Sağılan Anne Sütü İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin tüm besin ögesi ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasının temellerini atmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaş ve ötesine kadar sürdürülmesini önermektedir.

Anne sütünün bir mucize olduğunu, bir damla anne sütünün bile bebeğiniz için çok değerli olduğunu bildiğinize eminiz. Anne sütünün binlerce fayda ve mucizelerinden birinin üzerinde duracağız bugün..

“Anne sütünün içeriğinin bebeğin durumuna ve saatlere göre değişmesi”

Anne sütü, emzirme sadece bebeğin beslenmesinden ya da karnını doyurmasından ibaret değildir. Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmenin en önemli yollarından biridir.

Anne için doğal bir sakinleştirici, bebek için güvendir..

Anne sütünün içeriği gün boyunca değişiklik gösterir. Sabah bebeğe enerji verirken akşam saatlerinde biraz daha rahatlatıcı ve uykuya teşvik edici bir içeriğe dönüşür.

Kortizol hormonu vücudun enerji seviyesini yükseltir. Sabah sağılan anne sütünde kortizol miktarı oldukça yüksektir. Bu sebeple sabah saatinde sağılan anne sütü bebeğinizi güne hazırlar, daha enerjik hissettirir.

Uykuya teşvik eden hormon olarak bilinen Melatonin ise gündüz saatlerinde yok denecek kadar azdır. Gece sütü sağlıklı bir uykuya yardımcı olan melatonini daha fazla içerdiği için gece sütünü alan bebeğiniz sakinleşir ve daha rahat bir uyku uyur.  

Anne sütünün bu özelliği sayesinde bebekler gece ve gündüz ritmini daha rahat ayırt edebiliyor ve bu durum “krono-nutrisyon” yani beslenmenin vücudun günlük ritmine uygun olarak şekillenmesi olarak adlandırıyor.

Araştırmacılar anne sütünün içeriğinde bulunan hormonların ve bağışıklık bileşenlerinin bebeklere iletildiğini ve bu sayede bebeklerin ilk aylarında kendi düzenlerini geliştirebildiğini söylüyor.

Anne sütü nasıl sağılır? Bilmeniz gerekenler! Videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Peki Anneler Sütlerini Sağdığında Durum Nasıl Oluyor?

İnsanlık tarihinin ilk zamanlarında anne sütü bebeğe doğrudan verilirdi, bebek emzirilirdi. Şimdi gerek iş yaşantısı gerek hastalık durumları, annelerin psikolojileri derken anneler bebeklerine sütlerini sağarak vermeye başladı.

Peki anneler sütlerini sağdıklarında gece sütü gündüz sütü olarak ayırıyorlar mı? Hayır.

Anne sütü sağıldığında sadece süt saklama koşullarına dikkat ediliyor olmasına rağmen bazen bu sağılan anne sütleri karıştırılabiliyor ya da sabah sütü ve akşam sütü fark edilmeksizin bebeğe verilebiliyor.

Peki bebekler sabahları gece sütü akşamları sabah sütü tükettiğinde ne olur?

Bu durumda sorunun cevabı çok basit; yanlış süt içen bebek uyku ve sindirim problemleri ile mücadele etmek zorunda kalacak.

Aslında çözümü de basit; Anneler sütlerini sağdıklarında süt saklama poşetlerindeki etiket bölümüne sütlerini sağdıkları saati yazmaları ve bebeklerini beslerken sabah sütü, öğle sütü ve akşam sütünü zamanına göre koordine etmeli.

Anne Sütü Saklama Koşullarını Tekrar Hatırlayalım;

 

Peki Sağılan Anne Sütü Bebeklere Nasıl Verilmeli?

Sağılan süt bebeğe kaşık, kaşık biberon, şırınga ya da kadeh kullanarak verilmelidir. Biberon kullanımı sonucu kolay akışa alışma durumunun meme reddinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu da unutmamalısınız.

Umarım yazımız faydalı olmuştur. Emzirme konusunda aklınıza takılan soru olduğunda, desteğe ihtiyaç duyduğunuzda ebebek hep yanınızda!

Emzirme Destek Projesi ile 120 Emzirme Destek Elçimiz ile 81 ildeki bebeveynlerimize BİREBİR ve ÜCRETSİZ emzirme danışmanlığı veriyoruz. Birebir ve ücretsiz emzirme danışmanlığı almak için bağlantıya tıklayın!

Emzirme Destek Projesi – https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

Beyza Uyan
ebebek – Beslenme ve Diyet Uzmanı & Emzirme Danışmanı
instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Doğum Kontrol Hapı Kullanmak Sakıncalı Mı?

Bebekler Neden Uykuda İç Çeker?

Emzirme Dönemine Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar