yaz-aylarinda-bebek-bakimi-ile-ilgili-11-oneri

Yaz Aylarında Bebek Bakımı ile İlgili 11 Öneri

Yaz mevsiminde artan sıcaklar ve yükselen nem, beraberinde bazı sıkıntılar da getirebilir. Terleme, vücutta kızarma, susuzluk, sivrisinekler ve uykusuzluk bunlardan birkaçıdır. Bu sıkıntılar özellikle bebeğinizi huzursuz edebilir. Ancak onun, bu mevsimi serin ve rahat geçirmesini basit ve etkili önerilerle sağlayabilirsiniz. İşte yaz ayında bebek bakımı ile ilgili tavsiyeler:

  • Doğru Kıyafet Seçimi:

Sıcak yaz aylarında, bebeğiniz için doğru giysiler seçmek çok önemlidir. Evin içindeyken, ince ve pamuklu kumaştan oluşan hafif kıyafetler giydirin. Vücuduna yapışan, kalın kumaşlı giysileri asla tercih etmeyin. Dışarı çıktığınızda ise, açık renkli, uzun kollu gömlekler ve pantolonlar giydirerek, çocuğunuzun vücudunu, güneşten ve sivrisineklerden koruyun. Ayrıca bebeğinizin başını, yüzünü ve boynunu da muhafaza edebilmek için, arkadan kanatlı geniş şapkalar seçmeye özen gösterin. Kan dolaşımını kısıtlayabilecek, elastik destek içeren şapkaları almaktan kaçının.

  • Güneş Gözlüğü Kullanımı:

Eğer bebeğiniz için bir güneş gözlüğü almak istiyorsanız, bu konuda uzman kişilere danışarak, onun için iyi bir ürün seçebilirsiniz. Yüzde yüz UV korumalı, polikarbonat camlı ve sertifikalı güneş gözlükleri, bebeğinizin hassas gözlerini yaz aylarında görülen güneşin zararlı ışınlarından koruyacaktır.

  • Bebeğinizi Sivrisineklerden Koruyun:

Özellikle yaz aylarında yoğunlaşan sivrisinekler, sıtma ve dang humması gibi hastalıklara yol açabilir. Çocuğunuzu sivrisineklerden koruyabilmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  1. Bebeğinizin yatağına ve araba koltuğuna cibinlik yerleştirmek
  2. Evinizdeki kapı ve pencerelere ince tel örgü taktırmak
  3. Evin içerisinde kullandığınız hava soğutucusunu düzenli olarak temizlemek
  4. Bebeğinizi dışarı çıkardığınızda, onu, gölet, su havzası ya da ağaçlık alanlarda gezdirmemek
  5. Kimyasal ve alerjen madde içermeyen sinek kovucu spreyler kullanmak
  • Bebeğiniz Susuz Kalmasın:

Çocuğunuzun sıvı kaybetmesi için sadece terlemesi gerekmez. Yaz aylarında bebekler çok çabuk susuz kalabilir. Vücudunda sıcaklama, kızarmış bir yüz, huzursuzluk halleri ve hızlı nefes alma, bebeğinizin susuz kalmış olabileceğinin belirtileridir. Eğer bebeğiniz altı aydan küçükse ve onu emziriyorsanız, ona su vermenize gerek yoktur. Ancak altı aydan büyükse ve mama ile besleniyorsa, yaz ayında ona, önceden kaynamış ve soğutulmuş su verebilirsiniz. Bununla beraber, gün içerisinde, yeterince sıvı verdiğinizden emin olun. Çünkü haberiniz olmadan, bebeğinizde sıvı kaybı oluşabilir. Huzursuzluk, uyuşukluk, ağız kuruluğu ve baş dönmesi gibi belirtiler gösterebilir.

  • Bebeğinizin Yıkanması:

Sıcak yaz günlerinde, çocuğunuz terleyebilir. Onun rahat etmesi ve daha verimli bir uyku uyuyabilmesi için, düzenli olarak günlük banyo yaptırabilirsiniz. Eğer çocuğunuz suda olmaktan keyif alıyorsa, bu hem sizin hem de onun için eğlenceli bir aktivite haline gelebilir. Banyo için hazırlayacağınız su ılık olmalıdır. Tabi bebeğinizi yıkamadan önce sürekli olarak suyu kontrol etmenizde çok önemlidir. Banyo yaptırırken özellikle çocuğunuzun vücudundaki her kıvrımın yıkanmasına özen gösterin. Boynunu, koltuk ve diz altlarını nazikçe yıkayın. Banyo sonrasında bebeğinizi, ince, pamuklu ve cildini rahatsız etmeyecek bir havluyla özenli bir şekilde kurulayın.

Yaz mevsiminde, bebekler, suyun içinde oyun oynamaktan çok zevk alırlar. Küvet veya benzeri bir şeye ılık olarak doldurduğunuz suyun içine, bebeğinizin en sevdiği oyuncakları koyarak, bebeğinizin, serinlemesini ve eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak onu su içinde oyun oynarken yalnız bırakmamaya dikkat edin. Çünkü bebekler çok az bir suyun içinde bile boğulma tehlikesi geçirebilir.

