kisirlik-gebe-kalmaya-engel-mi

Tiroid Hastalıkları Kısırlığa Sebep Olur mu?

Tiroid, nefes borunuzu kapsayan, 15 – 20 gram ağırlığında ve 2 cm uzunluğunda bir bezdir. İki kısımdan oluştuğu için kelebek şekline benzetilir. Bunlara sağ tiroid ve sol tiroid denilir. Vücudumuzun doğru bir şekilde gelişmesinde, büyümesinde, hatta anormal giden komplikasyonları onarmada büyük rol alır. Halk arasında adem elması denilen yer tam olarak tiroidlerin bulunduğu yerdir. Bu bezler, T3 ve T4 hormonları salgılayarak kana karışır ve vücudumuzdaki diğer hormonların dengeli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu hormonların hücreler üzerinde de etkisi vardır. Eğer tiroidleriniz yeterli hormonları salgılayamıyor veya fazla salgılıyorsa organlarınızın sistemli ve düzenli çalışmasını olumsuz etkiler. Üreme sistemi de tiroidlerin anormal çalışmasından etkilenen sistemlerimizden biridir. Bu nedenle tiroit kısır yapar mı sorusu da pek çok kişinin merak ettiği bir konu olmuştur.

Tiroid Bozuklukları Nelerdir?

İyot Eksikliği

Bu eksiklik guatr oluşmasının en büyük sebebidir. İyot, tiroid hormonunun oluşmasını sağlar. Yeterli iyot alamayan kişinin tiroidi çalışmaz ve bu da bezin büyümesine sebep olur. Ülkemiz toprakları iyot açısından fakir olduğu için tuzlarımız iyotlanmıştır. Ancak buna rağmen guatr ülkemizde yaygın bir hastalıktır.

Hipertiroidi

Tiroid bezi hormonlarının hızlı çalışmasına ve kanda vücudun gereksiniminden fazla tiroit hormonlarının bulunmasına hipertiroidi denir.

Gereğinden çok hormon salgılanması ile vücudun dengesi bozulur. Üreme sistemi de bu durumdan ilk etkilenenlerdendir. Bu durumda kadınlarda olağan dışı yumurtlamalar meydana gelebilir ve bu da düzensiz adet görmeye yol açar. Hipertiroidi genellikle şu şekillerde kendisini gösterir;

  • Ellerde terleme
  • Kalp çarpıntısı
  • Sıcağa karşı tahammülsüzlük
  • Hızlı kilo kaybı
  • Depresyon
  • Hafızada zayıflama
  • Bağırsakların bozulması
  • Daha az veya daha hafif adet görme
  • Saç tellerinin incelmesi ve dökülmesi

Hiportiroidi

Tiroid bezinin iltihaplanmasıyla oluşur ve bu sebeple bez az çalışmaya başlar. Buna bağlı olarak yeterli miktarda hormon üretilemez ve vücuda akışı sağlanamaz. Bu seviyelerin düşmesi doğurganlığı azaltarak yumurtalıkların yumurta üretmesini olumsuz etkileyebilir. Düzenli yumurtlama olmadığı için de bir sperm tarafından döllenelebilecek yumurta çoğu zaman salınamaz. Hipotiroidi belirtileri ise şunlardır;

  • Tuvalete çıkamama
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Açlık hissi
  • Kilo verememe
  • Eller, ayaklar devamlı soğuktur ve devamlı üşüme hissi vardır.

Tiroid Problemi İlerledi̇ği̇nde Kısırlık Yapar mı?

Tiroid bezi büyümeye başladığında guatr diye isimlendirilir ve kısırlık nedeni olarak görülebilmektedir. İçinde bulunan yuvarlak şişkin şeyler ise nodül olarak adlandırılır. Bu hastalık, kadınlarda yaygın olarak görülse de erkekte de kısırlığa yol açabilmektedir. Çoğu kadın hamile kalmak, hamileliğini sürdürmek ve doğurganlığını sürdürebilmek için sağlıklı tiroitlere sahip olması gerektiğini bilmiyor. Guatr kısırlık yapar mı? Bu sorunun cevabını verebilmek için vücudumuzun nasıl çalıştığını bilmek önemlidir. Kadınların beyin ve yumurtalıkları, erkeklerin ise beyin ve testisleri arasında bir ilişki olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.

Dolayısıyla tiroid hormonunun artma veya azalması kadınların yumurta mekanizmasını, erkeklerde sperm üretimini olumsuz yönde etkiler.

Tiroid Hastalıkları Kısırlığa Sebep Olur mu?

Sperm ve yumurtanın kalitesinin düşmesi, sayısının azalması ise hamile kalmayı zorlaştırır. 1 sene boyunca düzenli ilişki olmasına rağmen hamile kalamayan, düşük problemi yaşayan, bu süreçte düzenli adet görmeyen veya ailede genetik olarak tiroid sorunu bulunan kadınların mutlaka hormon değerlerine baktırmaları gerekir. Değerlerdeki herhangi bir bozukluk gebe kalmaya engel olacak sebeplerin başında gelmektedir.

