bebekte-sut-alerjisinde-anne-beslenmesi

Süt Alerjisi Olan Bebeklerde Anne Beslenmesi

Merhaba sevgili anneler,

Bugün birçok bebekte görülebilen bir durumdan bahsedeceğiz !

Yenidoğan bebeklerin vücudu birçok maddeye veya besine karşı reaksiyon gösterebilir. Yüksek çoğunlukla tamamlayıcı beslenmeye geçişte, bebeklerin yeni besinlerle tanışma aşamasında bazı reaksiyonlar gözlemlenebilir.

Anne sütü bebeğin vücuduna ve metabolizmasına en uygun besindir. Bu yüzden ilk 6 ay sadece anne sütü alınan dönemlerde genellikle besin alerjilerine rastlamayız. Fakat süt alerjisi emziren annenin beslenmesiyle ilgili olduğundan erken dönemde de karşımıza çıkabilir. Şimdi gelin süt alerjisini beraber inceleyelim!

Süt Alerjisi Nedir?

Alerji, kısaca herhangi bir maddeye karşı vücudun gösterdiği tepki olarak tanımlanır. Yeni doğan bebekler de dünyaya adapte olurken bazı yiyeceklere karşı reaksiyon gösterebilir. Bebeklerin vücudunda süt içindeki proteine karşı oluşan tepkiye ise süt alerjisi denir. En çok görülen türü ise inek sütü alerjisidir. Bu alerji emzirme döneminde görülebileceği gibi sonraki dönemde de ortaya çıkabilir.

”Bebeğimi sadece anne sütüyle besliyorum, nasıl oluyor da inek sütüne karşı alerjik tutum gösteriyor?” diye sorabilirsiniz. 😊 Bunun sebebi annelerin tükettiği süt ve süt ürünleri bileşenlerinin anne sütüne geçiş yapmasıyla bebekte alerjik belirtiler ortaya çıkarmasıdır.

Süt Alerjisi Belirtileri

Süt alerjisi belirtileri bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Bazen bebeklerde bir besin özelinde reaksiyon görülebiliyor ve her bebeğin tepki gösterdiği alerjen farklı olabiliyor.

Süt alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Doğum sonrası dönemde aşırı ağlama
  • Ciddi gaz sancıları
  • Emzirme ya da beslenme sonrası sık sık peynir gibi kusma ve bunun sonucunda kilo alamama
  • İshal veya kabızlık
  • Hırıltılı soluma
  • Kanlı ve sümüksü yapıya sahip dışkı
  • Ciltte egzamaya benzeyen kızarıklık
  • Kaşıntılı deri döküntüleri
  • Öksürük
  • Burun tıkanıklığı
  • Tekrar eden bronşit atakları
  • Çok nadir görülen yüz şişmesi, nefes alıp vermede zorluk, ağız ve dilde şişmeler ile kendini gösteren anafilaktik şok

Süt Alerjisi Tedavisi

Süt alerjisi tedavisinde başvurulan ilk yöntem süt ve süt ürünlerinin emziren annenin beslenmesinden çıkarılmasıdır. Gereken durumlarda doktorun da kararıyla ilaç tedavisine başlanabilir.

Süt Alerjisi hakkında daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayıp yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bebeklerde Süt Alerjisi  https://www.bebek.com/bebeklerde-sut-alerjisi/

Diğer besin alerjileriyle alakalı daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bebeklerde Görülen Besin Alerjisi Hakkında Tüm Detaylar  https://www.bebek.com/bebeklerde-gorulen-besin-alerjisi-hakkinda-tum-detaylar/

Süt Alerjisinde Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bu noktada bir beslenme uzmanında yardım alınması önemlidir. Uzman yardımıyla diyetinizdeki süt ve süt ürünleri çıkarılarak bunların yerine tüketebileceğiniz besinler düzenlenir. Bebeğinizde bu alerjiyi tetikleyen süt ve süt ürünleri (süt, peynir, yoğurt, kefir, tereyağı, ayran, krema) gibi besinler çıkarılır.

Bu süreçte bu besin grubunun yokluğunda bebeğin tepkileri ve belirtileri değerlendirilir. Bazı durumlarda da bahsedilen besinler tek tek çıkarılarak veya eklenerek bebeğin hangi besine karşı duyarlı olduğu da gözlemlenebilir. Tedavi sürecinde gerektiğinde alerji testlerinden de yardım alınabilir.

