sik-karsilasilan-yaralanmalarda-yapilmasi-gerekenler

Sık Karşılaşılan Yaralanmalarda Yapılması Gerekenler

  1. Isırıklar

Böcek ısırıkları: Arı sokmalarında iğneyi tırnağınız veya bıçağın künt kenarı ile çıkarın. Keneleri künt cımbızla veya kağıt havlu yada lastik eldivenle korunmuş olarak parmak uçlarınızla uzaklaştırın. Böceği tıbbi muayene için saklayın. Bölgeyi yıkayın, Şişme ve ağrı olursa buz ve soğuk kompresler uygulayın ardından doktorunuzla görüşerek gerekirse böcek sokması ilacı uygulayın. Herhangi bir böcek sokmasından sonra aşırı ağrı ve şişme, nefes darlığı gibi aşırı duyarlılık (anafilaksi) belirtileri varsa acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Hayvan ısırıkları: Isırılan yeri hareket ettirmemeye çalışın. Yarayı yumuşak bir şekilde sabun ve bol su ile 10-15 dk. yıkayın Antiseptik veya başka bir solüsyon uygulamayın. Steril bir bandajla kanamayı kontrol altına alın, hayvanı inceleme için kontrol altında tutmaya çalışın. Köpekler, kediler, yarasalar, kokarcalar, ve rakunlar kuduz olabilir. Mutlaka bir doktora başvurun. Özellikle kedi ısırıklarından sonra enfeksiyon gelişebilir ve antibiyotik kullanmak gerekebilir.

  1. Yanıklar

Küçük sınırlı yanıklar: Yanmış bölgeyi serin suya sokun veya soğuk kompresler uygulayın. Uygulamayı bebeğin ağrısı kesilmiş görünene kadar sürdürün. Buz uygulamayın (Yanık hasarını arttırır). Çocuk 1 yaşın altındaysa ve yanık yüz, el, ayak ve genital organlarda ise  mutlaka doktora danışın.

Geniş sıcak yanıkları: Çocuğun üzerindeki ve yaraya yapışmamış bütün giysileri çıkarın, yaralanan bölgeye serin, ıslak kompresler koyun, yanığa hiçbir şey sürmeyin ve acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Sık Karşılaşılan Yaralanmalarda Yapılması Gerekenler

 

  1. Deri Yaralanmaları

Deri yaralanmalarında tetanoz olasılığı vardır. Bu nedenle açık deri yaralanmalarında çocuğun tetanoz aşısının geçerliliğini gerekirse doktorunuzdan bilgi alarak onaylatın, Ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık gibi infeksiyon göstergeleri varsa mutlaka doktora başvurun.

Küçük kesiler: Kesik bölgeyi su ve sabunla temizleyin. Akan su altında tutarak yarada varsa yabancı maddeleri uzaklaştırın. Steril bir bandaj uygulayın.

Büyük kesiler: Steril gazlı bez ya da temiz bir tülbentle kanamayı durduruncaya kadar basınç uygulayın, yaralanan bölgenin kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde durmasını sağlayın, kanama durunca bölgeye çok sıkı olmayan bir bandaj uygulayın antiseptik solüsyonları doktor önerisi olmadan kullanmayın, derin ve durdurulamayan kanamalarda acilen doktora gidin.

Çürükler: Yaralanmış kısmı mümkün olduğunca dinlendirin, yarım saat süreyle soğuk kompres, buz torbası uygulayın.

Sıyrıklar: Steril gazlı bez veya temiz bir tülbentle yarayı su ve sabunla yıkayın üzerindeki toprak kir gibi kalıntıları uzaklaştırın. Steril bir bandaj uygulayın.

Sık Karşılaşılan Yaralanmalarda Yapılması Gerekenler

 

 

  1. Zehirlenmeler

Zehirlenmenin en sık görülen belirtileri ; uyku hali, farklı davranış şekilleri, huzursuzluk, kusma veya ishal, hızlı nabız ve solunum, terleme, aşırı salya akması göz bebeklerinin görünümünde değişiklik, titreme ve havale geçirmedir.

