tup-bebek-tedavisi-hakkinda-merak-edilen-her-sey

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Anne ve baba olmak isteyen çiftler için bazen işler yolunda gitmeyebilir ve bu durumda tüm uğraşlara rağmen doğal yollardan gebelik durumu yaşanamaz. Buna maruz kalan ebeveyn adaylarına, çözüm sunan tüp bebek uygulaması değerlendirilir.

Bebek isteyen anne ve baba adayları için çözümler sunan tüp bebek tedavisi, son yıllarda artan pozitif sonuçları ile dikkat çeken bir üreme yöntemi. Bu yöntemin ayrıntılarına hakim olmak ve bilinçli bir süreç geçirmek için bilmeniz gereken detaylar var.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir yardımcı üreme tekniğidir. Bu üreme yönteminde, anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin sağlanması amaçlanır. Bu laboratuvar ortamında gebelik sürecine doğru adım adım ilerleme işlemleri bütününe ise tüp bebek tedavisi denir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Kadın üreme hücrelerine yumurta denir. Erkek üreme hücreleri ise sperm olarak tanımlanır. Kadından yumurta, erkekten spermler toplanır ve bu üreme hücrelerinin laboratuvarda bir araya getirilerek döllenmesi sağlanır. Döllenen yumurtalar, bölünür ve bu sayede oluşan embriyo gelişmeye başlar. Laboratuvarda oluşan ve gelişen embriyo, kadının rahmine yerleştirilir.

Embriyonun kadın rahmine tutunmasından sonra süreç doğal yollardan oluşan gebelik gibi ilerler. Yani tüp bebek tedavisinin doğal yöntemlerle gebelikten tek farkı, yumurtanın dışarıda döllenmesi ve anne rahmine sonradan yerleştirilmesi olayıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Bu tedavi süreci tek bir işlemden oluşmaz. Yani tüp bebek aşamaları, adım adım gerçekleşir. Geçireceğiniz aşamalar hakkında bilgi sahibi olmalı ve süreci en bilinçli şekilde takip etmelisiniz. İşte adım adım tüp bebek aşamaları:

  • Bilgi sahibi olma ve değerlendirme aşaması: Hayatın hemen hemen her eyleminde olduğu gibi tüp bebek tedavisi sürecinde de eğitim şart. Bu nedenle tedavi, gerekli eğitimlerle başlar. Doktorlar işe, anne ve baba adayına geçirilecek işlemler hakkında bilgi vermekle başlar. Ebeveynler bu eğitimden sonra; tedavi planı, prosedürler, ilaçların kullanımı ve diğer ayrıntılar konusunda bilgi sahibi olur. Anne ve baba adayının varsa geçmiş tedavi hikayeleri dinlenir. Gerekli tahliller yapılır.
  • Yumurtalıkların uyarılması ve oluşturulması: Tüp bebek tedavisinde ilk somut aşama budur. Bu aşamada, anne adayının yumurtalıklarında çok sayıda yumurta üretilmesi amaçlanır.

Yumurtalıklarda yumurta gelişiminin uyarılması için anne adayına bazı ilaç tedavileri (İlaç alımı genelde cilt altına uygulanan enjeksiyon şeklinde gerçekleşir.) uygulanır. Yumurtalıkların ilaçla uyarılması 10-12 günde tamamlanır. Yumurta gelişimini ve kandaki hormon düzeyini izlemek için sık sık kontrole gidilmesi gerekir. Uyarılma ve oluşturma aşaması önemlidir çünkü ne kadar çok yumurta üretilirse, tedavinin başarılı olma olasılığı o kadar yüksektir.

  • Yumurtaların toplanması: Birinci aşama sırasında yeterli sayıda yumurtanın olgunlaştığı tespit edildiğinde sonraki aşamaya geçilir. Oluşan yumurtaların gelişimini son aşamaya getirmek için anne adayına enjeksiyon (çatlatma iğnesi) uygulanır. Bu ilaç enjeksiyonundan sonra 36 saat beklenir ve yumurta toplama işlemine başlanır. Bu işlem, vajinal ultrasonografi aletine bağlı bir iğnenin vajinadan geçirilerek yumurtalıklardaki yumurtaların toplanmasını sağlar.

Yumurta toplama operasyonu sırasında anne adayına lokal ya da genel anestezi uygulanır. Operasyon, 15-30 dakikaya kadar tamamlanır. Bu aşamada özel bir durum yoksa hastanede kalmak gerekmez. Genelde anne ve baba adayı birkaç saat dinlendirilir ve taburcu edilir.

  • Döllenme: Kadından yumurta toplanırken aynı esnada erkekten de sperm hücreleri alınır. Elde edilen dişi ve erkek üreme hücreleri laboratuvar ortamında döllenir. Döllenen yumurtalar birkaç gün izlenir ve uygun görülen zamanda, aralarında en kaliteli olanlar seçilerek son aşamaya geçilir.
  • Embriyo transferi: Bir önceki aşamada seçilen en kaliteli embriyolardan bir veya birden fazlası kadının rahmine yerleştirilir. İşlem ultrasonografik gözlem altında yapıldığı için idrar torbasının yeterli miktarda dolu olması gerekir. Bu nedenle işlem öncesi anne adayından bol bol su içmesi ve idrar torbasını doldurması istenebilir.

