İstenmeyen gebelik cinsel hayatınızı özgürce yaşarken başınıza gelecek en büyük sıkıntılardan biridir. İstenmeyen gebelikleri önlemek adına farklı korunma yöntemleri kullanılmıştır. Korunma yöntemlerini incelediğimizde kadına uygulanan yöntemlerin daha fazla olduğunu görüyoruz.
Spiral ile doğum kontrol yöntemi de kadınlara uygulanan ve en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu nedenle konu ile ilgili detaylı bilgi edinmek önemlidir.
Doğum Kontrolü Nedir?
Doğum kontrolü, istenmeyen gebeliği önlemek amacıyla birtakım yöntemlere başvurmaktır. Cinsellik bir ihtiyaçtır. Her cinsel ilişki sonrasında hamile kalma olasılığı düşünüldüğünde bu durumun ciddi sonuçlar doğuracağı kesin.
Bundan dolayı rahat bir cinsel hayat için korunma şart. Korunma yöntemini belirlerken kendinizi en rahat hissettiğiniz yöntemi seçmelisiniz. Rahatlığı düşünürken tabi ki bedeniniz için de en doğrusunu bulmanız gerek.
Kadınlar Neden Spiral Kullanıyor?
Kadınların sıklıkla tercih ettiği yöntemlerin başında doğum kontrol hapı ve spiral gelmektedir. Doğum kontrol hapı erişiminin kolaylığı açısından tercih sebebidir. Doktora gitmeden eczaneden reçetesiz olarak temin edilebildiği için kadınlar tarafından kolay erişilebilir.
Fakat bu hapların kullanımı ciddi bir düzen ister. Hapı her gün aynı saatte almanız gerekir. Bundan dolayı sırf “saatini, gününü unutup zamanında ilaç alamam” diye çoğu kadın hap kullanmayı etmiyor. İşte böyle bir durumda en çok spiral tercih ediliyor.
Spiral kadın doğum muayenesi ile uygulanır ve uygulandığında kadına 5 sene boyunca koruma sağlar. Bir kez taktırdıktan sonra başka bir şey yapmanıza gerek kalmaz, kullanımı oldukça rahat bir yöntemdir.
Spiral Nedir?
Asıl adı RİA (rahim içi araç) olan, halk arasında spiral olarak bilinen, rahim içine yerleştirmek suretiyle kullanılan bir araçtır. Şekil itibariyle T harfine benzer. Spermler rahime ulaşır fakat bu araç sayesinde döllenme olmaz.
Spiral ile doğum kontrolü rahimde döllenme için oluşan şartların olgunlaşmasını engeller. Sperm rahime ulaşıp yumurtayı döllerse bile bu aracın şartları bozmasıyla gebelik oluşmasını engeller.
Spiral Nasıl Takılır?
Yöntemin ne olduğuna göz attıktan sonra, kadınlar tarafından merak edilen diğer konu “Spiral nasıl takılır?” sorusunun cevabına bir göz atalım.
Bu korunma şekline karar verdikten sonra yapmanız gereken ilk şey hamile olmadığınızı kesinleştirmek. Bunun için eczanelerde satılan gebelik testlerinden yardım alabilirsiniz. Ama tabi ki en sağlıklı sonucu kan testi verecektir.
Hamile olmadığınız kesinleştikten sonra vajinal bir enfeksiyon geçirmediğinizden emin olmalısınız. Bu jinekolojik muayenede belli olacaktır. Spiral genel olarak adet dönemlerinde takılır. Adet dönemlerinde takılmasının en önemli sebebi rahim ağzının daha açık olmasıdır.
Uzman bir jinekolog tarafından rahime yerleştirilen aracın doğru yerleşip yerleşmediği ultrason cihazıyla kontrol edilir. Takıldıktan 1 ay sonra uzmanınız tarafından tekrar kontrolü sağlandıktan sonra cihazınızı 5 yıl boyunca sorunsuz kullanabilirsiniz.
Spiral Nasıl Korur?
En sık kullanılan korunma yöntemlerini başında gelen spiral nasıl korur diye merak ediyorsanız ilk söylememiz gereken şey, yumurtlamaya engel olmadığıdır. Spermin yumurtaya gidişini engellemez.
Spermler yumurtaya ulaşır fakat burada döllenme için gerekli olan şartların oluşmasını engeller. Doğru takıldığında koruma oranı %97-99’dır. Takıldığı andan itibaren koruma sağlanır.
Spiral Taktırmak Ne Derece Sağlıklı konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
Spiral Çeşitleri:
Spiraller; bakırlı, hormonlu ve boncuklu olmak üzere 3 çeşittir. Sizin için en uygun yöntemin hangisi olduğunu öğrenmek için her seçeneği detaylı olarak incelemekte fayda var.
