Suda Doğum ile İlgili Tüm Detaylar!

Suda Doğum ile İlgili Tüm Detaylar!

Anne adaylarının bebeklerini dünyaya getirirken doğum şekilleri ile ilgili karar vermeleri gerekir. Doktorlar, bazı zorunlu durumlar ile anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek bir husus olmadığı müddetçe sezaryen ameliyatını önermemekte ve normal doğumu desteklemektedir.

Fakat anne adaylarının doğuma yönelik korkuları, vajinal doğuma karşı ön yargılı olmalarına yol açabilir. Bu aşamada bir diğer seçenek olan suda doğum şekli de her hamilenin bilmesi gereken alternatif bir yöntemdir.

Peki suda doğum nedir, nasıl gerçekleşir? Ne gibi faydaları vardır? Her kadın için uygun mudur? Merak ettiğiniz tüm detayları sizler için derledik.

Suda Doğum Nedir?

Bebeğini sağlıkla kucağına almak isteyen her annenin doğum yöntemlerini araştırması ve bilgi sahibi olması gerekir. Bilinenin aksine sadece normal doğum ve sezaryen doğum yoktur. Günümüzde suda doğum şekli de popülerliğini oldukça artırmıştır. Bu durum “Suda doğum nedir?” sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Adından anlaşılacağı üzere su içerisinde gerçekleşen bu doğum şeklinde suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanarak vajinal yoldan doğumun gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Doğum için özel olarak tasarlanmış bir küvet içerisine 37 derece sıcaklığa sahip suyun doldurulması ve gebenin bu küvete girmesi ile sürecin ilerlediği doğum yöntemine suda doğum veya hidroterapi eşliğinde travay, işlemin gerçekleştiği küvete ise suda doğum ünitesi denir.

Neden Suda Doğum Yapmalı?

Doğum, kadınlar için birçok duygunun aynı anda yaşanmasına yol açan mucizevi bir olaydır. Bir anne adayı doğum yapacağı zaman korku, heyecan, endişe, mutluluk, merak gibi farklı duygularla dolup taşar.

Anne adaylarının bu korku ve endişelerinin oluşmasına yol açan ana neden ise, çoğu zaman doğuma yönelik düşünceleridir. Çünkü hemen hemen her kadın, çevresinden doğum anlarına ait birçok şey duyar, iyi kötü anlatılmış bazı deneyimler bu korkuların giderek artmasına yol açar.

Bu sebeple özellikle normal doğumda yaşanabilecek sancılar ve acılar, anne adaylarında doğum travması oluşmasına neden olabilir.

Suda doğum, hem bebeğini doğal yolla dünyaya getirmek hem de suda doğum şeklinin avantajlarından faydalanmak isteyen tüm gebelerin alternatif yolu olmuştur. Anne ve bebek üzerindeki etkileri ve yararları, hidroterapi eşliğinde travay sayısında artış yaratmaktadır.

Suda Doğumun Yararları Nelerdir?

Bu yöntem, normal doğuma kıyasla bazı avantajlar sağlamaktadır.

Suda doğumun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ilık suyun etkisi, doğum esnasında anneyi rahatlatır ve stresi azaltarak korku ve endişeleri ortadan kaldırır.
  • Anne adayının kan basıncının yükselmesini önler.
  • Kasları gevşeterek doğumun kolay ilerlemesini sağlar.
  • Doğumun süresini kısaltır.
  • Doğum sancılarının çok daha hafif hissedilmesine yardımcı olur.
  • Ilık su etkisi, kan dolaşımını hızlandırarak rahim ağzındaki kasların gevşemesini sağlar ve bu durum epizyotomi (vajinal kesi) olasılığını azaltır.
  • Kan dolaşımı arttığı için bebek doğum kanalında ilerlerken bebeğe daha çok oksijen taşınır.
  • Vajinal yırtık oluşma ihtimali engellenmiş olur.
  • Anne karnındaki amniyon kesesine alışık olan bebek, doğumla birlikte alışık olduğu bir ortam içerisine girer. Böylelikle bebek dış dünyaya daha kolay adapte olur.

Hidroterapi eşliğinde travayda ana etken, ılık suyun vücuda etkisidir. İşlemin en büyük yararı, epidural veya suni sancı gibi cerrahi uygulamalara ihtiyaç duyulmamasıdır.

Suda Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Suda doğum iki farklı şekilde gerçekleşebilir.

  1. Sancılar başladığında anne küvete girer ve rahmin yeterli açıklığa ulaşmasını bekler. Ardından doğum küvetin dışında gerçekleşir.
  2. Sancıların başlamasından doğumun bitimine kadar anne küvette kalır ve bebek küvetin içerisinde dünyaya gelir.

Uygulamanın yapılması için doğum ünitesi hazır hale getirilir ve gerekli hijyen koşulları sağlanır. Anne ve bebek kontrolden geçirilir. Küvet 37-37,5 derece sıcaklıkta su ile doldurulur ve sıcaklık sürekli takip edilir.

Ardından anne suya girerek doktorunun yönlendirmeleri ile sancılarını burada atlatır. Vakti geldiğinde küvette veya dışarıda doğum gerçekleştirilir.

Suda Doğumun Riskleri Var mıdır?

Suda doğumun sağlık açısından hiçbir sakıncası yoktur. Taşıdığı riskler, diğer doğum şekillerinin risk oranı ile aynıdır. Olası risklerin önüne geçilebilmesi için gebeler küvete girmeden önce bir dizi sağlık kontrolünden geçirilirler.

Anne ve bebeğin sağlığı açısından herhangi bir engel bulunmuyorsa işleme başlanabilir. Ancak bazı durumlar sağlanmadığında suda doğum yapmak riskli olabilir:

  • Hidroterapi eşliğinde travay, işini bilen uzman bir hekimin ve bir sağlık personelinin gözetiminde yapılmalıdır. Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan sağlık personelleri ile gerçekleştirilen suda doğumlar riskli olabilmektedir.
  • Suda doğum ünitesinin uygun koşullarda hazırlanmış olması gerekir. Küvetin dezenfekte olması, tek kullanımlık muşamba serilmesi gibi noktalara dikkat edilmelidir. Gerekli hijyen koşullarının sağlanmaması hem anneyi hem de bebeği enfeksiyon riskleri ile karşı karşıya getirebilir.
  • Suda doğum yapması uygun olmayan hamileler için risk yüksek olabilir. Örneğin; kanaması olan bir gebenin su içerisinde kanaması daha da artabilir ve kan kaybı tehlike yaratabilir.
  • Doğum için uygun şartlara sahip bir hastanenin seçilmesine dikkat edilmelidir. Bu işlem, hastanede, polikliniklerde veya evde yapılabilmektedir. Fakat bir sorunla karşılaşılması durumunda acil müdahalenin yapılabilmesi için hastane ortamı tercih edilmelidir. Evde suda doğum riskli olabilir.

Kimler için Suda Doğum Önerilmez?

Suda doğum, her ne kadar normal doğumu kolaylaştıran bir yöntem olarak bilinse de bazı kişiler için bu yöntem tavsiye edilmemektedir.

Aşağıdaki koşullarda anne adaylarının suda doğum yapması uygun değildir:

  • İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde,
  • Erken doğum riski varsa,
  • Anne adayının yüksek tansiyonu (hipertansiyon) varsa,
  • Anne adayında diyabet varsa,
  • Anne adayının kanaması çoksa,
  • Astım hastalığı varlığında,
  • Bebeğin geliş pozisyonu tersse,
  • Bebek normalden iriyse,
  • Anne adayında herhangi bir enfeksiyon mevcutsa,
  • Genital bölgede açık bir yara veya iltihap varsa,
  • Doğum süresi uzadıysa,
  • Bebek doğum esnasında strese girdiyse, kalp atışlarında düzensizlik varsa,
  • Bebekte bir gelişim problemi varsa, suda doğum önerilmez.

Suda Doğum İşlemi Ne Kadar Sürer?

Hidroterapi ile travay, vajinal doğumun süresinde yaklaşık 3-4 saatlik bir kısaltma yaratabilir. Gevşeme ve rahatlamanın etkisi ile doğum süreci daha rahat ve hızlı ilerler.

Suda doğum, özellikle normal doğum korkusu olan ve acı eşiği düşük hamileler için uygun bir doğum şekli olabilir.

Diğer doğum yöntemlerini öğrenmek isterseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayın.

Normal doğum yöntemleri: https://www.bebek.com/normal-dogum-hakkinda-merak-edilen-her-sey/

Sezaryen doğum yöntemleri: https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Doğum Sonrası Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy-Kilo Cetveli

Doğum Sonrası Yenidoğan Tarama Testleri