sezaryen kacinci haftada yapilir

Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır?

Sezaryen, gebelik sürecindeki kadının talebine yönelik ya da tıbbi gereksinim sebebi ile bebeğin doğumunun gerçekleştirilmesi adına kadının karın bölgesine kesi işlemi ile yapılan bir cerrahi girişimdir.
Sezaryen doğum özellikle kadının normal doğum yaptığı takdirde kendinin ve bebeğin sağlığını riske atacak durumlar söz konusu olursa gündeme gelmektedir.
 
Sezaryen doğumlar 39. gebelik haftasında gerçekleştirilmektedir.
Gebelikte 39. Hafta öncesinde sezaryen doğumun gerçekleştirilmemesi konusunda tüm uzmanlar aynı görüştedir. Sezaryen doğum öncesinde gebeliğin ultrason değerlendirmesi yapılmaktadır.

Yapılan ultrason değerlendirmeleri neticesinde sezaryen doğum planlanmaktadır. Fakat bazı riskli durumlarda sezaryen doğum planlanamaz ve acil müdahale gerekebilir. Özetle riskli bir durum söz konusu olduğu takdirde gebeliğin herhangi bir haftasında sezaryen doğuma başvurulabilir. Bu şekilde yapılan sezaryen doğum acil sezaryen olarak adlandırılmaktadır.

Acil sezaryen tanımı daha geniş kapsamlı ele almak gerekirse;

Yapılan doğum planlamasının dışında riskli ve de acil müdahale edilmesi gereken bir durumda gerçekleştirilen cerrahi işlem acil sezaryen olarak tanımlanmaktadır.

Plasentanın rahim içinde yer aldığı bölgeden erken ayrılması neticesinde oluşan kanamanın şiddetlenmesi bebeğin hayati durumunu risk altına alabileceği için acil sezaryene başvurulur. Sadece bebekteki riskli durumlar ile değil gebelik sürecindeki kadına bağlı hastalık gibi etkenler nedeni ile acil sezaryen ile müdahale etmek gerekebilir. 

Acil Sezaryenin Uygulandığı Durumlar 

• Ablatio plasenta yani plasentanın beklenen süreçten daha erken ayrılmasıdır.
• Plasenta previa yani plasentanın rahim kanalına engel olacak şekilde kapatmasıdır.
• Rahmin yırtılması
• Bebekteki ters duruş yani bebeğin doğum kanalına ters pozisyonda yerleşmesidir.
• Bebeğin yan pozisyonda duruşu
• Kordondaki sarkma yani kordonun vajinaya kadar sarkması ve kanalı kapatarak engel olması
• Bebeğin normal olması gereken ağırlığı ve boyutunun daha fazla olması bu gibi durumlar tespit edildiği takdirde bebeğin doğumunun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi adına acil sezaryene başvurulur.
Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır?

Histerotomi Ne Anlama Gelmektedir?

34. gebelik haftasında gerçekleştirilen doğumlar anne ve bebek açısından risk teşkil etmezken; gebelikte 34. haftadan önce gerçekleştirilen doğumlar risk taşımaktadır. Bunun nedeni de gebelikte 34. haftadan önce bebeğin akciğerlerinin gelişimini tamamlamamış olmasıdır.
Akciğer gelişimini tamamlayamayan bebekte erken doğum gerçekleştiği takdirde bebek solunum sorunu yaşayacaktır bunun yanı sıra pek çok hastalık oluşumu riskleri de mevcuttur. 
 
Ancak histerotomi bahsi geçen bu durumdan farklı olarak gebelikte 24. haftadan önce tıpkı sezaryen ameliyatında olduğu gibi karın bölgesine uygulanan kesi işlemi ile hayati fonksiyonlarını yerine getiremeyen bebeğin çıkarılması yani gebeliğin sonlandırılması amaçlı olarak yapılan küretajla eşdeğer bir cerrahi girişimdir.
hesteretomi ne anlama gelmektedir

Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürmektedir?

Normal doğumun gerçekleşemediği durumlarda başvurulan sezaryen doğum bir cerrahi müdahaledir ve bu cerrahi işlem yaklaşık olarak 30 ile 60 dakika arasında sürmektedir.
Sezaryen doğumun gerçekleştirileceği kadın öncesinde başka sezaryen doğumlar yapmış ya da kadına karın içi ile ilgili olarak farklı cerrahi işlemler uygulanmış ise söz konusu olan sezaryen doğum süresi biraz daha uzun olacaktır.

Gerçekleşen Sezaryen Doğum Ardından Kadında İyileşme Ne Zaman Gerçekleşir?

Sezaryen doğum karına kesi işlemi uygulanan bir cerrahi girişim olduğu için burada sezaryen doğum yapan kadının iyileşme sürecinde yara ve dikişlerinin iyileşmesi adına gerekli süre baz alınmaktadır.
Sezaryen doğum gerçekleştirilen kadındaki oluşan yara ve uygulanan dikişlerin iyileşme süreci 1 hafta civarındadır.
1 hafta sonrasında kadın gündelik yaşantısına dönebilmektedir. Ancak oluşan yaraların bakımına dikkat edilmez ise kadında enfeksiyon meydana gelebilir ve enfeksiyondan kaynaklı olarak sezaryen doğum yapan kadındaki iyileşme süreci uzamaktadır.

”Sezaryen Sonrası Enfeksiyon” Konulu makalemizi incelemek için bağlantımızı ziyaret edebilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon: https://www.bebek.com/sezaryen-sonrasi-enfeksiyon/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Tüm Detaylar!

En İyi Bebek Maması Markası

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi