Tüp Bebek Tedavisinde Bebeğin Tutunmasına Yardım Edecek Besinler!
Nasıl ki oyuncak bebeğin konuşması için pile, arabanın gitmesi için benzine, lambanın yanması için elektriğe ihtiyacı varsa; insanların da solunum, boşaltım, dolaşım, üreme, sindirim gibi yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaçları vardır.
İnsanların enerji kaynağı ise besinlerdir. Bu nedenle yaşamak için beslenmeye ihtiyaç duyarız. Madem araba ve bebekten örnek verdik, öyle devam edelim…
Nasıl ki kalitesiz benzin aracınızın motorunun performansını olumsuz etkiler, kötü marka pille çalışan bebek kısa süre sonra bozuk bir sesle konuşmaya başlarsa; kalitesiz besinler de insanların metabolizmasının çalışmasını olumsuz etkiler.
Yani anne adayının iyi bir beslenme şekline sahip olması doğuma kadar sağlıklı bir hamilelik geçirmesine yardımcı olur. Bu nedenle özellikle tüp bebekte embriyonun tutunması için neler yenmeli iyi bilmek ve ona göre beslenmek önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelikler makalemizi inceleyebilirsiniz.
https://www.bebek.com/tup-bebek-tedavisinde-cogul-gebelikler/
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranını Artıran Besinler
Uygulanan tedavi sonucu embriyonun rahme yerleşmesine, yerleşen embriyonun doğuma kadar rahme tutunmasına yardımcı olan ve mutlaka tüketilmesi gereken en önemli besinler aşağıda verilmiştir.
Bol miktarda Su
İnsan vücudunun %70’i sudur. Su, vücuttaki kimyasal olayların gerçekleşmesi ve hücrelerin canlı kalabilmesi için gerekli olan bir bileşiktir.
Günde en az 2 litre ve oda sıcaklığında su tüketimi doğurganlığı ve bebeğin rahme tutunmasını desteklemektedir.
Doymamış Yağ Asitleri İçeren Besinler
Avokado, zeytinyağı, kabuklu yemişler, uskumru, orkinos, sardalye, somon gibi doymamış yağ asitleri içeren besinlerde omega-3 miktarı fazladır.
Omega-3, vücuttaki çoğu sistem gibi üreme sistemi sağlığına da iyi gelmektedir. Gebelik döneminde yeteri kadar omega-3 almamanız durumunda doktorunuz kapsül yağ ile takviye yapmanızı önerebilir.
Protein İçeren Besinler
Proteinler vücutta yapım ve onarım işlemlerinden sorumludur. Tüp bebek transferinden sonra neler yenmeli sorusuna cevap arıyorsanız balık, yumurta, az yağlı et, baklagiller, gibi proteinleri tüketerek üreme sisteminizin çalışmasını sağlayan hormonların üretilmesini sağlarken, yumurtalıklarda yumurta hücresinin olgunlaşmasına yardımcı olursunuz.
Karbonhidratlı Besinler
Karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Tüp bebek tedavisinde bebeğin rahme tutunması için gerekli enerjinin karşılanması için yulaf, arpa, buğday gibi tahıllar; mercimek, nohut, muz, elma, pancar gibi faydalı karbonhidratları tüketmeniz gerekir.
Organik besinler
Hormonlu ve genetiği değiştirilmiş olan besinler, insan vücudundaki hormonların çalışmasını olumsuz etkiler. Bu sebeple tüp bebek tedavinizin başarılı sonuçlanması için katkı maddesi içermeyen organik besinler tüketmeniz gerekir.
Taze Sebze ve Meyveler
Üreme sisteminin sağlığı ve bebeğin doğuma kadar rahme tutunması için incir, dut, balkabağı, dereotu, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, havuç gibi taze, organik sebze ve meyveler tüketmeye özen göstermelisiniz.
Çinko Bakımından Zengin Besinler
Çinko, vücutta üreme sistemi için çok önemli bir metaldir. Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar.
Tüp Bebek Tedavisi Sürecinde Uzak Durulacak Besinler
Nasıl bazı besinler embriyonun rahme tutunmasına yardımcı olabiliyorsa; bazı besinler de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle gebelik süresince aşağıdaki besinlerden uzak durulması gerekmektedir.