Süt Alerjisi Olan Bebeklerde Anne Beslenmesi

Bu süreçte yaygın olarak inek sütüne karşı bir reaksiyon durumu söz konusu olduğundan inek sütüyle bağlantılı besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sütlerin yanı sıra diğer paketli gıdaların etiket bilgilerini de dikkatli okumanızı öneririz. Çünkü bazı paketli gıdaların içerisinde besin değerini artırmak amacıyla eklenen süt proteini, kazeinat, krema, süt tozu, whey proteini (peynir altı suyu veya peynir altı suyu tozu) gibi süt alerjisini tetikleyebilecek bileşenlerden de kaçınmalısınız.

Aynı zamanda sadece inek sütü değil, keçi sütü ve keçi sütünden yapılmış bisküvi, peynir gibi yiyeceklerle beraber koyun sütünün tüketiminde de çapraz reaksiyon söz konusudur. Kısacası bu diyette hiçbir şekilde hayvansal süt içeren besini tüketmemeniz gerekir.

Beslenmenize Neleri Ekleyebilirsiniz ?

Süt ürünlerini kısıtladığınız beslenme düzeninde vücudunuzun inek sütünden aldığı kalsiyum başta olmak üzere tüm vitamin ve mineralleri başka kaynaklardan karşılamanız gerekebilir. Bu sebeple inek sütü ve diğer hayvansal sütler yerine Hindistan cevizi sütü, badem sütü ve soya sütü gibi bitkisel sütlere yönelebilirsiniz.

Özellikle badem sütü başta kalsiyum olmak üzere vitamin ve mineral açısından en az inek sütü kadar zengindir. Bu noktada bebeğinizde süt alerjisi mevcutsa bitkisel süt seçerken dikkat edilmesi gereken kısım süt proteini içeriğinin düşük olmasıdır.

Annelerin en çok ihtiyaç duyduğu besin gruplarından biri olan kalsiyumdan zengin besinlerin sınırlandırılmasıyla kalsiyum ihtiyacı oldukça artmaktadır. Bu dönemde tüketmenizin oldukça önem arz edeceği bazı yüksek kalsiyumlu besinler şunlardır:

  • Ispanak
  • Yağlı tohumlar
  • Kuruyemişler
  • Marul, roka gibi yeşillikler
  • Balkabağı
  • İncir
  • Bamya
  • Badem

Süt Alerjisi Ne Zaman Geçer?

Doktorunuza danışarak kısıtladığınız bazı besinleri yavaş yavaş diyetinize ekleyerek bebeğinizin tepkilerine gözlemleyebilirsiniz. Eğer bu besinleri eklediğinizde bebeğinizde ishal, dışkıda anormallik, kaşıntı, kızarıklık gibi alerji belirtileri gözlemlemezsiniz yavaş yavaş diyeti sonlandırma sürecine başlayabilirsiniz.

Diyetin Sonlandırılması

Bebeğinizin şikayetlerinin azalması ve doktorunuzun da onayıyla süt ürünlerini yeniden tüketmeye karar verdiğinizde aşamalı olarak hareket etmeniz gerekir. Bunun için “süt diyeti açma merdiveni” yöntemini rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Süt diyeti açma merdiveninde süt içeren besinler belirli adımlarla tüketilir. Yani diyetinizi sonlandırırken direkt olarak sütle başlamak yerine içerisinde süt bulunan kek, bisküvi gibi gıdalarla başlamanızı öneriyoruz. Daha sonrasında ise yavaş yavaş peynir, yoğurt gibi besinlere geçiş yapmalısınız.

Yapılan çalışmalara göre süt alerjisi yaşayan bebeklerde içerisinde süt bulunan besinlerin pişirilerek veya fırınlanarak tüketilmesi tolere edilme düzeyini artırmaktadır. Örneğin önce bisküviden başlayarak daha sonrasında kek, tereyağı, yoğurt, peynir, süt gibi bir sıralamayı izleyebilirsiniz.

YouTube video

Not: Malzeme miktarları genel olarak belirlenmiş miktarlardır. Tarifi tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Sizin de süt alerjisi gibi önemli ve bir o kadar da yaygın görülen bu konunun farkında olmanızı öneriyoruz. Kendinizde yapacağınız küçük değişiklikler ile bebeğinizi rahatlatmak sizin elinizde 🙂

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Temel Yaşam Desteği

Bebek Gelişiminde Ninninin Yeri Nedir?

Anne Sütünü Artırmanız İçin Öneriler