spermi olmayan erkek baba olabilir mi

Spermi Olmayan Erkeğin Bebeği Olur mu?

Hiç Spermi Olmayan Erkeğin Çocuğu Olur mu?

Çocuk sahibi olmak çiftlerin hayatındaki en heyecan verici deneyimlerden birisidir. Pek çok çift bu heyecanı çok kolay yaşayabiliyorken bazen de sağlık sorunları bu sürece engel olabilmektedir.

Erkeklerin baba olamamasının sebeplerinden birisi de spermlerinin hiç olmamasıdır.

Peki spermi olmayan erkeğin çocuğu olur mu? Bu sorunun cevabı son zamanlardaki tıbbi gelişmelerle birlikte umut vericidir!

“Spermi olmayan erkekler baba olabilir mi?” diye sorduk, aldığımız yanıtı videomuzdan izleyebilirsiniz:

YouTube video

Erkekte Sperm Olmamasının Nedenleri Nelerdir?

Erkeğin spermi olmaması, yani azospermi; meni tahlillerinde canlı ya da ölü hiç üreme hücresinin olmaması durumudur.

Erkekte sperm olmaması problemi, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir.

Ancak bu problem bireyin çocuk sahibi olmayacağı anlamına gelmez. Günümüzde azospermi tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

sperm olmamasının sebepleri nelerdir

Tedavi öncesinde soruna sebep olan etmenlerin tespit edilip, elde edilen bulgular sonucunda uzmanlar tarafından hastaya en uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Probleme sebep olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:               

Klinefelter Sendromu

Klinefelter sendromu; erkeklerin doğduğunda fazladan bir X kromozomu olmasından kaynaklanan genetik bir hastalıktır.

Sağlıklı bir insanda 23 çiftten oluşan 46 kromozom vardır. Cinsiyet kromozomları erkeklerde XY, kadınlarda ise XX olarak yer alır. Erkeklerde 44+XY olması gereken kromozom sayısı, klinefelter sendromlu hastalarda 44+XXY şeklinde olup testis gelişimi ve sperm üretimini bozar.

Ergenlik döneminde ve sonrasında bazı çocuklarda belirtiler daha fark edilebilir düzeydeyken bazılarında dışarıdan gözlemlenemez. Belli başlı belirtileri ise şöyle:

  • Okuma ve yazmada zorlanma,
  • Matematik becerilerinde yetersiz kalma,
  • Dikkat eksikliği,
  • Duygularını ifade etmekte zorlanma ve utangaçlık,
  • Gecikmiş, eksik kalmış ya da hiç gerçekleşmeyen ergenlik,
  • Yüzde ve vücudun diğer yerlerinde daha az kıllanma,
  • Boy ortalamasının yaşıtlarına göre uzun olması,
  • Kasların daha zayıf ve güçsüz olması,
  • Penisin küçük olması,
  • Normalden küçük ve sert testislere sahip olma,
  • Meme dokusunda büyüme (jinekomasti),
  • Kemiklerde zayıflık,
  • Vücut enerjisinin düşük olması…

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler, Klinefelter sendromuna işaret ediyor olabilir.

Sperm Kanallarında Tıkanıklık

Erkeklerde sperm testislerde üretilir. Spermleri taşıyan kanalların devamlılığı bozulursa sperm meniye karışamaz. Bu kanallar ya doğuştan yoktur ya da sonradan tıkanabilir.

Sperm kanallarındaki tıkanmaların sebepleri arasında;

  • Üreme sistemlerinde ve idrar yollarındaki iltihaplanmalar,
  • Testis yaralanmaları,
  • Fıtık ameliyatı vb. ameliyatlar,
  • Kanalların iki taraflı olarak bağlanmış olması (vazektomi),
  • Kanalların içinde veya dışında kistik yapıların olması sayılabilir.

Sperm Kanallarının Olmaması

Erkekte sperm olmaması sebeplerinden biri de doğuştan kanalların gelişmemesidir. Vaz deferens adı verilen kanalların olmaması durumu, hamileliği sağlayan üreme hücrelerinin testislerden çıkmasına engel olur.     

Hormonal Sebepler

Üremeyi sağlayan testosteron, beyin sapından salgılanan LH ve FSH hormonları tarafından yönetilir.Bu hormonların salınımına ait bozukluklar erkek kısırlığına sebep olabilir.

Kanser Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Radyasyona Maruz Kalma

Bazı kanser tedavileri erkeklerin sperm üretimini azaltabilir ya da tamamen durdurabilir.

Sperm hücreleri kemoterapi, radyoterapi ve radyasyonun zararlı etkilerine karşı çok duyarlıdır. Uygulanan tedavilerin yapısı, dozu ve tedavi şekillerine göre zararlı etkilerin boyutu değişkenlik gösterir.

Bazı Ateşli Enfeksiyonlar

Özellikle ergenlik sonrasında geçirilen kabakulak ve suçiçeği gibi yüksek ateşli hastalıklar testislerde yapı bozukluklarına yol açarak üreme hücrelerine zarar verebilir.

Hiç Sperm Olmaması Nasıl Teşhis Edilir?

Hiç sperm olmaması nasıl teşhis edilir

Spermi olmayan erkeğin çocuğu olur mu sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle problemin neyden kaynaklandığını teşhis etmek gerekir.

Hastalığın tanısının koyulabilmesi için bazı hormon testlerinin yapılması gerekir. Özellikle FSH, LH ve testosteron hormonlarına bakılır.

Beyindeki hipotalamus bölgesinden salgılanan bu hormonların normal değerinden 3 kat fazla çıkması, hiç sperm olmaması ya da yok denecek kadar az olması anlamına gelir.

