Sık karşılaşılan emzirme sorunları ve çözümleri

Sık Karşılaşılan Emzirme Sorunları ve Çözümleri

Emzirmek bir annenin hayatında yaşayabileceği en muhteşem deneyimler arasında belki de ilk sıralarda yer almaktadır.

Bu deneyim bebeğinizle olan sevgi bağını kuvvetlendirirken aynı zamanda annelik duygusunu da doruklara ulaştıracaktır.  Miniğinizin ve sizin sağlığınız açısından büyük bir öneme sahip olan bu dönemde emzirme sorunları ve çözümleri hakkında sizin de merak ettiğiniz sorular olabilir.

Emzirme süreci içerisinde, bazen yolunda gitmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Yaşanabilecek sıkıntıların pek çoğu kolay yöntemlerle kısa sürede atlatılsa da bazen bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.

Anneye ve bebeğe ilişkin sorunlar, erken dönemde anne sütüne başlanmasına ve emzirmenin sürdürülmesine engel olabilmektedir.

Sık Karşılaşılan Emzirme Sorunları ve Çözümleri

Bebeğin Ağzında Pamukçuk Olması

Ağız içinde beyaz lezyonlar (kabarcıklar) şeklinde kendini gösteren pamukçuk bir mantar hastalığıdır. Genellikle doğumu takip eden ilk haftalarda görülen bu rahatsızlık bebeğinizde ağrıya sebep olur.

Canı acıyan miniğiniz emmek istemez ve beslenme kalitesi düşer.

Pamukçuk kendiliğinden geçen bir hastalık değildir mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Teşhis konulduktan sonra doktorunuzun verdiği ağız içi damlaları 7-10 gün kadar kullandığınızda sıkıntı ortadan kalkacaktır.

Bulaşıcı olduğu için annenin de bu damlalardan göğüs uçlarına sürmesi gerekir. Ayrıca bebeğinizin kullandığı emzik ve biberonlar dezenfekte edilmeli ya da değiştirilmelidir.

Bebeklerde pamukçuk olmaması için yapılması gerekenler konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bebeklerde pamukçuk olmaması için yapılmaması gerekenler: https://www.bebek.com/bebekler-pamukcuk-olmamasi-icin-yapilmasi-gerekenler/

Bebeğin Emmek İstememesi

Bebeğinizin emmek istememesinin pek çok sebebi olabilir. Her şey yolunda giderken miniğinizle ilgili emzirme problemleri ile karşılaşırsanız endişe etmeyin. Pek çok annenin başına gelebilen ve kolay çözümleri olan bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

  • Burun Tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı yaşayan bebekler emmeye sık sık ara vererek nefes almaya çalışırlar. Doktorunuzun önerdiği damla ya da aspiratörlerle tıkanıklığı kısa sürede geçirebilirsiniz.
  • Sütün Tadındaki Değişiklikler: Bazı kokulu yiyecekler (lahana, baharatlar) sütün tadında değişiklikler yapabilir. Bebeğinizin emmek istemediği sütü boşaltarak bir süre sonra tekrar emzirmeyi deneyebilirsiniz.

Emzirme döneminde nasıl beslenmeniz gerektiğini merak ediyor musunuz? Evet dediğinizi duyar gibiyiz aşağıdaki linke tıklayın.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

  • Biberon Alışkanlığı: Biberonla süt ya da su içmeye alışan bebekler bir süre sonra annesini emmeyi reddedebilir. Mümkün olduğunca kendiniz emzirmeye ve biberon yerine kaşık kullanmaya özen gösteriniz.
  • Hastalıklar ve Diş Çıkarma: Özellikle kulak ve gribal enfeksiyonlar iştah azalmasına sebep olur. Hastalık iyileştiğinde kendiliğinden iştahı yerine gelecektir. Diş çıkarma dönemlerinde de bebekler genellikle huzursuz ve emmeye karşı isteksiz olabilirler.

Miniğinizin emmeyi reddetme sebebini bulduğunuzda sorun kolaylıkla çözülecektir. Her şeyi denemenize rağmen halen emzirme problemleri yaşıyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız.