Doymuş Yağ Oranı Yüksek Gıdalar
Tereyağ, kırmızı et, kuyruk yağı, sakatatlar (dil, böbrek, ciğer, beyin…), abur cuburlar (çikolata, gofret, bisküvi, cips…), salam, sucuk, sosis gibi besinler doymuş yağ asitleri içerir.
Bu besinler tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanmasını engelleyen zararlı yiyecekler olduğundan uzak durulması gerekir.
Kahve
Kahvede bulunan kafein sadece tüp bebek sonucu hamile olan kadınlarda değil, doğal yollardan hamile kalan kadınlarda da bebeğin rahme tutunmasını olumsuz etkilemektedir!
Az Yağlı Süt ve Süt Ürünleri
Tedavinin tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketen kadınlarda, az yağlı tüketenlere göre daha yüksek oranda olumlu sonuç verdiği görülmüştür.
Bu nedenle az yağlı süt ve yoğurt tüketiminden kaçınmanız gerekir.
Alkollü İçecekler
Alkollü içecekler çinko ve folik asit gibi gebelik için gerekli maddelerin vücuttan atılmasına sebep olduğundan hamilelik sürecinde tüketilmemesi gerekir.
Alkollü içecekler sperm ve yumurtayı da olumsuz etkilemektedir.
Şeker
Rafine şeker tüketimi kandaki insülin seviyesinde hızlı artış ve düşüşlere sebep olmaktadır. Bu hızlı değişim gebelik diyabetine sebep olarak tüp bebek tedavisinde bebeğin rahme tutunmasını olumsuz yönde etkilemektedir.
Çiğ Yumurta
Salmonella denen ve çiğ yumurtada bulunan bakteriler gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesi anne rahmindeki bebeğin gelişimini ve anne adayının sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Cıva İçeren Deniz Ürünleri
Cıva, vücuda alındığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyen bir metaldir. Doğum anomalisinden tutun da düşüğe kadar birçok sorunlara sebep olan cıva; istiridye, yengeç, karides, midye gibi deniz ürünlerinde çok miktarda bulunmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Tedaviyi Desteklemek İçin Yapılması Gerekenler
İster tüp bebekle ister doğal yollarla bir bebek sahibi olmak istiyorsanız, üreme sisteminizi ve vücudunuzu gebeliğe hazırlamak için birtakım hazırlıklar yapmak olumlu sonuç alma olasılığınızı artıracaktır.
-
Detoks Yapın
Sigara, kimyasal madde atıkları, hazır gıdalarda bulunan koruyucu maddeler, ilaçlar, sentetik hormonlardan kaynaklı vücutta biriken toksinleri uzaklaştırmak için detoks yapabilirsiniz.
-
Masaj
Deneyimli ve alanında uzman bir terapist ya da uzmana doğurganlık masajı yaptırabilirsiniz. Bu masaj yumurtalık, rahim ve çevresindeki dokuları harekete geçirir, fallop tüplerini açar.
Ayrıca kan dolaşımını arttırarak hormon dengesini sağlar.
-
Maca Bitkisi Kökü Tüketin!
Maca bitkisi endokrin sistemi besleyerek hormon dengesini desteklemeye yardımcı olan iyi bir besindir. Sağlıklı endokrin sistem demek sağlıklı yumurta hücresi, sağlıklı yumurta hücresi ise tüp bebek tedavisi için sağlıklı bir embriyo demektir.
-
Arı Sütü ve Arı Propolis Tüketin!
Alerjik bir bünyeye sahip değilseniz, arı sütü ve propolis tüketmeniz yumurtalıklarınızın gelişimini olumlu etkilemektedir.
-
Meditasyon Yapın!
Meditasyonda uygulanan yöntemler stresi azaltır ve dolaşım sistemini uyarır. Sizi üzen, strese sokan ortam ve kişilerden uzak durun.
Bu kadar emek verip gebe kalmayı başardıktan sonra tüp bebekte embriyonun tutunması için neler yenmeli iyi bilip ona göre beslenmeniz gerekir. Unutmayın, artık en önemli sorumluluğunuz; rahminizdeki bebeği korumaktır.
Gebelik döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Transferden sonra hazır paketli süt içmek ve bebeğin tutunmasına yardımcı olurmu tam yağlı süt