Hormon değerleri normal olmasına rağmen menide üreme hücresi yoksa kanallarda tıkanıklık olduğu anlamına gelir. Tıkanıklığa sebep olan faktörlerden biri de o bölgede oluşan kistlerdir.

Tanı konulurken, böbreklerin normal çalışıp çalışmadığına da bakılması gerekir. Çünkü böbreklerden kaynaklı hormonal dengesizlikler hiç sperm olmaması problemini tetikleyebilir.

Spermi Olmayan Erkek Nasıl Tedavi Edilir?

Ülkemizde çok sık görülen azospermi hastalığının tanısının ardından, tüp bebek ve üroloji uzmanları durum değerlendirmesi yaparak hasta için en uygun teknikleri uygular.

Uzmanlar spermi olmayan erkek tedavisinde aşağıdaki yöntemleri kullanabilir:

  • Hormon eksikliğinden kaynaklanan durumlarda hormon tedavileri ile çözüme ulaşılır.
  • Kanal tıkanıklığı tespit edilmişse genel ya da lokal anestezi altında yapılan operasyonlarla kanallar açılarak, üreme hücrelerinin normal yollarla dışarı çıkması sağlanır. Bu tür hastalar doğal yollarla çocuk sahibi olabilirler.
  • Tıkanıklık giderilemiyor, kanallar doğuştan oluşmamış ya da klinefelter teşhisi konulmuşsa MESA, TESA, PESA ve mikro TESE yöntemlerinden hastaya uygun olanı uygulanabilir.

MESA (Epididimden Mikrocerrahi Teknikle Sperm Aspirasyonu)

Mikroskopla epididimdeki (testis arkasında bulunan ince uzun bir organdır) kanallara kesi yapılarak doku örneği alınması yöntemidir. Genel anestezi altında birkaç saat sürebilir.

TESA (Testiküler Sperm Aspirasyonu)

Testisten küçük bir iğne ile sperm arama işlemidir. Testis kesesine kesi atılmadan lokal anesteziyle yapılır. Kolay ve kısa süren bir tekniktir. Operasyon sonrası çok fazla ağrı hissedilmez.

PESA (Perkütan Epididimal Sperm Aspirasyonu)

Testislerin üzerindeki epididimden iğneyle sperm çekme tekniğidir. Basit ve uzun sürmeyen bir işlemdir. Lokal anestezi ile yapılır.

Uygulanan yöntemlerden hemen sonra üreme hücrelerine laboratuvar ortamında yeterlilik testleri uygulanır. Bu tekniklerinden sonuç alınamazsa Mikro TESE ameliyatına başvurulabilir.

Mikro TESE (Mikrodiseksiyon Tetiküler Sperm Ekstraksiyonu)

En çok tercih edilen ve başarı oranı yüksek olan yöntemdir. Mikroskobik görüntüleme ile testislerden doku alınıp 20- 25 kat büyütülerek canlı olan hücrelerin ayrıştırılması tekniğidir.

Cerrahi bir yöntemdir ve genel anestezi ile uygulanır. Canlı olan spermler ayrıştırıldıktan sonra dondurulmalı ve ardından mikro enjeksiyon (tüp bebek) yöntemine geçilmelidir. Tüp bebek denemesinde başarı sağlanmadığı takdirde tekrar mikro TESE ameliyatına tekrar gerek duyulmaması için dondurma işlemi mutlaka gerçekleştirilmelidir.

kök hücre tedavisi

Alanında uzman doktorlar tarafından uygulandığında başarı şansı yüksektir. Özellikle 35 yaş altı erkeklerde bu oran %50’nin üstündedir. 

Hiç Spermi Olmayan Erkeklerde Kök Hücre Umudu

Son zamanlarda yapılan kök hücre çalışmaları, bu tedavi yöntemleriyle canlı sperm elde edilemeyen erkeklere umut olmuştur. Henüz bu çalışmalar deney aşamasındadır. Ancak fareler üzerinde yapılan araştırmalar çok yakın bir zamanda kök hücre yöntemiyle sperm üretilebileceğini göstermiştir.

Bugün gelinen son nokta, insan derisinden alınan hücrenin laboratuvar şartlarında bir dizi işlemden geçirilerek, sperm benzeri hücreler elde edilmesi olmuştur.

Bir bebek sahibi olmak çoğu çiftin rüyası olsa da bazen çiftlerin sağlık problemleri bu rüyanın gerçekleşmesine engel olabilir. Çocuk sahibi olamamada genelde problemin kadınlardan kaynaklı olduğu düşünülse de erkeklerin üreme sisteminden kaynaklı olabileceği de unutulmamalıdır.

Buna bağlı olarak spermi olmayan erkeğin çocuğu olur mu sorusuna cevap arayan pek çok insan vardır. Günümüzde yapılan araştırmalar neticesinde kısırlık iyileştirilebilir hastalıklar arasına girmiş olup erken yaşlarda başarı oranları daha da artmaktadır.

Bunlara ek olarak tüp bebek tedavisi konusunda bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken şeyleri öğrenmek için videomuzu izleyebilirsiniz:

YouTube video

Önemli olan çiftlerin umutsuzluğa kapılmadan en kısa zamanda alanında uzman kuruluşlardan yardım alarak tedaviye başlamalarıdır.

Post navigation

  • Merhaba ben 23 yaşındayim, eşim de 27 yaşında 2020 ekim ayinda evlendik şubattan beri cocuk deniyoruz, eşim doğduğunda yumurtalıkları çürükmüs gelismemis doktorlarda yumurtaliklarini alip protez takmislar, bunun bir tedavisi varmidir 🙏

Bir yanıt yazın

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Nasıl Yapılır?

SMA (Spinal Muscular Atrofi)

Hamilelik Haberi Vermek için 16 Yaratıcı Fikir