Bebeğinizin emmediği zamanlarda da düzenli olarak sağmanız sütünüzün kesilmesini önleyecektir.

  • Yarık Dudak – Damak ve Ankiloglossi

Yarık dudak ve damak sorunu ile doğan bebekler meme ucunu tutarken biraz zorlansalar bile emme ve yutma refleksleri normal çalışmaktadır. Bu tür bir problemle doğan bebeklerde emzirmede yaşanan en büyük sıkıntı, bebeğin daha çok hava yutmasından kaynaklanan gaz problemidir.

Bebeğin dike yakın pozisyonda emzirilmesi, yuttuğu fazla havayı çıkarabilmesi için sık sık mola verilmesi sorunun çözümünde faydalı olacaktır. Yarık dudak ve damak düzeyi fazlaysa özel olarak üretilmiş biberon ya da aletlerden de faydalanılabilir.

Doğumsal bir anomali olan ankiloglossi diğer adı ile dil bağı; bebeklerde beslenme ve konuşma problemlerine yol açabilir. Dil bağı olan bebekler emmede ve yutmada zorlandıkları için kilo kaybı yaşayabilirler.

Ankiloglossi durumu fark edildiğinde lokal anestezi ile yapılan basit bir operasyonla dil bağı kesilir.

  • Göğüs Ucu Çatlakları

Genellikle yanlış emzirme sonucu göğüs uçlarında enine çizgiler şeklinde oluşan çatlak görüntüsüdür. Anne emzirme sırasında çok acı hissettiği için bebeğini emzirmek istemez. Bu rahatsızlık uzun sürdüğünde bebek anne sütünden yeterince yararlanamaz.

Çatlakların tedavisinde öncelikli olarak bebeğin doğru pozisyonda tutulması gerekir. Meme başı ve çevresindeki areola denilen koyu renkli kısmın tam olarak bebeğin ağzına girmesi sağlanmalıdır.

Göğüslerin temizliğine ve sık sık havalandırılmasına dikkat edildiğinde kısa sürede çatlaklar iyileşecektir. Ayrıca doktorunuzun tavsiye edeceği vitaminli krem ve losyonları da tedavi sürecini hızlandırmak için kullanabilirsiniz.

  • Göğüslerde Dolgunluk (Engorjman) ve Süt Kanallarındaki Tıkanıklık

Süt kanallarının birinde veya birkaçında tıkanma sebebiyle süt akışı engellenir ve göğüste süt birikmeleri oluşabilir.

Tıkanan kanallara bakterilerin girmesiyle birlikte iltihaplanmalar oluşur. Tıkalı olan göğüs hassaslaşır, üzerinde kızarıklıklar oluşabilir ve zaman zaman ağrıya sebep olur. Bu rahatsızlık genellikle sütün çok fazla salgılanması ve bebeğin yeteri kadar emzirilmiyor olmasından kaynaklanır.

Emzirme tekniğinin düzeltilmesi, sık sık emzirmek, pompayla sütün birkaç kere boşaltılması ve sıcağa yakın duş alınması tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olacaktır.

Oluşan ödemi ve ağrıyı azaltmak için günde 2 kere soğuk uygulama ve göğüslere yapılacak masaj anneyi rahatlatacaktır. Ayrıca kullanılan sütyenlerin sıkı olmamalı ve hijyen kurallarına da dikkat edilmelidir.

  • Hipergalaktia ve Hiperaktif Let Down

Hipergalaktia bebeğin tüketmesi gereken süt miktarından fazla süt üretimi anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda bebek yağdan az laktozdan zengin süt tüketmek zorunda kalır.

Çok emmesine rağmen kilo alamaz ve zayıflayabilir. Kolit, gaz ve sık dışkılama sorunları görülür.

Bebeğin yağlı olan sütten yeterince faydalanması için hipergalaktia yaşayan annelerin öncelikle, elle ya da pompa yardımıyla bir miktar süt sağdıktan sonra emzirmeye başlamaları gerekir.

