Birçok bebeveynin ortak sıkıntısı çocuğunun devamlı bir şeylerden yana şikayetçi olmasıdır. Anaokulu ve ilkokul dönemindeki çocuklarda, bebeveynlerine karşı diğer kardeşlerini, öğretmenlerine karşı sınıf arkadaşlarını şikayet etmek gibi genel problem görülür. Bu probleme anne babalar ve öğretmenler araç edilir ve herkes için zorlayıcı bir durum haline gelir.
Sizin de çocuğunuz sürekli şikayet etme davranışı gösteriyor olabilir.
Neden çocuğum sıklıkla şikayetçi tutum sergiliyor? Ne yapmalıyım? 😶 Ne yapmamalıyım? diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Çocuğum Neden Her Şeyden Şikayet Ediyor?
Çocuğunuz sıklıkla arkadaşlarının ona davranışından, kardeşinin yaptıklarından ve birçok sebepten yana size şikayetlerle geliyor olabilir. Peki neden şikayet etme isteği duyuyorlar?
Belki şikayet edilmeyecek asılsız sebepler, belki de çözebileceği kadar küçük meseleler. Birçok yol varken neden şikayet etmeye başvurduklarını düşündünüz mü?
Çocuğunuzun yaşı oldukça önemli bir detaydır. Özellikle küçük çocuklarda şikayet etme davranışları normaldir.
Diğer çözümcül araçlara henüz sahip olmadıkları için şikayet yolu onlar için daha cazip hale gelir. Bu yolla sosyal benliğini de çevresindeki yetişkinlere ispatlamaya çalışır.
Uslu bir çocuk olduğunu, kurallara uygun yaşadığını göstermeye çalışır.
Çocuğunuzun yapısı, yaşadığı ortam, insanların ona karşı tutumları, yetiştirilme şekli gibi sonsuz sebepler de bu davranışlarının temelinde yatıyor olabilir.
İlgi ve Sevgi İsteği
Genel olarak, çocukların ilgi çekmek için bu davranışları sergilediği görülür. Diğer kardeşlerine daha ilgili davranıyorsanız kendisinde ilgiyi ve sevgiyi toplamak isteyebilir.
Tek çocuksa da verdiğiniz ilginin daha da artmasını isteyebilir. Kendisinin en iyisi, en güçlüsü olduğunu ispatlamaya çalışıyor olabilir.
Rol Model Bebeveynler
Çocuğunuz sizi rol model alıyor olabilir. Eğer bir anne baba olarak sürekli şikayet ediyorsanız, çocuğunuz sizi taklit ediyor olabilir. Ya da çocuğunuzu şikayetle tehdit ediyor olabilirsiniz.
Özellikle küçük çocukları korkutarak bir davranıştan sakınmaları için ‘’ ağlarsan seni şuradaki amcalara şikayet edeceğim, yemek yemezsen babana şikayet edeceğim’’ gibi cümleler kullanılır. Bu şekilde korkutarak çocuğunuzun doğru davranışlar sergileyeceği düşünseniz de ona şikayet etmeyi öğretmiş oluyorsunuz.
O da bu yolla isteklerinde şikayet etmeye başvuracaktır.
Çocukların Şikayetleri Karşısında Bebeveynler Ne Yapmalı?
Eğer büyük bir problem görmüyorsanız çocuğunuzun sakinleşmesini beklemeniz ilk adım olmalıdır. Sakinleştiğinde neden şikayetçi olduğu üzerine anlayışlı bir iletişim kurmalısınız.
Problemin çözümüne müdahale eden kişi değil ışık tutan kişi olmaya çalışmalısınız. Yani çözümü direkt sunmanız veya sizin yapmanızdansa çocuğunuza sormalısınız.
Sence arkadaşın/ kardeşin neden böyle davrandı? Senin bakış açından düşündü mü? Nasıl bu problemi çözebiliriz?
Çocuğunuzla bu şekilde sorgulayıcı ve çözümcül bir yol izlemelisiniz. Olaya arkadaşının ya da kardeşinin de gözünden bakmasını sağlamalısınız. Böylece empatiyle yaklaşarak daha rahat çözüme gittiğini görmesine yardımcı olmuş olacaksınız.
