Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskli Mi?

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskli mi?

Sezaryen sonrası normal doğumu tercih eden hamilelerin sayısı giderek artıyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan İstinye Üniversitesi Bahçeşehir Liv Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Serpil Kırım;

‘’Sezaryen sonrası normal doğum için uygun anne adayı gerekli bilgilendirme yapılarak seçildiğinde, gebelik sürecinin düzenli takip edilmesiyle sağlıklı doğumlar gerçekleştirebilir’’ açıklamasını yapıyor.

Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), yani normal doğum mümkün. Ancak bunun için bazı şartların uygun olması gerekir. Mutlaka 24 saat tam teşekküllü hizmet veren hastanelerde uygulanmalıdır.

Normal doğum planlayan gebelerin, 24 saat cerrahi müdahele yapabilecek ekibin hazır bulunduğu, kan merkezi, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin olduğu hastaneleri tercih etmesi en uygunudur.

  • Kimler sezaryen sonrası vajinal doğum yapabilir?

SSVD yapmak için en önemli ve olmazsa olmaz koşul annenin bilinçli bir şekilde bunu talep etmesidir. Annenin bunu talep edebilmesi için bu konuda bilgi sahibi olması gerekir.

Peki aile bu bilgileri nasıl öğrenebilir? Doğuma hazırlık eğitimleri sayesinde aileler temel bilgileri edinirler, doğum sürecini öğrenirler ve kararlara aktif katılım sağlayabilirler.

Sezaryen sonrası normal doğum için gerekli olan aradaki süre, ortalama 2-2.5 yıl olarak belirlenmiştir. Sezaryen sonrası doku iyileşmesinin zaman alması ve bu sürenin altındaki normal doğumlarda, rüptür denilen rahim yırtılma riskinin bulunması, bekleme süresi için önemli bir nedendir.

Önceki sezaryen kesisi yatay yapılmış, rahimde sezaryen dışında başka ameliyat ya da anormallik yoksa, doğum kanalı uygun ve bebek 4000 gramın altında ise, uygun ekip ve hastane koşulları sağlandığında normal doğum yapılabilir.

Gebenin tüm eylem süresince bir doktor tarafından izlenebilmesi ve 24 saat bebeğin anne karnında takibinin yapılabilmesi, olası acil durumların hızlıca fark edilip müdahale edilibilmesi açısından oldukça önemlidir.

  • Hangi durumlarda sezaryen sonrası normal doğum yapılamaz? 

Gebenin, sezaryen gerekliliğinin devam etmesi (bebeğin eşinin (plasenta) doğum kanalına yakın olması veya kapatması gibi) ya da normal doğum yapmasına engel sağlık sorunu bulunması (kalp hastalıkları, geçirilmiş kalça operasyonları), sezaryen sırasında rahim kesisinin dikey yapılmış olması veya yatay yapıp yukarıya doğru uzatılması (ters T kesi), daha önce rahimle ilgili herhangi bir nedenle ameliyat (myom gibi) geçirilmiş olması, gebenin diyabet ve hipertansiyon hastası olması, doğum kanalının uygun olmaması veya bu bölgede doğuştan bir darlığın bulunması durumlarında normal doğum önerilmez.

  • Sezaryen sonrası normal doğumun riskleri var mıdır?

Risksiz gebelik ve doğum yoktur. 1-2/1000 oranında anneden, bebekten, doğumdan kaynaklanan sıkıntılar olabilir. Anne adayına  risklerin abartılı bir şekilde aktarılması var olan doğum korkularına yenilerinin eklenmesini sağlamaktan öte bir durum oluşturmaz.

Bu durum anne adayını riskler konusunda bilgilendirmeyelim demek değildir. Tabi ki gebelere bilgilendirme yapmak gerekir ancak gebeliğin ve doğumun olağan akışında bulunan durumları sadece normal doğumda oluyormuş gibi yansıtmak çok doğru bir bilgilendirme şekli değildir.

Başlıca riskler, rahim yırtılması (önceki sezaryen kesisi yatay ise % 0,2-1,5) ve acil sezaryen gereksiniminde (%30) artış olarak belirtilebilir. Bebeklerin anne karnında sıkıntı yaşamaları ve doğduklarında yenidoğan ünitesinde kalma oranlarında da artış olabilir.

  • Sezaryen sonrası normal doğum başarısını etkileyen faktörler nelerdir?

Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anne adayı, bu konuda ne kadar istekli ve doğumuna iyi hazırlanırsa normal doğum şansı o kadar fazladır.

Doğum öncesi eğitim alan beden ve zihnini doğuma hazırlayan, riskleri bilip değerlendiren ve bunlardan korkmayan gebeler daha kolay doğum yapabilirler.

Bu nedenle anne adaylarına egzersizler önerilir. Pelvik kasların kasılmasını sağlayan ve günlük 15-20 dakika yapılabilecek kegel egzersizleri doğumu kolaylaştırır. Nefes ve gevşeme egzersizleri ile zihin hazırlığı yapan anne adayları, doğum anında daha rahat eder.

Düzenli yapılan yoga ve pilates de doğumun kolay olmasına yardımcı olur. Pelvik taban kaslarının kanlanmasını, elastikiyetini ve gevşemesi artıran perine masajının da uygun haftalarda yapılması doğum sürecine katkı sağlar.

Başarıyı etkileyen bir diğer faktör de ekip, gebe ve aile arasındaki güven ilişkisidir. Gebenin doğum ekibine güvenmesi yanında doktor ve ebenin de gebe ve ailesine güvenmesi gerekir.

Sezaryen doğum hakkında bilmeniz gereken her şey! konulu yazımızı okuyabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskli mi

Suda Doğum Nedir?

Doğumda suyun güvenle kullanılmaya başlanması 1980’lerde olmuştur. Bir çok ülkede hemen her hastanede gebelere suda doğum hizmeti sunulur.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı suda doğumu desteklemektedir. Bunun için 9 pilot hastane belirlemiş buralara suda doğum üniteleri kurmuş ve hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca bir çok özel hastane tarafından da bu hizmet verilmektedir.
37-42 hafta arası baş ile gelen, anne ve bebek açısından az riskli (normal doğum yapması uygun olanlar) gebeler suda doğum için uygun adaylardır.

Suda doğum isteyen gebelerin de doğum öncesi doğuma hazırlık eğitimlerine gidip, sürece aktif katılmaları, daha kolay doğum yapmalarına katkı sağlar.

Doğumda suyun kullanılması iki şekilde olur;

Suda Travay

Suyun ilaç dışı rahatlatıcı etkisi hedeflenir ve anne doğumun birinci ve ikinci evresinde (açılma evresinde) ihtiyaç duyduğu andan itibaren havuza girer. Ancak doğum burada gerçekleşmez. Doğum için anne havuzdan dışarı çıkar. Bu suyun rahatlatıcı amaçla kullanımıdır.

Suya Doğum

Doğumun ikinci evresinde anne havuza girdikten sonra bebek çıkana kadar havuzda kalır. Bebek doğum sonrası yine havuzda anne kucağındadır.

Sevgiler,

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Op.Dr. Serpil Kırım

Post navigation

Bir yanıt yazın

Oto Koltuğu Nasıl Seçilir? (Oto Koltuğu Seçme Rehberi)

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarsınız?

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Alabilir mi?