Bebeğinizde bu belirtiler varsa veya belirtiler olmasa bile siz bebeğinizin zehirli olabilecek şüpheli bir şeyler yuttuğunu düşünüyorsanız mutlaka doktor yada bölgesel Zehirlenme merkezini arayın. Arama yaparken zehirlenme yaptığından şüphelendiğiniz maddenin kabını, etiketini, bebeğin ne kadar yutmuş olabileceğini (saptamak mümkünse) , bebeğin yaşını kilosunu ve bulgularını da bildirin.

Doktor veya zehirlenme merkeziyle görüşmeden bebeği zehirli maddeyi kusması için zorlamayın. Çünkü bazı zehirli korosiv (yakıcı) maddeleri ( Çamaşır suyu, amonyak, kireç açıcılar, mobilya cilası, petrol ürünleri gibi) kusturma girişimi son derece tehlikelidir!

Ayrıca çocuğun bilinci kapalıysa ve havale geçiriyorsa yine kusturma işleminden kaçınılmalıdır.

 

  1. Ağız Yaralanmaları

Dudak yarılması : Çocuklarda çok sık görülen bir yaralanma şeklidir. Çok hızlı iyileşir. Kanamayı durdurmak ve ağrıyı azaltmak için buz torbası uygulanır. Kanama 10-15 dk içinde durmazsa doktora başvurun.

Dişlerde kırılma ya da yerinden çıkma : Önce bebeğin ağzı ılık su ile temizlenir. Ağız içinde kırık diş parçası kalıp kalmadığını kontrol edin. (Boğulmaya sebep olabilir) Sonra o dişin üzerindeki yüz bölgesine soğuk kompres uygulayın. Daha sonra bir diş hekimiyle görüşün.

Eğer kalıcı bir diş yerinden çıkmışsa akan su altında temizlenerek yerine yerleştirilir yada çeşme suyu veya süt içinde taşınarak 30-45 dk içinde diş hekimine ulaşmaya çalışılırsa diş hekimi bu dişi yerine takabilir. Ancak süt dişlerinde bu işlem yapılamamaktadır. Ancak dişi yanınıza alarak diş hekimine başvurmakta yarar vardır.

 

  1. Baş Yaralanmaları

Baş derisindeki kesikler ve yaralar : Bu bölge kesikleri fazla kanamaya neden olur. Diğer deri kesiklerinde olduğu gibi tedavi edilir. Büyük ve kanaması durdurulamayan kesiklerde acilen doktora gitmek gerekir.

Kafa travması : Küçük bebekler çok sık başlarını çarparlar, neyse ki, bunların çoğu hafif çarpmalardır ve tedavi gerektirmez. Ancak başına ciddi bir darbe gelen bir çocuğu 24-48 saat gözlemlemek gerekir. Çocuk kafa travmasından sonra aşağıdaki bulgulardan birini gösterirse hemen doktora başvurun:

  • 1. Bilinç kaybı
    2. Havale
    3. Uyandırılma güçlüğü: Travma sonrası uykusu sırasında bebeği 2-3 saatte bir uyandırmaya çalışarak tepki verip vermediğini kontrol edin.
    4. Kusma ( bir iki kezden fazla olursa)
    5. Kafatasında çökme veya şişlik olması
    6. Kol ve bacağını oynatamama
    7. Kulak veya burundan kan veya sıvı gelmesi
    8. Travma sonrası denge bozukluğu
    9. Göz bebekleri büyüklüklerinde farklılık
    10. Göz çevresinde morluk

Dilerseniz “Çocuklarda Spor ve Spor Yaralanmaları” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz;

YouTube video

 

“Çocuklar ve Bebeklerde Kazalar&Yaralanmalar” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

https://www.bebek.com/cocuklar-ve-bebeklerde-kazalar-yaralanmalar/

Dr. Şebnem Ersoy

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
International Hospital İstanbul

Post navigation

Bir yanıt yazın