Hiperaktif let down bebeğin nefes almasına izin vermeyecek kadar fazla süt akması demektir. Emzirmeye başlamadan önce akma hızı normalleşene kadar süt pompa yardımıyla sağılmalıdır.

İki tür emzirme probleminde de blok yöntem denilen teknik şikâyetleri azaltacaktır. Blok yöntemde 24 saatlik süre 3’er saatlik periyotlara bölünür.

İlk üç saatlik bölümde sağ, diğerinde sol meme emzirilir. Bu yöntem işe yaramadığında bir uzmandan tıbbi yardım almak gerekir.

Mastit Nedir?

  • Mastit (Meme Dokusu İltihabı)

Meme başı çatlağı, süt kanallarındaki tıkanıklıklar ve fazla süt birikmesi sebebiyle enfeksiyonlar oluşabilir. Emzirirken yaşanan sorunlar arasında anneyi en çok zorlayan, çatlaklardan giren mikroplar sebebiyle dokularda oluşan iltihaplanmalardır.

Göğüslerde şişkinlik, ağrı ve kızarıklıklar oluşur. Gerekli önlemler alınmadığında mikroplar annenin kanına karışarak halsizlik, ateşlenme ve titreme gibi belirtiler gösterir.

Mastitin en önemli tedavisi sütün sık sık boşaltmaktır. Bu süreçte bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz çünkü bebeğinize zarar verecek bir durum söz konusu değildir.

Ateşiniz çok yüksekse ve göğsünüzü tamamen boşaltılmasına rağmen belirtiler azalmıyorsa doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri kullanmalısınız. Sıcak duşla birlikte masaj yapmak ve sıvı tüketimini artırmak sıkıntıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Oluşan enfeksiyon nadiren daha da ilerleyerek dokularda apse oluşturabilir. Doktorunuz size antibiyotik yanında küçük bir cerrahi operasyonla apsenin boşaltılmasını önerir. Operasyondan sonra emzirirken yaşanan sorunlar tamamen ortadan kalkacaktır.

Mastit Hakkında Her Şey! Konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mastit hakkında her şey: https://www.bebek.com/mastit-hakkinda-her-sey/

  • Meme Başlarının Düz Ya da İçe Çökük Olması

Meme başı çöküklüğü ya da düzlüğü emzirme problemlerine yol açmaktadır. Süt kanalları meme ucuna açıldığı için herhangi bir çöküklük durumunda bebek göğüs ucunu tam kavrayamaz ve aldığı süt miktarı yeterli olmaz.

Hamilelik dönemi içerisinde göğüslere düzenli masaj yapmak faydalı olmaktadır. Meme ucunu önce sağa sola sonra yukarı aşağı doğru hafifçe çekmeye çalışarak meme ucunu dışarı çıkarmayı başarabilirsiniz.

Pompa ve silikon başlıklarda size yardımcı olacaktır. Bebeğiniz kavramakta zorlanıyorsa önce birkaç dakika silikon başlıkla emzirip daha sonra başlıksız deneyebilirsiniz.

  • Sezaryen Doğumdan Kaynaklanan Sorunlar

Normal doğumlarda artan oksitosin düzeyi süt akışını da sağlamaktadır. Sezaryen doğumlarda oksitosin artmadığı için süt salgısı gecikmektedir. Annenin ameliyat yerinin acıması ve verilen anestezi ilaçlarının etkisi bebekle iletişimin gecikmesine sebep olabilir.

Sezaryen ile doğum yapan anneler emzirme konusunda daha çok desteğe ihtiyaç duyarlar. Anne bebeğini kucağına almakta zorlandığı için yanında refakatçı olan kişinin bebeği annenin memesine doğru yaklaştırması tensel teması sağlar. Bebeğin anneye dokunması beyni uyararak süt salgısının gelmesine yardımcı olur.

  • Annenin Sigara Kullanıyor Olması

Sigara kullanımı emzirme başarısını düşüren en önemli faktörler arasındadır.  Sigaranın içindeki nikotinin süt üretimini azalttığı kanıtlanmıştır. Pasif içici olan bebeklerde; ishal, kusma, kolit, solunum enfeksiyonları ve ani bebek ölümleri yaşanması oranı yüksektir.

