Sincap Sağlam Diş ile Bebeklerde Diş Bakımı

Bu yazımızda bebeğinizin ağız ve diş sağlığını ele alıyoruz. “Bebeklerde diş bakımı nasıl olmalıdır?” sorusundan önce bebeklerde diş bakımının önemine dair sağlıklı bir diş bakımının anahtarı olacaktır.

Bebeklerimizin huysuzlanmasını, bolca salya akıtması ile bir süre mücadele ettikten sonra küçük diş şişkinliklerini görmeye başlayacaksınız. Bu tomurcuklanma evresi süt dişlerinin habercisidir. Yavrularımızın diş bakımı daha dişleri çıkmadan önce yapılması gerektiği için bu iki süreci daha önceden farkına varmanızda yarar var. İçeriğimizin ilerleyen aşamalarında adım adım ne yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

Bebeklerde Diş Bakımı Neden Önemlidir?

Bebeklerde diş bakımı oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden süt dişlerinde çürük olmaması ve sağlıklı bir şekilde bakım yapılması ileride yaşanabilecek potansiyel sorunların önüne geçer. Bebek süt dişleri ilk olarak yetişkin dişler için yer tutucu görevi yapar.

Sağlıklı ve düzenli bakılan süt dişleri ilerde çıkacak dişlerin düzgün ve sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca eğer süt dişlerinin bakımı iyi yapılmadıysa konuşmada sorun, çiğneme zorlukları ve rahat gülümseyememe gibi durumlar görülebilir. Erken başlanan diş bakımı bebekler için alışkanlık haline geldikten sonra bu sorunların önüne kolaylıkla geçebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerin dişleri farklı zamanlarda diş eti yüzeyine çıkar. Ortalama olarak her 6 ayda bir bebeklerimizin ağzında 4 minik diş daha belirir ve kız çocuklarının diş oluşumu erkek çocuklarından daha hızlı şekilde gerçekleşir. 2-3 yaşlarına gelene kadar tüm süt dişleri çıkmış olur.

Bebeklerimizin diş çıkarma süreci oldukça zorludur ve sabır gerektirir. Süt dişi çıkarma süresince bebekler fiziksel olarak rahatsız olduğu için ağlar ve huzursuz olurlar. Diş çıkarma zamanının gelmiş olduğunu ağlama ile birlikte aşağıdaki semptomları gördüğünüzde anlayabilirsiniz.

  • Şişik Diş Etleri
  • Salya Akması
  • Ateş

Diş çıkarma sancılarını hafifletmek için birkaç yöntem deneyebilirsiniz.

  • Temizlenmiş ve soğuk diş çıkarma halkaları diş etlerini rahatlatacaktır. Diş çıkarma halkaları kullanırken çok küçük olmamasına ve kırılgan olmamasına dikkat edin.
  • Diş etlerini nemli bez yardımıyla ovun.
  • Doktorunuza danışarak diş ağrısını rahatlatabilecek doğal ağrı kesici tavsiyesi alın. Doktorunuza danışmadan kesinlikle bebeğinize bir ilaç uygulaması yapmayın. Ciddi sonuçlara yol açabilir.

baby plus Silikon Diş Kaşıyıcı ile tanıştınız mı? Keşfetmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

baby plus Silikon Diş Kaşıyıcı – https://www.e-bebek.com/baby-plus-bebek-silikon-dis-kasiyici-p-byp-ps-006/

Tüm bunları yapmanıza rağmen bebeğinizde şiddetli ağlama ve ateş belirtileri uzun süre düşmüyorsa doktorunuzla iletişime geçin.

Bebeklerde Diş Eti Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Daha önce de belirttiğimiz gibi bebeklerde diş bakımı süt dişleri tomurcuklanmadan önce başlanmalıdır. Bu da diş eti bakımıyla başlamanız gerektiğinin göstergesidir. Sağlıklı diş etleri sayesinde süt dişlerinin dışarı çıkması daha sancısız bir süreç şeklinde ilerler. Minik yavrunuzun diş eti bakımını yaparken kesinlikle diş fırçası ve diş macunu ve sert maddeler kullanmayın.

