Toz Bebekler İçin Çok Tehlikeli!

Toz Bebekler İçin Çok Tehlikeli!

Tehlike Evimizin Her Yerinde!

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony ev tozlarının, herkesin evinde bulunduğunu, gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu ve çaplarının 0,1 ilâ 0,5 mm arasında değişen mikroskobik canlılardan oluştuğunu söyledi ve ekledi:

“Mite’lar, dışarıdaki ya da kirli alanlardaki tozdan farklıdırlar. Çünkü aslında toz değil, canlı böcek, yatak böceği, bir diğer adı ile ev içi parazitidirler. Yeryüzünde insanoğlu kadar eski olan bu canlılar insanın olduğu her yerde vardır. Çünkü insanların ve hayvanların vücudundan dökülen saç, kıl, kepek ve deri artıkları ile beslenirler. Sıcak ve nemli ortamları sever ve bolca ürerler. Ev içinde en çok yatakta ve yatak odalarında bulunurlar. Özellikle yün, tüy ve pamuktan yapılan döşek, yorgan, yastık, battaniye, halı ve döşemeleri çok severler ve bunların içinde çok kolay ürerler” dedi.

Bir gram ev tozu içinde 100-500 adedi canlı olmak üzere yaklaşık olarak 19.000-20.000 kadar akar bulunduğunu belirtti.

Bir gram insan derisinin milyonlarca mite’ı beslemeye yettiğini söyleyen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony şöyle devam etti:
“Bazen sadece dökülen deriyi değil, vücudumuzdaki sağlam deriyi de yiyebilirler. Hatta bazen cildimizde hissettiğimiz batma hissi bundan dolayıdır. Mite’lar insan ve hayvan deri artıklarını yedikten sonra her canlı gibi dışkılarlar ve en çok alerji yapan şey de bu dışkıda bulunan alerjilerdir. Mite’ların vücut proteinleri de alerjiktir. Ayrıca bir seneden eski yastıkların mevcut ağırlığının yaklaşık yarısının, mite’lar, mite yumurtaları, mite dışkısı ve diğer atıklardan oluştuğu düşünülmektedir. Dolayısıyla mite alerjilerinde yatak odası ve yatakla ilgili alınacak tedbirler mite alerjisini kontrolde çok önemli rol oynamaktadır” dedi.

Ev Tozu Alerjilerinden Korunmak için Neler Yapmalıyız?

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, bir çocuğun mite alerjisi geliştirmemesi için ev içinde ve yatak odasında alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

  1. Güneş gören, havadar bir ev ve yatak odası olmalı,
  2. Evde rutubet olmamalı,
  3. Yatak, yorgan ve döşekte yün ve/veya tüy olmamalı,
  4. Yatak odası sadece uyumak için kullanılmalı,
  5. Yatak odası sade ve eşyasız olmalı,
  6. Yatak mümkünse karyola olmalı, günümüz baza yataklarından olmamalı, (Altının kolayca temizlenebilmesi için)
  7. Yatak odasında yerde halı, kilim olmamalı, illa bir şey olacaksa yıkanabilir küçük bir kilim olmalı,
  8. Yatak odasında yüklük ve kitaplık olmamalı,
  9. Yatak odasında oyuncak, özellikle de peluş oyuncaklar olmamalı,
  10. Yatak odası günlük temizlenmeli ve havalandırılmalı,
  11. Temizlik yapılırken çocuk temizlik yapılan ortamda bulundurulmamalı, (Temizlik sırasında birçok ev tozu ortama karışacağı için)
  12. Yatak kılıflarının haftada en az bir kez 60 derece ısıda veya üzerinde yıkanmalı, ardından ütülenmeli,

En Etkili Tedavi Yöntemi Aşı!

Alınan önlemlerin ev tozundan korunmak ve ev tozu alerjisi geliştirmemek için gerekli olduğunu belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğer bir çocukta akar alerjileri nedeniyle alerjik astım ve alerjik rinit geliştiyse bu önlemlere ilaveten akarlar için aşı tedavisi (immunoterapi) çok etkilidir. Günümüz koşullarında ev tozu akarlarına bağlı gelişen alerjik rinit ve astımın en etkili tedavi ve çözümü ev tozları için geliştirilen aşılar ile yapılmaktadır. Aşı tedavileri vücutta savunma sistemini etkileyerek ev tozlarına karşı gelişmiş olan aşırı hassasiyeti tolere eder. Böylelikle vücut tozlara karşı olumsuz bir tepki vermez ve birçok hastada ilaçsız olarak ömür boyu süren iyileşme yapar” dedi.

Bebek Sağlığı” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebek Sağlığı: https://www.bebek.com/bebek-sagligi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Ünlülerin Doğum Şekilleri

Bebeklerde İshal İle Başa Çıkmanın 5 Yolu!

Biraz gülmek ister misiniz?