Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar
Çocuklar belli bir yaşa geldikten sonra aileleri birçok beceriyi edinmesini bekler. Tuvalet alışkanlığı bunların başında gelir. Çocukların tuvalet eğitimindeki süreçleri kişilik gelişimlerinde de etki sahibi olur. Bu sebeple, tuvalet eğitiminde her bebeveyne önemli görevler düşer. Çocuğuyla iş birliği kuran, sabır göstererek doğru adımları atan ailelerin çocukları bu eğitimi başarıyla tamamlar.
8 adımda tuvalet eğitiminde en sık yapılan hataları maddeledik. Siz de çocuğumun tuvalet eğitiminde nasıl doğru yol izlerim? diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
-
Çocuğunuz için Uygun Anı Beklememek
Her çocuğun gelişim süreci birbirinden farklıdır. Akranları tuvalet eğitimini edinmiş olabilir, bu çocuğunuza baskı yapacağınız anlamına gelmez. Çocuğunuzu yeni deneyiminde rahat hissettirmeye çalışmalısınız. Herkes size artık zamanı geldi, bezi bıraktır tarzında yorumlar yapıyor olabilir. Uygun zamanı insanlar değil gözlemlerinizle siz karar vermeye çalışmalısınız.
Çocuğunuz psikolojik ve fiziksel olarak bu eğitime hazır mı diye değerlendirmelisiniz. O süreçte ateş, diş çıkarma, ishal gibi yaşadığı bir hastalığı var mı? Ya da taşınma, kreşe başlama gibi bir geçiş sürecinden geçiyor mu? Bu dönemler eğitim sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Başkalarının sözlerine bakmadan çocuğunuzun eğitimi kaldırabileceği anı takip etmelisiniz. Eğitime uygun gördüğünüz vakitte ne çok geç ne çok erken olmadan başlamalısınız.
-
Kendiniz için Uygun Anı Beklememek
Eğitim çocuğunuza uygulanacak olsa da bir bebeveyn olarak çocuğunuzla iş birliği içerisinde süreci ilerleteceksiniz. Çocuğunuzun çektiği zorlukları siz de farklı şekillerde onunla yaşıyor olacaksınız. Bu sebeple, çocuğunuz için nasıl uygun vakti bekliyorsanız kendiniz için de beklemelisiniz. Bu süreçte çocuğunuz gece uykularından uyanabilir, bazen altına kaçırabilir, korkudan ağlayabilir… Bunlar gibi birçok sorun sürecinize eşlik eder.
Bu sebeple kendi sorunlarınızı da görmezden gelmemelisiniz. Eğer fiziksel olarak bu süreci o dönem kaldıramayacağınızı düşünüyorsanız uygun anı beklemelisiniz. Psikolojik olarak da kendinizi rahat hissettiğiniz dönemi bulmalısınız. Çocuğunuzun tepkilerini sabırla ve anlayışla karşılamalısınız. Uykusuz, stresli, yorgun olduğunuz dönemler hem çocuğunuzu hem de sizi olumsuz etkileyecektir.
-
Sorumluluğu Çocuğa Bırakmak
Önceki maddelerde çocuğunuzu bu süreçte sıkmamanız gerektiğini söyledik fakat bu tamamen salmanız anlamına gelmez. Kendi haline bırakmanız ihmalsizliğe gelir. ‘’ İlla ki bir gün öğrenecek’’ demeniz, akışına bırakmanız çözüm sağlamaz. Birlikte yol almanız gerekir.
Ayrıca tuvalet eğitiminde çocuklar bir tek tuvalete gitmeyi değil sorumluluk almayı öğrenir. Bir olayın kuralları ve sınırları olduğunu anlar. Bu yüzden çocuğunuzun ileri hayatındaki uyumlu davranışlarını sürdürebilmesi için de ihmal etmemelisiniz.
-
Sabretmemek
Daha önce de dediğimiz gibi bu süreci en sağlıklı şekilde sabrederek tamamlarsınız. Beklentinizi yükseklerde tutmamalısınız. İlk denemenizde hemen öğrenecek diye bir kural yoktur. Çocuğunuza sabrınızı kesmeden defalarca denemekten kaçınmamalısınız. Denedikçe davranışı pekişecektir. İnsanlar çocuklarının hemen ilk haftadan öğrendiğini söyleyebilir. Bir kıyas ve yarış içerisinde değilsiniz. Dış çevreye takılmadan çocuğunuzla uyum içerisinde ona özgü bir süreç yaratmalısınız. Her şeyin başında sabır etmelisiniz.
Ayrıca süreç boyu çocuğunuz altına kaçırabilir, evin bir bölgesine çişini kakasını yapabilir. Kızmadan, eğitici bir tavırla yaklaşmalısınız. Hangi zamanlarda çişini kaçırdığını, hangi gıdalardan sonra tuvalet ihtiyacı olduğunu izleyerek bu durumu avantajınıza çevirebilirsiniz.
-
Çocuğa Tuvaletini Yapması için Zorlamak ve Merakını Gidermemek
Kaka yapmak çocuklar için en zorlayıcı nokta olabiliyor. Birçok sebep barındırıyor olabilir. Tuvalette oturarak durması ona ürkütücü gelebilir. Bedenlerinden bir parçanın eksildiğini görmeleri onları ürkütebiliyor. Bu yüzden de kakalarını sıklıkla tutma çabası gösteriyorlar.