Ayrıca sizin bu açık ve destekleyici iletişiminiz çocuğunuzu sorunlarla baş ederken daha güvende hissettirebilir. Anne ve babasının onun sorunlarıyla ilgilenip anladığını, destekçisi olduklarını görebilir.
Kavradığı bu yolla zamanla kendi sorunlarını kendisi çözmeye başlayabilir.
Çocuklarda Şikayet Etme Alışkanlığı Nasıl Değiştirilebilir?
Daha önce de dediğimiz gibi, çocuklar, sorunlarla baş etmekte henüz yetkinliğe sahip olmadıkları için bu yola eğilim gösteriyorlar.
Kimi bebeveyn çocuklarının şikayetleri üzerinde durmazken kimi bebeveyn çocuklarına bağırıp kızmayı tercih ediyor. Fakat bunların hiçbiri davranışları çözüme götürmez.
Gerçek çözüm çocukların başa çıkma stratejilerini öğrendiklerinde gerçekleşecektir. Bu sebeple, çocuğunuzun hangi sorunlarda bebeveyn desteği alması gerektiğini hangi sorunda kendisinin çözebileceğini kavrayabilmesi lazımdır.
Özellikle küçük çocuklarda ihtiyaç anında yetişkinlere yönelmek otomatik olarak gelişir. Çünkü doğdu andan itibaren aileleri her ihtiyaçlarına koşmuştur. Fakat bu durum doğru tutum ve davranışlarla değişir.
Sorunları kendi başına çözmeye başlayan çocuklar, şikayet etme yolundan uzaklaşarak farklı çözüm yollarını keşfedecektir.
İlk olarak çocuğunuza hangi durumda yetişkinlere gidip gidilemeyeceğinin farkını öğretmeye çalışmalısınız. Tehlikeli ve önemli durumlarda bir büyüğe gitmesi gerektiğini anlamalıdır.
Örneğin ‘’anne, kardeşim makasımı aldı, kendisine veya bir şeye zarar verebilir’’ demeyi öğrenen çocuk neden ve ne zaman bebeveynine gitmesini gerektiğini öğrenmiş olacaktır.
Bebeveyn olarak her zorlukta olması gibi sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışmalısınız. Size getirdikleri şikayet konuları üzerinden örnekler verip, ne ve neden yapmaları gerektiklerini konuşabilirsiniz.
Şikayet ettiği arkadaşının veya kardeşinin şikayet karşısında nasıl hissedeceklerine karşı empati kurmasını sağlayabilirsiniz. Böylece, çocuğunuz farklı çözüm yolları daha rahat üretebilecektir.
Ayrıca yaşa bağlı olarak da bu durum düzelecektir. Devamlı ‘’ispikleyen arkadaş’’ etiketi almaktan mutlu olmazlar. Karşılığında tek kalan, arkadaşlarıyla iyi iletişimi olmayan bir çocuk olmayı göze almak istemezler.
Hem kendilerini, hem arkadaşlarını, hem yetişkinleri düşünerek şikayet etmekten uzaklaşan, kendi çözümünü üretebilen çocuklar haline gelirler.
Çocuklar dünyaya gözünü açtığı andan itibaren her ihtiyacını karşılayan, işlerini kolaylaştıran yetişkinlere sahip olarak yetişirler. Birçok soruna kendileri yol bulmaktansa bir büyüğüne söyleyip sorunu ortadan kaldırmasını bekleyebilirler.
Her durumda sorunlarını bir yetişkine söylemesi, şikayet etme alışkanlığına dönüşebilir. Bu durumda, aileler ve öğretmenler çocuklar kadar zorluk çekerler.
Çocuğunuzun yetiştiği ortama, yaşına, kişiliğine ve birçok duruma bağlı olarak bu davranışlar ilerleyebilir. Sonucunda birçok sorunla karşılaştıkları için bu davranışlarından vazgeçerler.
Sabır ve anlayış içerisinde çocuğunuzun baş edebilme becerileri geliştirebilmesine destek olmalısınız.
Sizin de göstereceğiniz doğru ve eğitsel davranışlarla çocuğunuz doğru tutumları öğrenecektir.
Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü
https://www.instagram.com/psikologhanife/
“İkiz Bebeklere Sahip Anne Psikolojisi” konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
İkiz Bebeklere Sahip Anne Psikolojisi: https://www.bebek.com/ikiz-bebeklere-sahip-anne-psikolojisi/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.