Transfer herhangi bir anesteziye gerek duymaz ve 5-10 dakika kadar kısa bir sürede embriyo rahme bırakılır. İşlemden sonra kadın 3-4 saat kadar hastanede gözetim altına alınarak taburcu edilir. Ancak taburcu olsa da anne adayı, evde gün boyu dinlenmelidir.

Son aşama gerçekleştikten sonra sonuç, 14 gün içinde yapılacak gebelik testi ile öğrenilir. Eğer test pozitif ise hamilelik süreci başlar ve anne ultrason taraması randevusu almak için doktora başvurur.

tup-bebek-tedavisi-asamalari-nelerdir

Kimler İçin Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?

  • Korunma yöntemi olmamasına rağmen cinsel birleşmede 1 yıl ve daha fazla sürede hamile kalınmadığında,
  • Kısırlık teşhisi konulan durumlarda,
  • Pelvik ağrı, endometrioz (çikolata kisti) veya tekrarlayan düşük durumlarında,
  • Sperminde kalite bozukluğu ve hareket düşüklüğü olanlarda,
  • Sorunlu cinsel birleşme vakalarında,
  • Anne ve babanın gebeliğe engel olacak genetik bir hastalığa sahip olması halinde,
  • İleri yaştaki kadınlarda (35 yaş ve üstü) tüp bebek tedavisi uygulanır.

Hormon sorunu yaşayan, menopoza girmiş ve cerrahi operasyonlar ile rahmi alınan kadınlarda bu uygulama kullanılamaz. Sperm üretimi olmayan erkeklerin tüp bebek tedavisine katılması ise mümkün olmaz.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranını Düşüren Etmenler Nelerdir?

Henüz bu üreme yöntemini düşünme aşamasında iseniz, önceden gebelik riskini düşüren etmenleri bilmeli ve bunlara göre hareket etmelisiniz. Tüp bebek tedavisinin başarı oranını etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • İlerleyen yaş.
  • Fazla kilo.
  • Yumurta ve spermlere zarar veren bağışıklık sistemi sorunlarına sahip olmak.
  • Rahim ve fallop tüplerindeki sorunlar.
  • Azalmış yumurtalık rezervi.
  • Alkol ve sigara kullanımı.
  • Aşırı stres.
  • Düzensiz beslenme.

Kaç Yaşına Kadar Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?

Yumurtalık rezervinin iyi durumda olduğu kadınlar, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisinden faydalanabilir. Ancak, 35 yaşından sonra yumurta sayısı azaldığı ve yumurta kalitesi düştüğü için tedavinin başarılı geçme olasılığı düşebilir. Bu nedenle anne adayları eğer çocuk düşünüyorsa bu tedavi yöntemini ilerleyen yaşlara ertelememeleri gerekir.

Tedavinin Başarılı Geçmesi İçin Yapılması Gerekenler

Tüp bebek merkezi aracılığı ile ulaşacağınız uzmanlar zaten sizi en doğru şekilde yönlendirecek ve gerekli tedavileri uygulayacaklar. Ancak bu uygulamanın başarılı geçmesi için sizin de elinizi taşın altına koymanız gerekiyor. İşte bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler.

  • Doktorun önerdiği ilaçları düzenli şekilde kullanmak ve muayenelere eksiksiz olarak katılmak.
  • Günde yaklaşık 2 litre su içmek. Özellikle yumurta toplama işleminden sonra sıvı alımını arttırmak.
  • Yumurta toplama işlemine 3 gün kala 2-3 günlük sürecek cinsel perhize sadık kalmak.
  • Doktorun önerisi dışında herhangi bir ilaç ya da antibiyotik kullanmamak.
  • Lifli gıdalardan yararlanmak ve genel olarak dengeli beslenmek.
  • Alkol ve sigara kullanımını bırakmak ve sigara dumanına olabildiğince maruz kalmamak. (Sigara kullanımı, yumurta üremesini yavaşlatır ve düşük riskini yükseltir.)

Olumsuz sağlık şartları nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftler için önemli bir üreme yöntemi olan ve büyük oranda pozitif sonuçlar veren tüp bebek tedavisi için mutlaka iyi araştırma yapmalısınız. Tüp bebek fiyatları konusunu değerlendirmek, doğru tüp bebek merkezi seçimi yapmak ve diğer detayları bilmek, strese girmeden bebeğinize bir adım daha yaklaşmaya ve sürecin kolay bir şekilde geçmesine yardımcı olur.

 

Dilerseniz “Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

“Tüp Bebek Tedavisi için En Uygun Zaman Hangisidir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Tüp Bebek Tedavisi için En Uygun Zaman Hangisidir? : https://www.bebek.com/tup-bebek-tedavisi-icin-en-uygun-zaman-hangisidir/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bekarken Kısırlık Nasıl Anlaşılır?

Kısırlığa Yol Açan Nedenler

Erken Gebelik Testi Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?