Yaz Aylarında Uyku Düzeni

Bebeklerde ve çocuklarda uyku düzeni kurmak, ailelerin en çok zorlandığı konuların başında gelmektedir. Uyku düzeni sağlandıktan sonra düzenin değişmesi ise ebeveynleri tedirgin eden bir süreçtir. Düzen değişiklikleri ise en çok sıcaklık artan yaz aylarında ve tatil için yer değişikliklerinde olmaktadır. Bu yazımızda yaz döneminde uyku düzenini koruyabilmek üzerine merak edilenleri yanıtlıyor olacağız.

Yaz aylarında bebeklerin uyku düzeni nelere bağlı olarak bozulabilir? (sıcak hava, günlerin uzaması vs)

Yaz aylarında sıcaklık artışları ile birlikte bebeklerin uyku düzeni bozulabilmektedir. Daha çok terledikleri ve gün ışığına maruz kaldıkları için de daha çok uyanmalar gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra tatil nedeniyle alıştığından farklı bir ortama gitmesi ve farklı bir odada, yatakta uyuyacak olması da yerini yadırgamasına neden olmaktadır. Böylelikle uykuya geçmesi de zorlaşmaktadır.

Bu konuda nasıl önlemler alınabilir?

Yaz döneminde tatil için başka bir yere gidildiğinde veya anneanne ve babaanne evinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktaların başında uyku rutinini değiştirmemek gelmektedir. Bebeğin yattığı oda ve yatak değiştiği zaman yerini yadırgayarak uyumak istememesi normaldir fakat uyku öncesi her zaman yapılan rutinler uygulanırsa, bebeğe uyku vaktinin geldiği sinyali verilmiş olunur.

Bebekler alışık oldukları düzende daha rahat ve güvenli hissettikleri için ne kadar ortam ve oda değişse de uyumasına yardımcı olan, her zaman kullandığı uyku arkadaşını da yanınızda götürüp onunla birlikte uyumasını sağlamanız bebeğin daha huzurlu ve rahat hissetmesine yardımcı olacaktır. Uyku arkadaşı olarak, üzerinde aksesuarlar bulunmayan ve güvenli olan Tavşan Neni uyku arkadaşını önerebilirim.

Bebeklerin yattığı odanın ısısı, aydınlığı ve genel olarak şartları nasıl olmalıdır?

Serin ve rahat bir ortamda uyumaları uykularının bölünmemesi için önemlidir. Yaz aylarında, rahat uyuyabilmeleri için yapılması gereken en önemli şey odalarının serin tutulmasıdır. Vantilatör veya doğal havalandırma yolları ile bebeğin yattığı odayı havalandırmak gece uyurken terlememesine ve uykusunun bölünmemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca gündüzleri güneş ışığının odaya girip ısıyı arttırmaması amacıyla kalın ve opak perdeler kullanılabilir. Böylelikle sabah çok erken saatte uyanmaların önüne geçilmiş olunur.

Uyku düzeni açısından bebekleri hergün aynı saatte yatırmak gerekir mi?

Uyku saatinin aynı olması uyku düzeni için önemli noktalardan biridir. Fakat bazen tatilde veya başka yere misafirliğe gidildiği zaman saatlere uymak pek mümkün olamasada olabildiğince bu saatleri çok geçirmemek gerekir. Özellikle bebekler gün içinde daha çok yoruldularsa normal saatinden biraz daha erken uyutmakta fayda vardır. Eğer daha da yorulur ve uyku zamanı da geçerse bu sefer huzursuzlanır ve uykuya geçişi çok daha fazla güçleşir.

Yaz aylarında bebek uyurken nasıl giydirilmeli? Üstü örtülmeli midir?

Yaz aylarında bebekler yine pijama ve tulum giyebilirler ama giydikleri giysilerin mevsimlik olması önemlidir.Terletmeyen ve daha hafif kumaşlardan yapılan, daha kısa kollu giysiler tercih etmelilerdir.

Uyku güvenliği açısından 1 yaşından küçük bebeklerin üstü örtülmemelidir. Daha büyük bebekler ve çocuklar için ise odanın serinliğine göre ince, terletmeyen müslin kumaşlı örtüler tercih edebilirsiniz.

Ebeveynlerin bebeklerinin uyku düzeni konusunda hangi hataları yapmaktan kaçınması gerekir?

Ebeveynler bebeklerinin uyku düzeninin bozulmasını ve uykusuz kalmalarını istemezler. Bu yüzden de bebeklerden hep aynı uyku performansını beklerler. Fakat bu her zaman mümkün olmamaktadır. Bazı ortamlarda ve bazı durumlarda bebekler daha çok veya daha az uyuyabilirler. Burada önemli olan bebeğinizi iyi bir şekilde gözlemleyerek ihtiyacına uygun olarak bazen daha erken bazen ise daha geç uyutarak düzeni koruyabilmenizdir.

Konuyla ilgili eklemek istedikleriniz?

Bebeklerin oturmuş bir uyku düzeni var ise ailelerin tatil ve misafirlik gibi kısa süreli değişikliklerden tedirgin olmamalarını öneririm. Eğer bu durumlarda düzen bozulup değişse bile geri döndüğünüzde kısa süre içerisinde kendi düzenine tekrar dönecektir.

Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise sıvı alımıdır. Özellikle sıcaklarda bol bol sıvı tüketilmelidir. Fakat gece uykusunun etkilenmemesi için uykudan önce aşırı sıvı alımı olmamalıdır.

Son olarak yazın tatil döneminde, ebeveynler ve bebek daha çok bir arada olabiliyorken bu vakti daha bağlanma ve verimli geçirmek için kullanabilirler. Bunun için ise uyku öncesi rutinlerden olan bebeklere masal okuma kullanılabilir. Bu sayede hem de bebeklerin hayal dünyasının gelişimine katkı sağlamış olunur. Masal kitabı olarak, uykuya geçene kadar bir çocuğun neler yapması gerektiğini de örnek olarak görebileceğimiz Tavşan Neni’nin Bir Günü kitabını önerebilirim.

Uzman Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

 

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Yaz Aylarında Bebekler Nasıl Giydirilir? – https://www.bebek.com/yaz-aylarinda-bebekler-nasil-giydirilir/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın