Sonbaharda Çocuk İle Yapılacak Aktiviteler

Sonbaharda Çocuk İle Yapılacak Aktiviteler

Mevsim değişiklikleri çocuklara doğayı öğretmek için eğlenceli fırsatlar yaratır. Bu fırsatları kaçırmamak ve o anların keyfini çocuğunuzla beraber yaşamak sizin elinizde.

Sonbahar mevsimi de çocuğunuza doğa ile ilgili farklı bilgileri sunabileceğiniz çok önemli bir zaman dilimi. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler bu mevsime uyum sağlayabilmek için yaşamlarında çeşitli değişiklikler yaparlar. Çocuklara çevrelerinde olup biten bu değişiklikleri anlatmak ve onların çevrelerine karşı daha dikkatli olmalarını sağlamak biz yetişkinlere düşen önemli görevler arasında.

Ancak ailelerin ve eğitimcilerin bir kısmı bu konuda çok yanlış tutumlar gösterebiliyorlar. Sonbahar mevsimini tanımaları için çocuklara çeşitli aktiviteler dizayn etmek yerine onları kapalı mekanlara hapsediyorlar ve çocukların bu mevsimde doğayı keşfetmelerine engel oluyorlar.

Çocukların mevsim değişikliğinden etkilenip hasta olmamaları için bu tip aktivitelere yer vermeyen aileler ve eğitimciler aslında çocuğu önemli bir öğrenme ortamından da uzak tutmuş oluyorlar ve çocuğun gelişiminde olumsuz etki ediyorlar.

Mevsim değişikliklerinin getirdiği olumsuz koşulları küçük değişikliklerle ortadan kaldırabilir ve çocuğunuza hem eğlenceli hem de bilgi dolu bir öğrenme ortamı oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzla beraber bu mevsimde yapacağınız çeşitli aktiviteler için işte size birkaç öneri…

Neler Yapabilirsiniz?

• Çocuğunuzla beraber doğada vakit geçirmeye özen gösterin. Onunla doğa yürüyüşleri yapmaya çalışın. Evinize en yakın olan parka giderek bile doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Bu yürüyüş esnasında çocuğunuza sonbaharla ilgili çeşitli sorular sorarak onun konu hakkında farkındalıklara ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin, “sonbaharda yaprakların rengi nasıl oluyor” ya da “yazın yapamadığım ama sonbaharda yapabildiğin şeyler neler” gibi sorular sorarak çocuğunuzun sonbahar hakkında daha fazla düşünmesine yardımcı olabilirsiniz.

• Çocuğunuza yağmurlu havalarda dışarıda rahat yürüyebilmesi için balıkçı botlarından alın. Bu botlar sayesinde çocuğunuz hem ayağını ıslatmamış hem de yağmurun keyfini sonuna kadar çıkarmış olacak.

• Çocuğunuzla beraber doğayı keşfetme aktiviteleri yapmaya çalışın. Örneğin farklı renklerde yapraklar toplayarak o yaprakların bir kısmını kurutun, bir kısmını ise büyüteçle inceleyin. Çocuğunuz yaprakları büyüteçle incelerken ona çeşitli sorular sorun ve onun bu aktivitede neler deneyimlediğini öğrenmeye çalışın. Daha sonra da kuruttuğunuz yaprakları inceleyerek kurutmadıklarınızla arasında ne gibi farklar olduğunu konuşun.

• Kuruttuğunuz yapraklarla ayrıca resim çalışmaları yapabilirsiniz. Yapraklar yardımıyla farklı şekiller dizayn edebilirsiniz. Örneğin, yapraklardan hayvan şekilleri (özellikle dinozorlar) dizayn etmek çocukların her zaman keyifle yaptığı aktiviteler arasında yer alır.

Ancak çocuklarla böyle bir aktivite yaparken biz yetişkinlerin dikkat etmesi gereken en önemli konu çocuğa aktivite içinde seçim şansı vermek. Çocuğu kendi istediğimiz gibi yönlendirmek yerine onun yaratıcılığına fırsat vermek, kendi istediği dizaynları ortaya çıkarmasına yardımcı olmak çok önemli.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek sağlığı ile ilgili makaleler için https://www.bebek.com/bebek-sagligi/ 🏃‍♀️[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuğum Öfke Nöbeti Geçirirken Ne Yapmalıyım?

Menenjit Belirtileri: Menenjitten Korunma Yöntemleri Nelerdir?

2 Yaş Bebekler İçin Evde Etkinlik Önerileri