Tüp bebek

Tüp Bebek Tedavisi İçin En Uygun Zaman Hangisidir?

Yeni nesil taze çiftler artık evlendikten sonra eski zamanlardaki gibi hemen çocuk yapmak yerine bir süre birbirlerine zaman ayırmayı ve biraz da gezmeyi tercih ediyorlar.

Bu süreçte sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir birliktelik geçiren çiftler kısa bir süre sonra bu güzel birlikteliği bir bebek ile taçlandırmak istiyorlar. Kimisi tam da planladığı gibi dilediği zamanda gebe kalmayı başarırken kimileri için süreç çok daha uzun ve yorucu olabiliyor. Böyle bir durumda çiftler başta tüp bebek tedavisi olmak üzere alternatif yöntemleri gözden geçirmeye başlıyorlar.

Ancak dilediğimiz yöntemi dilediğimiz zaman uygulamak her zaman mümkün olmayabiliyor. Öyleyse tüp bebek için en uygun zaman nedir? Doğru zamanın geldiğini nasıl bilebiliriz?

IVF Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Halk arasında tüp bebek olarak bilinen tedavi yöntemi biyolojik olarak IVF (In Vitro Fertilizasyon) şeklinde ifade edilir.
Normal yollarla gebe kalamayan birçok çifte umut olan bu yöntem, yumurta ve spermin laboratuvar ortamında birleştirilmesi (döllenmesi) ardından büyüyüp gelişen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi esasına dayanmaktadır.

Pratikte çok kolay gibi görünse de gebe kalınamaması durumunda yöntem her zaman ilk tercih edilen tedavi şekli değildir. Genellikle öncesinde daha basit tedaviler ile başlanıp olumlu sonuç alınamaması durumunda ve belli başlı sağlık problemleri ile karşılaşıldığı takdirde doğrudan tercih edilmektedir.

Her çift için tüp bebek tedavisi için doğru zaman farklı olsa da karşılaşılması durumunda doğrudan tedaviye başlanması gereken bazı durumlar ve sağlık problemleri mevcuttur.

Bunların başlıcaları aşağıdaki gibidir;

  • Erkeklerde sperm sayısında azalma ya da azospermi (menide sperm olmaması)
  • Sperm morfolojisinde veya hareket kabiliyetinde bozukluk
  • Kadınlarda yumurtlama problemleri (polikistik over sendromu)
  • Yumurta kanallarının doğuştan veya herhangi bir sağlık probleminin tahribatı sonucu tıkalı olması
  • Yumurta rezervinin doğuştan az olması
  • Geçirilen herhangi bir hastalık sonucu yumurtalıkların tahrip olması ve bundan kaynaklı yumurta hücrelerinin sayıca azalması
  • Çikolata kisti (endometriozis)
  • Açıklanamayan kısırlık durumu

Tüp Bebek İçin En Uygun Zaman Nedir?

IVF tedavisi, sperm ve yumurtanın vücut dışında döllenmesine dayalı olan ve teoride çok kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Fakat teoride çok kolay olsa da pratikte hemen tercih edilmez ve tüp bebek için uygun zaman beklenir.

Peki tüp bebek için en uygun zaman nedir?

Bu sorunun cevabı bireysel farklılıklar göstermekte ve yaş, yaşam şekli, mevcut sağlık problemleri gibi birçok faktörden etkilenmektedir. En az 1 yıl süre boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda çiftin mutlaka uzman bir hekime görünmesi ve problemin neyden kaynaklandığı ile ilgili detaylı bir araştırma yaptırması gerekir.

Yapılan araştırmalar sonucu herhangi bir fiziksel kusur olmamasına rağmen sonraki 6 ayda da düzenli cinsel ilişki ile gebelik gerçekleşmiyorsa tüp bebek için uygun zaman gelmiş demektir. Ancak bazı durumlarda bu 1,5 yıllık süre ciddi bir kayıp sayılırak tedaviye daha erken başlanması uygun bulunabilir.