Kaka için dikkat etmeniz diğer nokta ise çocuğunuzun merakını gidermesine izin vermelisiniz. Onun için keşfedilmeyi bekleyen oldukça merak uyandıran bir cisim. Bakmak istediğinde kızmak, göstermemek yerine görmesine izin vermelisiniz. Fakat çok uzun incelemesi de doğru olmayacaktır. Merakını giderdikten sonra rahatlatamaya çalışmalısınız. ‘’Herkesin kakası bu şekilde. Bunun da diğerlerinin yanına gitmesi lazım’’ deyip çocuğunuza ne kadar normal olduğunu hissettirmeye çalışmalısınız.
-
Çocuğunuza Devamlı Olarak Tuvaletini Sormak
Tuvalet eğitimine başlayan her bebeveynin sıklıkla sorduğu soru ‘’tuvaletin geldi mi?’’ diye sormaktır. Çocuğa her sakinleştiği veya farklı mimikler yaptığı anda ‘’tuvaletin var mı?’’ demeniz onu bunaltabilir. Kontrol kaygısına sebep olabilir. Her saniye sormak yerine çocuğu bazen de kendi haline bırakmayı denemelisiniz. Böylece çocuğunuz eğitimden bunalmayacaktır.
-
Tuvalette Uzun Süre Vakit Geçirmek ve Beklemek
Çocuğunuz tuvaleti geldiğini söylediği anda tuvalete götürmeniz oldukça yerinde ve doğru bir davranış olacaktır. Fakat tuvalete gittiği halde yapmıyorsa zorlamamalısınız. Uzun süre klozette beklememelisiniz. Birkaç dakika bekleyip, ‘’şimdi kalkabiliriz, tuvaletin geldiğinde tekrar geliriz’’ demelisiniz. Böylece çocuğunuz tuvalete karşı hırçınlaşmamış olacaktır. Aksi takdirde, sizin zorlamanızla orada bekletiliyorsa, kendisini sıkıp tuvaletin dışında evin bir bölgesine tuvaletini yapabilir.
-
Tuvalet Eğitimini Gece Sürdürmemek
Eğitimin en önemli noktaların birisi de sürekliliği gece sağlayamamaktır. Gece bez takmanız yapılan eğitimin boşa gitmesine sebep olur. Eğitim başladığı gibi gece alışkanlığının kazanılması elbette zordur. Çocuğunuz gündüz tuvaletini yapabilmeyi öğrendiğinde, gece eğitimine de başlamalısınız. Bezlemek yerine yatağının altına koruyucu bezler serebilirsiniz.
Tuvalet eğitimi birçok zorluğu barındırsa da her bebeveynin sürecin sonunda oldukça rahatladığı bir geçiştir. Çocuğunuz bu dönemde sizi oldukça yoruyor olabilir. Onun da bir şekilde sürecin üstesinden geleceğini, sizin sabrınıza ve ilginize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bir yetişkine oldukça basit gelse de bir çocuğun vücudundan bir parça çıktığını bilmesi o parçayı kaybedecek olması oldukça ürkütücü gelebilir. Bulunduğu duruma kızmadan şefkatinizle saygı ve anlayış göstermelisiniz. Her çocuğun farklı gelişim ve adaptasyon süreci olduğunu hatırlamalısınız. Kıyaslamadan çocuğunuzun elinden tutmalısınız. Sizin doğru yaklaşımınızla tuvalet eğitimini başarıyla tamamlayacaktır.
Bu makalemize de göz atmayı unutmayın!
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Her Şey – https://www.bebek.com/bebeklerde-tuvalet-egitimi/
Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.
Psikolog Hanife Erdoğdu
Benim kızım 3 ay sonra 3 yaşına girecek fakat hala gece çişine alışmakta zorlanıyor bazı geceler hiç kaçırmıyor bazı geceler de çok fazla kaçırıyor. Biz eğitime başlayalı 5-6 ay olmuştur ama hala alışamadı ne yapmam gerekiyor
Merhaba, benim kızım 5 yaşında. 2 yaşında tuvalet eğitimine başladık. Başlarda çok iyiydi gece altına ıslatması olmazdı gündüz de tuvaletini söylerdi sonra bi üşüttü gece birkaç defa altına ıslattı. Daha sonra iyileşmesine rağmen bu ıslatmalar devam etti neredeyse 1 ay boyunca altını ıslattı. Ancak sonunda öğrendi. Şimdi bir kardeşi oldu o olduktan sonra o da birkaç kez gece altına ıslattı o da yetmezmiş gibi gündüz de altına yaptı. Artık kardeşi bir yaşında ve bu süreci de atlattık ama şimdi de tuvalete gitmemeyi tercih ediyor. Sıkıştığı belli kıvranıyor kızım tuvalete gider misin diyorum benim tuvaletim yok diyor daha sonra tuvalete koşuyor ama artık kaçırmış oluyor. Oyuna dalarken de oyun oynamayı tercih ediyorsan tuvalete gitmelisin diyorum o şekilde gidiyor. Yoksa ben uyarmasam tuvalete gitmiyor. Bu normal mi nasıl bi yol izlemeliyim?