Bu malzemeler yerine takip etmeniz gereken adımları sizlerle paylaşacağız.

  • Ellerinizi bol su ile iyice temizleyin.
  • Gazlı bez veya yumuşak ve nemli bir bez parçasını elinize alın.
  • Bebeğinizin diş etlerini nazik hareketlerle yumuşak ve nemli bez yardımıyla silin.
  • Özellikle diş eti temizliğini günde 2 kez olacak şekilde yapabilirsiniz. Besledikten sonra ve yatmadan önce diş etlerini silerek bakterilerin dişlere zarar vermesini engelleyebilirsiniz.

Düzenli olarak bebeklerinizin diş etlerini temizlemek zararlı olabilecek bakterilerin hem diş etine hem de diş etinde oluşmaya başlayan diş tomurcuklarına zarar vermesini engelleyebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Nasıl Fırçalanır?

Bebeklerde diş fırçası kullanımı için süt dişlerinin çıkması beklenir ve genelde doktorlar üst üste dört diş çıkana kadar beklenmesi yönünde tavsiyede bulunurlar. Diş fırçalama işlemine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey tahmin ettiğiniz gibi diş fırçası. Diş fırçası satın alırken oldukça yumuşak bir fırçaya sahip olduğuna emin olun. Diş fırçasının başlığı oldukça küçük olsun ve tutacağınız kısım ise büyük olsun. Böylece minik yavrunuza zarar vermeden konforlu bir şekilde ağız içinde hareket edebilirsiniz.

  • Bebeğinizin dişini fırçalamadan önce ellerinizi bol su ile yıkadığınızdan emin olun. Fırçalamaya geçmeden önce diş fırçanız oldukça yumuşak olsa da ılık su içerisinde birkaç dakika bekletin. Ilık su fırçanın daha da fazla yumuşamasını sağlayacaktır.
  • Diş macunu kullanımı için doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın. Eğer diş macunu kullanıyorsanız bebeklere özel üretilmiş modeller tercihiniz olsun. 3 yaşına kadar pirinç tanesi büyüklüğünü geçmeyecek miktarda macun kullanımı önerilir.
  • Diş macunu seçimlerinizde florür içerenleri ön plana almanızı tavsiye ederiz. Florür dişleri tamamen çıkan bebekler için güvenlidir. Dişleri çürük oluşumuna karşı koruyan ve güçlendiren doğal bir mineraldir. Çocuğunuzun hayatının erken döneminde kullanmak, diş gelişimi için ekstra koruma sağlayacaktır. Daha önce söylediğimiz gibi diş macunu kullanımı için doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın.
  • Minik yavrularımızın dişlerini sabah kalktıktan sonra ve yatmadan önce fırçalayın.
  • Fırçalama yoğunluğunu arka azı dişler üzerinde kullanabilirsiniz. Arka azı dişler boşlukların ilk geliştiği alanlar olduğu için daha fazla özen gösterilebilir.
  • Bebeklerin dişlerini fırçalarken dişin arka yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olun. Ön taraf kolay temizlenirken arka yüzeyler gözden kaçabildiği için çürümeler ilk oradan başlar.
  • Fırçalama süresi için 2 dakika idealdir.
  • Diş fırçasını her 3 veya 4 ayda bir veya aşınma belirtileri gösteriyorsa daha erken değiştirin.
  • Diş fırçasını asla başkalarıyla paylaşmayın.
  • Bebeğinizin dişlerini fırça tutacak yaşa gelene kadar fırçalamalısınız.
  • Nihayet tüm süt dişleri çıktıktan sonra diş ipi kullanımına başlayabilirsiniz.
  • Diş fırçalama işlemi bittikten sonra su dışında herhangi bir yiyecek veya içecek vermeyin.

Düzenli ve doğru şekilde diş fırçalama işlemi yapsanız bile diş çürüğü oluşabilir. Bu yüzden çürük diş olup olmadığına fırçalama esnasında dikkat edin. Kahverengi lekeler, çok ufak çukurlar ve tortu oluşumu görürseniz muayene için diş hekimine götürebilirsiniz.