Tedavide zaman kaybedilmemesi gereken bazı durumlar aşağıdaki gibidir:

  • 35 yaş üstü kadınlarda korunmasız cinsel ilişki ile 6 ay;45 yaş üstü kadınlarda ise 3 ay geçmesine rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi
  • Daha önce denenmiş aşılama uygulamalarının başarısız olması
  • Başarısız olmuş tüp bebek deneyiminin bulunması
  • Daha önce yaşanmış dış gebelik deneyimi
  • Genetik veya çevresel etmenlerden kaynaklı yumurta rezervinin azalması
  • Adet düzensizliği ve bundan kaynaklı aşırı kilo alma, kıllanma gibi problemlerin ortaya çıkması
  • Rahim yapışıklığı veya yumurta kanalının tıkanması
  • Ailede kısırlık geçmişi
  • Yumurtalıkları veya testisleri olumsuz etkileyen bir hastalık geçmişi
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık geçmişinin olması
  • Eşlerden birinde önemli bir genetik hastalık taşıma olasılığının varlığı
  • Ereksiyon ve erken boşalma problemlerinin yaşanması
  • Radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavilere maruz kalma

Bütün bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda tüp bebek için en uygun zaman aralığının kişiden kişiye farklılık gösterdiği apaçık ortadadır. Yukarıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahip olan bireylerin zaman kaybetmeden gerekli tedaviye başlamaları gerekir.

Fakat ciddi bir üreme sorunu olmaması ve kadında yaşın 35’in altında olması durumunda bu tedaviye başlamak için en az 1 yıl beklenebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Bebeğin Tutunmasını Kolaylaştıracak Besinler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?

İnsanın yaşam döngüsünde bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olmak üzere farklı gelişim dönemleri mevcuttur. Her dönem özeldir.

Her dönem insanın farklı bir yönünü geliştirerek yaşam sürecinde daha sağlıklı ilerlemesi için gerekli donanıma ve olgunluk düzeyine sahip olmasını sağlar.

İşte tam da bu yüzden her yaşın ayrı bir güzelliği vardır. Ancak mevzu üremek ise bazı yaşların güzelliği apayrıdır. Doğal yollarla üremede olduğu gibi tüp bebekle gebe kalmada başarı oranı da yaşa göre farklılık gösterir.

Yaşa bakılmaksızın genel olarak her 100 IVF denemesinin ortalama 30’u başarılı olmuştur. Başarılı gebelikle birlikte sağlıklı doğumun gerçekleşme oranı ise %22’dir.

Bu oranlar yaşa göre farklılık göstermekte ve tüp bebek tedavisi ne zaman uygulanmalıdır sorusuna cevap vermektedir. 35 yaş altı kadınlarda oran %39’lardayken, bu oran 40 yaş üstü kadınlarda %11’lere gerilemektedir.

Bu sonuçlara bakıldığında 35 yaş öncesinin tüp bebek için oldukça verimli olduğu söylenebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Tedavide Başarı Oranını Artırmak Mümkün!

Bireysel farklılıklar, mevcut sağlık problemleri ve yaş IVF ile gebe kalma sürecinizi etkileyen ve sizin kontrolünüzde olmayan durumlardır. Bunları değiştiremezsiniz.

Ancak basit önlemler ve küçük hazırlıklar ile tedavide başarı oranını arttırarak hem sağlığınıza hem de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. İşte tedavi sürecini kolaylaştıracak ve başarı oranını artıracak basit öneriler.Alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanımını azaltmak, mümkünse tamamen kesmek.

  • Yüksek tansiyon, diyabet, tiroit gibi sağlığınızı ve gebe kalmanızı olumsuz etkileyecek problemleri kontrol altında tutmak.
  • Kilonuzu normal değer aralığında tutarak çok zayıf veya çok kilolu olmamaya gayret etmek.
  • Spor yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek.
  • Stresten uzak durmak.
  • Özel bir sağlık kuruluşunda tedavi görecekseniz özel sağlık sigortası yaptırma seçeneklerini değerlendirmek.

Bebek sahibi olmak her çiftin hayalidir. Ancak artan sağlık problemleri, değişen beslenme alışkanlıkları ve her geçen gün artan stres düzeyi üreme sistemini olumsuz etkilemekte ve doğal yollarla hamile kalmanın önüne geçmektedir.

Bunun üzerine artan teknoloji ile birçok tedavi yöntemi geliştirilmekte ve kısırlık problemleriyle mücadele edilmektedir.

Bu mücadelede tüp bebek tedavisi en çok uygulanan yöntemlerden biridir. Bu tedavinin başarılı olması için iyi bir klinik ve deneyimli bir doktor bulmak kadar tüp bebek için en uygun zaman tespitinin doğru yapılması da önemlidir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kiloluyken Hamile Kalınmalı mı?

Depresyon Hamileliği Engeller mi?

Fazla Kilo Kısırlık Sebebi midir?