Bakırlı Spiral
Daha önce rahim içerisine yerleştirilecek olan aracın büyük T harfine benzediğinden bahsetmiştik. Bakırlı olan bu T harfinin tam ortasındaki çubukta bakır sarılı olduğu için bu adı almıştır. Bakır iyonları sperme etki ederek yumurtanın döllenmesine engel olur. Bakırlı spiral ile ilgili bilinmesi gerekenler:
- Bakır maddesine karşı bir hassasiyetiniz varsa kullanmamalısınız.
- Doğru uygulandığında kullanım süresi yaklaşık 10 yıldır.
- Emziren bir kadın iseniz anında koruma sağlayacağı için tercih edebilirsiniz.
- İlaç kullanmak istemiyorsanız kullanabilirsiniz.
- Adet döngüsü düzenli ve adet kanama miktarı normal olan kadınlar tarafından kullanılması daha doğru olacaktır. Çünkü bakırlı araçlar adet kanaması miktarında artışa yol açabilir.
- Aracın kayıp kaymadığından emin olmak için uygulamadan 1 ay sonra mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz.
- T şekline benzediği için kolları rahimde sancı yapabilir.
- Ara kanamalara ve kramplara yol açabilir. Bu belirtiler 3 ay sonra geçmelidir. Aksi bir durum yaşarsanız doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.
- Adet kanama düzeni ve miktarında büyük bir değişiklik yaşadığınızda bu durumu vakit kaybetmeden doktorunuzla paylaşmalısınız.
Hormonlu Spiral
Bu çeşitlerin içeriğinde progesteron hormonu bulunur. Bu hormon rahim içine belli miktarda salınarak hamileliği önler. Yani rahime salınan progesteron hormonu ile yumurtlama miktarı azalır, servikste bulunan mukus salgısının yoğunlaşması azalır ve sperm tutularak rahime ulaşması engellenir. Hormonlu spiraller ile ilgili bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.
- Hormon almak istemeyenlerin tercih etmemesi gerekir.
- Bilmeniz gereken en önemli özellik progesteron hormonu sadece az miktarda rahim içine salınım yapar. Doğum kontrol hapı gibi kana karışma durumu yoktur.
- Yoğun adet kanamasına sahip kadınlar için iyi bir tercih olabilir. Çünkü hormonlu spiral adet kanama miktarını azaltıcı etkiye sahiptir.
- 5 yıla kadar koruma süresi vardır.
- Kasıklarda sancı ve hassasiyete sebep olabilir.
- Adet kesilmesine sebebiyet verebilir. Fakat çıkardıktan sonra eski düzende adet olmaya devam edeceğinizi de unutmamalısınız.
Boncuklu Spiral
En son çıkan RİA türüdür. Belirgin özelliği rahime bakır iyonlar salmasıdır. Bakır iyonları, spermlerin henüz rahime ulaşmadan hareketlerinde bir zayıflamaya sebep olur ve böylece yumurta hücresinin döllenmesini engeller. Diğer rialarda sperm yumurtaya ulaşabiliyorken bunda yumurtaya ulaşmadan bir etki söz konusudur.
2015 yılından beri Türkiye’de kullanılmaya başlayan boncuklu rahim içi araçlar ile ilgili bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.
- Hormonlu spirallerin bir süre sonra adet kesilmesine sebebiyet vermesi durumu boncuklu olanlarında söz konusu değildir.
- Adet düzeni ve kanama miktarında hiçbir değişiklik yapmazlar.
- Diğerleri gibi T şeklinde değil düz bir şekle sahiptir. Kolları olmadığı için kasıklarda sancı ağrı gibi bir duruma yol açmazlar.
- Hormon kullanmak istemeyen kadınlar tercih edebilir.
- Diğerlerinde az da olsa kayma riski bulunurken bu cihaz rahim kubbesine asıldığı için kayma riski taşımaz.
- 5 yıl süre ile korur.
- %99,5-%99,9 gibi bir oranla diğer spiraller içinde en yüksek koruma oranına sahiptir.
Spiral ile doğum kontrolü bir kez uygulandığında sürekli koruma sağlama, çıkarıldığında hemen hamile kalmaya imkân tanıma gibi avantajları sebebiyle tercih edilebilecek bir yöntemdir. Doğum kontrol hapı, doğum kontrol iğneleri gibi korunma yöntemlerinin hormon içermesinden rahatsız olanlar için spiral ile doğum kontrol yöntemi uygun bir seçenek olabilir.
Elbette sizin için en doğru yöntem jinekolojik muayene sonucu ortaya çıkacaktır. Böyle bir tercih için uzmana bir hekime muayene olmanız ve onun vereceği bilgiler doğrultusunda hareket etmeniz yerinde olacaktır.