Minik yavrunuzun dişlerinde hiçbir problem olmasa bile ilk diş çıktıktan 6 ay sonra ya da 1 yaşına kadar ilk diş hekimi muayenesi yaptırmanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uzun vadede diş hekimi bebeğiniz için diş bakımı, diş çıkarma, florür kullanımı, diyet, diş çürümesi önleme konusunda en sağlıklı görüşleri verecek kişidir.

“Sincap Sağlam Diş” ile Bebeğinizin Diş Fırçalama Serüvenine Oyunla Dahil Olun!

Bebeğinizle diş fırçalama sürecini oyunlaştırabilirsiniz. Bu oyunda, oyun arkadaşınız “Sincap Sağlam Diş”.

“Sincap Sağlam Diş” ve diğer sincapların 20-22 adet dişi bulunuyor ve genelde tohum, meşe palamudu, ceviz ve yer fıstığı gibi kabuklu besinler tükettikleri için dişleri zamanla kısalıyor. Beslenebilmeleri ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için dişleri devamlı olarak uzuyor. Oldukça güçlü ve sağlam dişleri sahip “Sincap Sağlam Diş” ile siz de bebeğinizle diş fırçalama deneyiminizde ona oyunla eşlik edebilirsiniz.

“Sincap Sağlam Diş” ile Oyun Önerileri

  • Sincap Sağlam Diş ağzında 3 adet yer fıstığı taşıyabiliyor? Sence bunu nasıl yapıyor olabilir, 3 adet yer fıstığını inceleyelim mi?
  • Sincap Sağlam Diş besinlerini kemirerek tüketiyor. Biz de havucu kemirerek yemeyi deneyelim mi?
  • Sincap Sağlam Diş sağlıklı beslendiğinde ve enerji topladığında kendi boyunun 10 katı kadar yükseğe zıplayabiliyor. Sen de enerji toplamak için yemek yediğinde ve ardından dişlerini fırçaladığında çok yükseğe zıplamak ister misin?
  • Sincap Sağlam Diş ile banyoda diş fırçalamaya giderken zıplayalım mı? Ne dersin?
  • Sincap Sağlam Diş ile diş fırçalarken ona en sevdiğimiz şarkıyı açalım mı? Şarkı bitene kadar dişlerimizi fırçalamaya ne dersin?

Bebeklerde Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

Diş fırçalama ve diş eti temizliği bebeklerde ağız bakımının tamamına kapsamaz. Bu yüzden bu iki bakımı tamamen düzenli bir şekilde yapsanız bile çürükler ile karşılaşabilirsiniz. İlk olarak bebeğinizi ne ile beslediğinize dikkat edin. Şekerli içecekler, meyve suları çürük oluşumunu tetikleyen baş aktörler arasında yer alır.

Tatlı içecekler içerisinde şeker barındırdığı için süt dişlerine yapışabilir. Bakteriler tatlı içeceklerden gelen şekerle beslenir ve bebeğin dişlerine saldıran asit üretir. Bu da çürümeye yol açar. Bazı anneler uykuya rahat dalması için emzikleri şekere bandırabiliyor. Bu yöntemlere kesinlikle baş vurmayın. Unutmayın enfeksiyon kapan bir diş ileride çok daha sancılı sonuçlara yol açacaktır.

Bebeklerde diş çürüğü sebebiyle dişler enfekte olabilir ve erken diş kaybı yaşanabilir. Eksik diş yüzünden çarpık diş, konuşma bozukluğu, kötü beslenme ve hasarlı yetişkin dişler görülebilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına biberonla uyuma, şekerli sıvı içme alışkanlıklarını bir kenara bırakmanız gerekecektir.

Unutmamanız gereken en önemli nokta sağlıklı şekilde bakılan bebek dişleri sağlıklı kalıcı dişlerin oluşmasında en etkili faktördür.

Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir:

‘‘Çocuklarda Diş Fırçalama: Ne Zaman Başlamalı? Nasıl Öğretilir?’’ : https://www.bebek.com/cocuklarda-dis-fircalama/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Alerji Türleri

YÜRÜMEYİ DESTEKLEYEN OYUN VE OYUNCAK ÖNERİLERİ

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlayabilir?