Bebekler Neden Kusar?
Anne babaların acil müdahale gerektiren kusmaları ayırt edebiliyor olmaları gerekmektedir. Kusmaları birbirinden ayırt edemeyen ebeveynler için, bebeğin sıklıkla kustuğu ilk aylar oldukça zorlayıcı ve stresli geçecektir.
Normal kusmaların yanında bir de hastalığa işaret eden ve müdahale edilmesi gereken kusmalar ortaya çıkabilir. Bebek kanlı kusuyorsa, kusmaya şiddetli bir karın ağrısı da eşlik ediyorsa, karnında şişkinlik varsa, yüksek ateş durumu söz konusuysa vakit kaybetmeden müdahale edilmelidir.
Bebeklerde Kusma Nasıl Önlenir?
Basit önlemlerle kusmanın önüne geçilebilir.
Bebeğin besledikten sonra hemen yatırılmayıp, mümkün olduğunca dik tutulması kusmasını önemli ölçüde engelleyecektir. Bebeğin gereğinden fazla doyurulması kusmaya neden olacağından çok fazla beslememek gerekir bunun yerine sık ama az beslemek çok daha sağlıklı olacaktır. Ağlarken emzirmek bebeğin hava yutmasına neden olacağından, kusmanın önüne geçmek için ağlaması dinmeden bebeği emzirmemek gerekir.
Bebeklerde Kusma Miktarı
Kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarı belirleyici oluyor.
Bebekler beslenme esnasında ağızlarında kalan besini sonradan çıkartabilirler. Bu çıkartma kusma şeklinde değil de daha çok sızıntı şeklinde gerçekleşir. Sızıntı şeklinde gerçekleşen bu çıkarmalar bebek 1 yaşını doldurmadan kendiliğinden iyileşir.
Normal bir kusmayı, hastalık işareti olan bir kusmadan ayıran en önemli faktörler; kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarıdır. Yemek borusuyla mide arasında bulunan kapakçığın tam olarak gelişmediği yeni doğanlarda fazladan verilen besinler kusma yoluyla vücuttan atılırlar. Bu tip kusmalar bebeğin yaşı ilerledikçe ve kapak görevini tam olarak yerine getirmeye başladıkça ortadan kalkacaktır.
Yeni doğan bebeklerde ilk 48 saat içerisinde görülen şiddetli kusmalar sindirim sistemiyle ilgili bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Zorlanarak kusan bebeklerde mide bulantıları ve öğürtüler de görülebilir. Fışkırarak kusma genellikle zorlanarak kusmayla birlikte ortaya çıkar. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanında mide darlığı da fışkırarak kusmaya neden olabilir.
Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde reflü belirtisi olabilir
Reflünün yetişkinlerde görülen bir hastalık olduğu sanılsa da aslında 1 yaşın altındaki çocuklarda da sıklıkla ortaya çıkabiliyor. Besinlerin mideye geçişini sağlayan kapakçığın tam olarak gelişmemiş olması ve bebeklerin yatar pozisyonda beslenmeleri reflü oluşumuna neden oluyor.
Bebeklerde reflü hakkında daha detaylı bilgi için: https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-olur-mu/
Sağlıklı bebeklerde, besinlerin yemek borusundan geçişinden sonra geri dönmemeleri gerekir ancak reflü hastalığı besinlerin tekrar yemek borusuna dönmesine neden oluyor. Reflü çoğu zaman bir hastalık olarak kabul edilmez ve genellikle kusma dışında bir rahatsızlık da oluşturmaz. Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflünün görülme olasılığı çok daha düşük olmaktadır.
Bu nedenle bebek mümkün olduğunca anne sütüyle, sık ama az az beslenmelidir. Biberonla besleme bebeğin hava yutmasına neden olarak reflüyü tetikleyebileceğinden tercih edilmemesi faydalı olacaktır. Bebeğin katı gıdalarla beslenmeye başlaması ve dik oturması ile belirtiler ortadan kalkabilir. Bebeklerin birçoğu 1 yaşına geldiklerinde reflüyü atlatmış olurlar.
Kusan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?
Kusmukla boğulma korkusu nedeniyle, sırt üstü pozisyonundan kaçınılıyor
Bazı ebeveynler, bebeğin kusmuğuyla boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Bu görüşe sahip anne babalar, bebeklerini yüz üst yatırmayı tercih edebilir.
Fakat bilinmelidir ki, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski oldukça azdır ve yüz üstü yatış pozisyonunda ani bebek ölümleri sendromu riski çok daha yüksektir. Bebekler gün içerisinde dikkat ederek yüz üst yatırılabilir, başları ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt üstü önerilir.
Yetişkinlere oranla daha savunmasız olan bebekler; kusmuklarını, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürerek geri itebilir. Bu nedenle anne babalar, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda büyük endişe yaşayabilir.
Bebeklerin ilk 3-4 aylık dönemlerinde, kusmuklarıyla boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü ve yan pozisyonda yatırmalarını önermektedirler.
Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur? ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?: https://www.bebek.com/hamilelikte-agiz-kurulugu/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.
Çocuğum 22 aylık ve sürekli kusuyor yemek yemek istemiyor yediğini öğürerek yada fışkıracak kusuyor hastaneye götürüyorum ilaç verip yolluyorlar lütfen bana yardım edin
Merhaba çok önceden yazmışsınız bende şuanda sizin yaşadıklarınız yaşıyoruö nasıl geçti ne yaptınız yaşamış biri olarak o kadar çaresizim ki gitmediğim doktor kalmadı
Bebeğim bu gün sık sık kusuyor neden olabilir kusuğu da çok katlı omerim soruma hemen cevap verirsiniz
Benim 99 günlük kızım var emzirdikten sonra ara ara kusmaları oluyo neden oluyor acaba uyuyamıyor o yuzdende
Selam.benim oğlum 4 ay 8 günlükdü.emzirdiksen sonra qusuyor.oturtdukda qusuyor en çok.yani kısması çox olumor.amma fışqırarak ne de böyle yok ağzının bi kenarından dökülüyor.neden ola bilir?
Merhaba oglum beş ayına giricek.her emzirmede ve sonrasında kusuyor.geceleri saat başı kalkıyor ne yapmalıyım.
Benim 5aylık oğlum var geceleri yada gündüzleri. Emzirdikten sonra ğeğirtemiyorum uyuyor çok üsteliyorum gazını çıkarmak için ama uyuduğu için olmuyor uyandıktan sonra kusuyor bazen az basen çok ne. Yapmalıyım ?
Kusura bakmayın yazıyorum 3 yıl sonra bebeğiniz düzeldimi benim oğlum öyle ne yapıcağımı bilmiyorum götürmediğim doktor kalmadı
Ayşe hanım aynı durumdayım ne yaptınız bir çare bulabildiniz mi
Büşra Hanım inşallah görürsünüz yorumu mu
Ayşe hanım aynı durumdayım ne yaptınız bir çare bulabildiniz mi