Bebek sahibi olmayı düşünen anneler hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için mutlaka hamilelik öncesinden itibaren sigarayı bırakmalıdır. Gerekirse sağlık kuruluşlarından psikolojik destek almak sigarayı bırakma sürecini kolaylaştıracaktır.

  • Annenin Kullandığı İlaçlar

Emzirme döneminde annenin, çeşitli rahatsızlıklarından dolayı ilaç kullanması gerekebilir. Pek çok anne ilaçların süte geçme riskini göze almak istemez ve ilaç kullanımını reddeder.

Günümüzde kullanılan pek çok ilaç anne sütüne geçmez. Anne fizyolojisinde zararlı maddelerin pek çoğunun anne sütüne geçmesine engel olan özellikler bulunmaktadır.

Yine de bazı ilaçların süte geçiş yapabileceği unutulmamalı ve doktorunuzun önerdiği ilaçlar haricindeki hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

  • Yoğun Yapılan Spor

Doğum sonrasında yapılacak yoğun egzersizlerden sonra sütte laktik asit, sodyum ve klorür miktarlarında artış yaşanır. Bu maddeler sütün tadında değişiklik yaptığı için bebeğiniz sütünüzü beğenmeyebilir ve emmek istemez.

Egzersizden önce emzirmek, ilk gelen sütü sağdıktan sonra emzirmeye başlamak, egzersizden sonra duş almak sorunun çözülmesine yardımcı olur. Spora başlamadan önce sağdığınız sütü bebeğinize vermekte diğer bir çözüm yoludur.

  • Annenin Doğumdan Hemen Sonra Çalışmak Zorunda Olması

Emzirme konusundaki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de annenin doğumdan kısa süre sonra çalışmaya başlamak zorunda kalmasıdır.

Maalesef emzirme sorunları ve çözümleri pek çok iş yerinde süt sağılması ve saklanması için gereken alanların yetersiz olması sebebiyle anneleri daha zor duruma sokmaktadır.

Anne göğsündeki sütü yeteri kadar boşaltamadığı için hem ağrı yaşamakta hem de süt üretimi azalmaktadır. İş yeri sahiplerinin bu durumla ilgili daha özenli davranarak emziren annelere imkân tanımaları gerekmektedir.

Çalışan anneler aşağıdaki önerileri uyguladıklarında bu süreci daha kolay geçirebilirler.

  • Çalışmaya başlamadan önce sütünüzü sağarak buzlukta saklanacak şekilde depolayınız.
  • Çift uçlu pompa kullanmanız sağma sürenizi azaltacak ve süt üretimini arttıracaktır.
  • Biberon seçerken anne memesine yakın ucu olan biberonlar tercih etmelisiniz. Çünkü bazı bebekler biberona alışarak emmeyi reddedebilirler.
  • Bebeğinizle ilgilenen kişiden sizin eve dönme saatine yakın çok fazla beslememesini rica edin. Evinize geldiğinizde karnı acıkmış olan miniğiniz emmeye daha istekli olacaktır.

Anne sütü sağlık için faydaları tıbbi olarak kanıtlanmış en mucizevi besinlerden birisidir. Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü almaları hem fiziki hem de psikolojik açıdan sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerine destek olmaktadır. Ayrıca birçok ciddi hastalığa yakalanma oranını da düşürmektedir.

Beslenme süt üretimini ve kalitesini etkileyen en önemli faktörler arasındadır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde beslenmenize dikkat etmeli ve tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Çok hassas olan emzirme sürecinde sıkıntılar yaşamanız çok normaldir. Hamilelik döneminde emzirme ve anne sütü ile ilgili araştırma yaparak kendinizi yaşanabilecek sorunlara karşı hazırlamalısınız.

Bebeğinize olan sevgi bağınız ve annelik içgüdüleriyle sorunların üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Emzirme sorunları ve çözümleri ile ilgili güvendiğiniz kişilerden ve sağlık kuruluşlarından yardım almaktan da çekinmemelisiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın