suni-sanci-ile-normal-sanci-arasindaki-farklar-nelerdir

Suni Sancı ile Normal Sancı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gebelik ortalama 9 ay 10 gün, yani yaklaşık 40 haftada tamamlanan bir süreçtir. Bu süre her gebelikte farklılık gösterir. Normal doğum yolu ile bebeğini dünyaya getirecek olan anne adayları için süreç oldukça heyecanlıdır. Bazen bebek beklenen süreden 3-4 hafta önce gelebileceği gibi bazen de günü dolduğu halde bir türlü gelmek bilmez.

Bunun yanında sebebi her ne olursa olsun bazı gebeliklerde sancının doğal şekilde gelmesini beklemek riskli bir hal alır. Böyle bir durumda beklemek yerine anneye suni sancı vermek gerekir. Bu uygulama bazı kadınlarda doğumun daha kolay gerçekleşeceği düşüncesini geliştirir. Ancak bazı kadınlar ise aksine her şeyin daha zor olacağı hissiyle paniğe sürüklenir.

Peki gerçekte normal doğum sancısı ile suni sancı arasındaki fark nedir?

Normal Doğum Sancısı ile Suni Sancı Arasındaki Farklar

Her iki yöntemde de bebek vajinal yolla dünyaya gelir. Bundan dolayı ikisi de normal doğum olarak kabul edilir. Ancak yapay sancı ile doğal sancı arasında farklar bulunduğunu unutmamak gerekir. Bu farklar sancının şiddeti ve şekli bakımından genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kasılmaların sertliği ve süresi

Doğumun olmazsa olmazı kasılmalardır. Kasılmalar eşliğinde bebek doğum kanalına itilir, oradan da vajina yoluyla nihayet dünyaya gelir. Ancak oksitosin ya da prostaglandin benzeri hormon takviyesi alarak yapılan doğum ile sürecin doğal olarak işlediği bir doğum arasındaki kasılmalar farklıdır. Suni sancı ile gelen her bir kasılma çok daha sert ve çok daha uzun süre devam eder.

  • İki kasılma arasında geçen süre

Suni sancıda her bir kasılmanın süresinin farklı olduğu gibi iki kasılma arasında geçen dinlenme süresi de farklıdır.  Suni sancı alındığında iki kasılma arasında geçen süre normal doğumda olduğundan çok daha kısadır. Kasılmalar birbiri ardına gerçekleşir ve size dinlenmek için pek zaman bırakmayabilir. Bazen o kadar yoğun olur ki iki kasılma arasındaki süreyi fark bile edemezsiniz.

  • Başından sonuna kadar doğumun gerçekleşme süresi

Doğum kendi seyrinde devam ettiğinde bazen çok uzun sürer. Suyun gelmesi, ilk önce düşük şiddette ve uzun aralıklarda gelen sancılar, ardından zamanla arası azalan ancak şiddeti artan kasılmalar, artan sancılar derken doğum uzun saatler alabilir.

Ancak genellikle oksitosin ya da prostaglandin benzeri hormonlar verilerek yapay sancı ile doğum başlatıldığında bebek dünyaya daha kısa sürede gelir.  Tabi bu kısa sürenin bedeli yoğun sancı ve kasılmalar olarak size geri dönebilir.

  • Ağrının şiddeti

Doğumu başlatmak adına kasların kasılması ve itici bir güçle bebeğin vücut dışına çıkması yani dünyaya gelmesi için anneye sentetik sancı verdiğinizde süreci doğallıktan çıkarmış olursunuz. Haliyle hissedilen kasılmalar ve ağrının da doğal gelişen süreçte olduğundan farklı olarak biraz daha şiddetli hissedilmesi normaldir.

Yapay sancı oluşturmak için kullanılan hormonlar beyne endorfin üretmesi için gerekli olan sinyalin gitmesini engeller. Endorfin vücudun ürettiği doğal ağrı kesicidir. Beyin bu hormonu salgılayacak sinyali yollamadığında vücutta daha fazla ağrı ve acı hissedilecektir. Bu da yapay sancıyı normal doğum sancısından daha şiddetli yapacaktır.

Dilerseniz Suni Sancı ile Doğum Yapmak- Suni Sancı Nasıl Verilir? Suni Sancı Nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Sancının Şiddeti Doğumun Seyrini Etkiler mi?

Doğal olarak oluşan sancılar ile suni sancı arasında bazı farklar olduğunu biliyoruz. Bu farklar sadece hissedilen acının şiddeti ve süresi olarak değerlendirilmemelidir. Bazen doğumun seyrini de etkileyebilir. Normal doğumda ağrılar düşük şiddette gelmeye başlar ve iki sancı arasında anne adayının soluklanması için yeteri kadar zaman vardır.

