkında Tüm Detaylar

1. Ay Gebelikte Beslenme