Hamile kalmak için neler yapabilirsiniz? Konulu yazımızı inceyelebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın. https://www.bebek.com/hamile-kalmak-icin-neler-yapabilirsiniz/

Bir Kadının Tsh Değeri Kaç Olmalı?

Yaş Aralığı Normal Düşük Yüksek
18 – 29 yaş 0.4 – 2.34 mU/L < 0.4 mU/L > 4.5 mU/L
30 – 49 yaş 0.4 – 4.0 mU/L < 0.4 mU/L > 4.1 mU/L
50 – 79 yaş 0.46 – 4.68 mU/L < 0.46 mU/L > 4.7 –   7.0 mU/L

Değerlerinizin yüksek çıkması tiroidinizin yavaş çalıştığını, düşük çıkması ise hızlı çalıştığını gösterir. Düzenli olarak test yaptırmanız sağlığınızı yakından takip etmek açısından önemlidir ve olası kötü sonuçları ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.

Anne Baba Olmayı İsteyen Bir Çi̇ft Nasil Bi̇r Tedavi̇ Yöntemi İzlemelidir?

Korkmanıza gerek yok! Doğru tedaviye başlarsanız üreme sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlayabilir, doğurganlığınızı onarıp ebeveyn olma şansını yakalayabilirsiniz. Guatr sebebiyle çocuk sahibi olamayan kadınların TSH – T3 – T4  gibi hormon tahlili yaptırmak için bir endokrinoloji uzmanına görünmelerinde fayda vardır. Muayene sırasında tiroit bezinin büyüklüğüne, nodülün cinsine bakılarak tetkikler yapılır ve guatrın oluşum sebebine göre tedavi çizgisi belirlenir. Tanının konulması için kan testleri ve ultrason yeterli olur. Eğer ilerlemeden, hastalığı daha başında yakaladıysanız veya yapılan biyopside nodüller iyi huylu, yumuşak ve büyümeyen cinsten çıktıysa düzenli takip uygulanabilir. Çok yaygın görülen bu hastalığın çoğu zaman ameliyat edilmeden, hatta sadece ilaç kullanımı ve gözlemle önüne geçileceğini bilmeniz, endişenizi azaltacaktır. Uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

İlaçlar

Hormonun fazla olduğu durumda bu hormonları dengeleyecek ilaçlar kullanılır. Aynı şekilde hormon üretiminde eksiklik görülmüşse hormon ilaçları verilir.

Radyoaktif İyot Tedavisi

Radyoaktif iyot tedavisi fazla çalışan hormonların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Hastanede yatmaya gerek kalmadan ağız yoluyla verilir ve tiroid hücreleri tarafından tutulur. İçinde bulunan radyoaktivite, bezlerdeki zararlı hücrelerin ölmesine ve gereksiz hormon üretme kabiliyetinin kaybolmasına, büyüme fonksiyonlarının köreltilmesine sebep olur. Bu yöntemle gerçekleştirilen tedavinin sonucunda bu durumun tekrar ortaya çıkması çok düşük olasılıktır.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi nodülden alınan parçanın patoloji sonucuna göre karar verilir.

  • Büyüme ilaç ve diğer tedavilerle durdurulamıyorsa
  • Görünüşü 3 cm den büyük duruyorsa
  • Hormon düzeyi düşürülemiyorsa
  • Yemek yerken yutma problemi yaşanılıyorsa
  • Dokusu sert veya kanlıysa
  • Tiroit kanseri gibi önemli bir teşhis konulduysa ameliyat ile tiroidin bir kısmı veya tamamı alınabilir.

Doğal Yollar

Bazı tiroid bozuklukları kontrol dışında gelişse de, sağlıklı bir hale getirmek için vitamin ve mineral içeren sağlıklı diyet, hastalığın iyileşmesine yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda iyot, demir, A vitamini ve çinkonun hamileler ve hamile kalamayan kadınlar için tiroidin sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli katkısı olduğu tespit edilmiştir. Eğer hipotiroidiniz varsa metabolizmanızın çalışması için düzenli egzersiz yapmayı da ihmal etmeyin.

Tedaviler Sonucu Hamile Kalınabilir mi?

Tiroit kısır yapar mı sorusunun cevabını az çok vermiş olduk. Tiroit bezlerinin düzensiz çalışması, tedaviye başlamadığınız sürece hamile kalma ihtimalini düşürür. Bu yüzden hamile kalmaya karar vermeden önce bu probleminizi ortadan kaldırmanız sandığınızdan daha önemlidir. Bir endokrinoloji doktoruna muayene olup, gerekli ilaçları düzenli kullanırsanız ve doktorunuzun dediklerini önemseyerek yerine getirirseniz kısa sürede çocuk sahibi olabilirsiniz. Değerlerinizin normale dönmesi demek, risklerin de ortadan kalkması demektir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamile Randevu Sistemi Sizlerle Buluştu!

ebebek Hamile Ajandası

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Nasıl Yapılır?