Sancılar arasında geçen bu dinlenme süresinde anne adayı rahatça hareket ederek hem kendi hem de bebeği için en rahat pozisyonu yakalama fırsatı bulur. Vücutta sentetik hormonlar aracılığıyla kasılmalar oluşturulduğunda sancılar biraz daha şiddetli olur ve anneye iki sancı arasında uygun pozisyonu bulmak için yeteri kadar zaman kalmaz. Bu da bebeğin anne karnında doğum için yeterli alanı bulmasını engeller.

Uyarılmış doğumda ağrı ve kasılmalar her ne kadar güçlü olsa da bebeğin dışarı çıkmasını sağlayan ve doğal yollarla oluşan itme gücü yeterli olmayabilir. Bu durumda suni sancı ile yapılan doğumun farklı aşamalarında, bebeğin dışarı itilmesi için duruma göre farklı uygulamalar yapmak gerekebilir. Ayrıca sentetik oksitosin hormonların çalışma düzenini bozarak bebeğin doğum esnasında oksijensiz kalmasına da sebep olabilir.

Normal Doğumdan Farklı Olarak Bazı Komplikasyonlar Barındırabilir

Doğal ve yapay olarak başlamış iki doğum arasında gerek doğum esnasında gerekse doğum sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon riskleri farklıdır. Bu farklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Suni sancı alan kadınların %25’inde yapılan müdahalelere rağmen doğum vajinal yolla gerçekleşmez ve çekilen tüm o sancılara rağmen sezaryen yapmak zorunda kalınabilir.
  • Bebeğin ve anne adayının enfeksiyon kapma olasılığı suni sancı ile yapılan doğumlarda daha yüksektir.
  • Bebeğin doğum sırasında kalp atım hızında artış ve yeterli oksijen alamama gibi komplikasyonlar görülebilir.
  • Doğumdan sonra anne adayında normalden daha fazla kanama görülebilir.
  • Anne adayında doğum esnasında rahimde yırtılma görülme olasılığı artar.

Hangi Durumlarda Suni Sancı Tercih Edilir?

hangi-durumlarda-suni-sanci-tercih-edilir

Her anne adayı doğumun en doğal ve aynı zamanda en kolay yoluyla, yani az sancılı normal doğum ile bebeğini dünyaya getirmek ister. Fakat süreç her zaman planlandığı gibi gitmez. Bazen doğuma ekstradan müdahale etmek gerekir. Suni sancı da bu müdahalelerden biridir ve genellikle aşağıdaki durumlar karşısında uygulanır.

  • haftasını bitirip 41. haftaya giren gebeliklerde bebeğin gelmesine dair hala herhangi bir belirti yoksa doğumu başlatmak adına suni sancı verilebilir.
  • Doğuma yakın haftalarda bebeğin gelişiminde yavaşlama, plasenta suyunda azalma, kalp atış hızında istenmeyen değişiklikler ya da bebeğin hareketlerinde azalma varsa yapay sancı verilebilir.
  • Anne adayının suyu gelmesine rağmen henüz sancılar başlamadıysa doğumu başlatmak ve devamını getirmek adına uygulanır.
  • Çoğul gebeliklerde de sık başvurulan bir yöntemdir.
  • Diyabet, yüksek tansiyon ya da böbrekle ilgili kronik rahatsızlıkları olan anne adaylarında doğumun normal seyrinde ve daha uzun olmasını engellemek adına uygulanır.
  • Bebek ile anne arasında kan uyuşmazlığı varsa sürecin daha hızlı ilerlemesi için bu yönteme başvurulabilir.

Her anne adayı az acıyla ve kısa sürede bebeğini dünyaya getirmeyi diler. “Bir avazda inşallah!” diye edilen doğum duası da bu yüzdendir. Ancak süreç her zaman kendiliğinden ilerlemez ve bazen dışarıdan destek vermek gerekebilir.

Sentetik sancı da bu yöntemlerden biridir. Bu yöntemi uygulamak durumunda kaldığınızda panik yapmak yerine normal doğum sancısı ile suni sancı arasındaki fark konusunda bilgili olun, sancının çok artması durumunda doktorunuzun ağrı kesici kullanarak size yardımcı olabileceğini göz önünde bulundurun ve rahatlayın.

Sancılar biraz yoğun olsa da bu ağrıların sizi en kısa sürede bebeğinize kavuşturacağını düşünerek, güçlü olmalı ve sürece elinizden geldiğince katkı sağlamalısınız.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuktan Önce, Çocuktan Sonra!

37. Hafta Gebelik

Bebek Yıkamanın Püf Noktaları