  • Sokak Besinlerinden Kaçının:

Yaz ayında, bebeğinizle dışarı çıktığınızda, ona, yol üstünde satılan yiyecek ve içeceklerden almamaya özen gösterin. Bu gıdalar, katkı maddesi içerebilir veya tazeliğini yitirmiş olabilir. Bu yüzden çocuğunuzla birlikte gezmeye çıktığınızda, ona, evde hazırladığınız mamadan vermeniz daha sağlıklı bir seçenektir. Hazırladığınız mamayı koyacağınız kabı da BPA içermeyen ürünlerden tercih edebilirsiniz.

  • Dışarı Çıkacağınız Saatler Önemli:

Sıcaklığın en yoğun olduğu saatler 10 ila 17 ve güneş ışınlarının da en şiddetli olduğu saatler 10 ila 14 arasıdır. Bu saatler aralığında bebeğinizle mümkün olduğunca dışarı çıkmaktan kaçının. Eğer çıkmanız gerekiyorsa, bunun için, korunma önlemlerini almaya dikkat edin. Çünkü bebeğinizin cildi, güneşin ışınlarına karşı çok hassastır. Açık renkli giysiler, geniş kenarlı bir şapka ve UV korumalı bir gözlük, bebeğinizin cildini korumada önemli eşyalardır. Hatta bir şemsiye bile size büyük fayda sağlayabilir.

  • Vücutta Beliren Kızarıklıklar:

Yaz mevsiminin yoğun sıcağı ve nemli oluşundan kaynaklı, bebeğinizin vücudunda kızarıklıklar meydana gelebilir. Bu kızarıklıklar, bez bölgesi, ense, omuz, sırt ve kıvrımlı yerlerde belirebilir. Anneler bazen, beliren bu yerlere ayran veya gül suyunu iyi geleceğine inanarak, tonik olarak sürerler. Ancak bu kızarıklıklara en iyi gelen kalamin losyonudur. Bu losyon hem cilde iyi gelir hem de oluşabilecek kaşıntıları yatıştırır. Ürünü kullanamadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.

  • Bebek Losyonları ve Yağ Masajı:

bebek-losyonlari-ve-yag-masaji

Yoğun sıcaklarda, bebeğiniz için kullandığınız mendillere ve losyonlara dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü bu ürünler, çocuğunuzun vücudunda alerjen etkilere, tahrişe ya da kuruluğa sebep olabilir. Bu yüzden de bebeğinizi yıkadıktan sonra, vücudunu nemli tutabilmek için, doktorunuzun uygun gördüğü losyonlardan kullanabilirsiniz. Bunun yanında bebek yağı masajları da nemli ve serin kalmanın bir diğer yoludur. Cilt yüzeyinde, çok uzun süre tutulmamak kaydıyla, bebeğinizin tenine uygun yağlarla, ona masaj yapabilir ve vücudunun rahatlamasına fırsat verebilirsiniz.

  • Bez Takmadan Geçirilen Zaman:

Sıcak havalarda takılan bebek bezleri, çocuğunuzun sıcaklamasına hatta bel ve bacak kısımlarının terlemesine yol açabilir. Bu yüzden uygun bir saatte bebeğinizin bezini çıkarabilirsiniz. Banyo sonrasında onun cildini nemlendirdikten sonra, bezini takmadan, altına pamuklu bir bez sererek, belli bir süre o şekilde kalmasına izin verin. Bu sayede bebeğiniz serin ve rahat olacaktır.

  • Hastalıklara Dikkat:

Yaz aylarında en çok görülen hastalık, ishal sorunudur. Bunun nedeni mikroorganizmaların sıcak havalarda daha hızlı üremesinden kaynaklanır. İshal problemini önlemenin en etkili yolu, kullanılan suların temiz kaynaklardan elde edilmesidir. İshal probleminde, vücutta sıvı kaybı olacağından, tedavisinde de en önemli etken, kaybedilen sıvıyı yerine koymak olacaktır. Bununla beraber bebeğinizde, ishalden dolayı oluşabilecek enfeksiyona karşı da doktorunuzun verebileceği ilaçlar ona iyi gelecektir.

Bebeğinizi altıncı aya kadar emzirirken ona bağışıklık da sağlamış olursunuz. Emzirmeyi kestiğinizde, bebeğinizin vücudunun korunmasız kalmaması için ona bol su verdiğinizden emin olun ve çok fazla terlememesine özen gösterin. 

Yaz ayları siz ve bebeğiniz için bazen sıkıntılı geçebilir. Ancak çocuğunuz o an neye ihtiyacı olduğunu size hissettirecektir. Ebeveynler olarak, endişe etmeden sakin bir şekilde bebeğinizi izleyerek, onun ihtiyaçlarını gözden kaçırmayın. Bu sorumlulukları eğlenceli bir hale dönüştürdüğünüzde yaz ayları siz ve çocuğunuz için harika geçecektir.

Yaz Sıcaklarında Bebek Bakımı: https://www.bebek.com/yaz-sicaklarinda-bebek-bakimi-ile-ilgili-12-oneri/

Post navigation

Bebeklerde Gündüz Uykusunu Azaltmanın Pratik Yolları

Erken Doğum Riskine Dikkat!

Bebekler İçin Birbirinden Sağlıklı 4 Çorba Tarifi!