yaz-sicaklarinda-bebek-bakimi-ile-ilgili-12-oneri

Yaz Sıcaklarında Bebek Bakımı ile İlgili 12 Öneri

Kimimiz yaz aylarını iple çeker ama hava sıcaklıkları dayanılmaz seviyelere ulaşınca hemen kendini korumak için bir ağaç gölgesinin altında esen rüzgara, ofislerdeki dev klimaların aniden buz kesen soğuğuna veya denizin maviliğine bırakır.

Bazen gerçekten çekilmez hale gelebilen yaz aylarında aşırı sıcağa karşı çözümler üreterek kendini koruyabilen biz yetişkinler için bile bu kadar sorun yaratırken, sıcak havalarda bebekler derdini bile anlatamıyorken kendilerini korumak için ne yapabilir peki?

Onların dertlerine deva olmak tabi ki anne ve babalara düşüyor ve biz de siz ebeveynlere bebekleriniz henüz size dert yanıp sıcaklardan bunalmadan yardımcı olabilecek şu 12 öneriyi sıraladık:

  • Hava alan kıyafetler tercih edin

Güzel bir yaz mevsimi geçirmek için yavrularınızın rahat etmesini sağlayacak en önemli konu kıyafet seçiminin doğru yapılmasıdır. Ailecek güzel bir sahil gezintisi yaparken bebeğinizin narin vücudunun hava almasını sağlamalısınız.

Pamuklu kıyafetler, yavrunuzun vücudunun hava almasını sağlar. Ayrıca onları güneşten koruyacak, kafalarını güvende tutacak şapkalar tercih etmek yavrunuz için iyi bir tercih olacaktır.

  • Yatak örtülerini pamuklu tercih edin

Bebeklerin kıyafetlerinde olduğu gibi yatak örtülerini seçerken de pamuklu ürünleri tercih etmenizde fayda var. Özellikle yeni doğmuş bebeklerin yatakta yatarken sıcakların etkisi ile daha fazla terlediğini fark edersiniz.

Sırtları terlediğinde cildi havası kalır, fark edilmez ve ıslak örtüler ve kıyafeti üzerinde kurursa üşütebilir. Bütün bunların önüne geçmek için ince pamuklu örtü ve çarşaf kullanmalısınız.

  • Güneşin zararlı ışınlarından korunun

Bebeğinizin pamuk gibi teninin yaz aylarında kızardığını görebilirsiniz. Bu kızarıklıklar güneşin zararlı ışınlarına maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Deniz ya da havuz keyfini yavrunuz için uygun, yüksek korumalı güneş kremleri ile daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Ayrıca güneş altında durmaktan kaçınıp gölge yerler tercih etmelisiniz.

D vitamini çocukların kemik ve diş gelişimi, kas ile sinir sistemlerinin düzenli çalışması ve hücrelerinin büyümesi için önemli bir içeriktir. İnsanlar D vitamini ihtiyacının %80’ini güneş ışınlarından karşılar. Hâl böyle olunca bebekleri sıcak havadan koruyayım derken vücudun önemli ihtiyaçlarından biri olan D vitamininden mahrum bırakmamalısınız.

Bu sebeple yaz aylarında saat 11,00-15,00 arasında çıkarmamaya özen göstermeli, fakat gerekli önlemler almak koşulu ile bebekleri günde en az 15 dakika güneşe çıkarmayı ihmal etmemelisiniz.

  • Araba yolculuğu esnasında önlemler alın

Araba yolculuğu çoğu bebek ve çocuk için gezmek, yeni yerler görmekten ziyada uzun süre bir koltuğa kemerle bağlanmak ve sabit kalmak anlamına gelir. Hele bir de yaz sıcağında araba yolculuğu yapmak süreci daha çekilmez bir hale getirir.

Öyleyse siz ebeveynler yolculuğu onlar için daha konforlu bir hale getirmek için aşağıdaki gibi basit ama gerekli önlemleri almalısınız.

  1. Bebek mutlaka oto koltuğunda seyahat etmelidir. Bu hem güvenliği için gerekli hem de çocuk için daha konforludur. Ancak oto koltuğunda çok uzun süre kalması sırtı ve kafasının terlemesine yol açabilir. Bu sebeple özellikle terletmeyen kumaşı olan bir ürün almalı ve çok terleyen bir bebeğiniz varsa uzun yolculuklarda koltuk üzerine pamuklu örtü sererek bebeği oturtmalısınız.
  2. Koltuğun konumunu gideceğiniz rotaya göre, güneşin ters tarafta kalacağı şekilde ayarlayabilirsiniz.
  3. Bebeğinizin oturduğu camın önüne hem dışarıyı gösteren gem de içeri güneş ışığı girmesini engelleyen araba camı güneşliği takabilirsiniz.
  • Bez seçimi ve alt temizliğine dikkat edin

bez-secimi-ve-alt-temizligi

Sıcak havalarda bebekler terledikçe bezleri onları tahriş edebilir. Siz de bebeğinizde tahriş, isilik gibi cilt sorunları görürseniz doktorunuzun önerdiği ferahlatıcı kremler ve pudralar kullanabilirsiniz.

Kullandığınız bezlerin cilde temas eden yüzey yapılarına ve emiciliklerine dikkat edin. Bir bezi uzun süreli bekletmeyin ve altını kirlettikten hemen sonra değiştirin.  Bebeğinizin altını temizledikten sonra bir süre havalanmasını sağlayın. Gerekirse ferah hissetmesi için miniğinizi ılık bir suya sokabilirsiniz.

  • Bol sıvı ve bol meyve sebze tüketin

Yavrunuzda sıcak havaların etkisi ile sıvı kaybı ortaya çıkar. Sıvı kaybettikçe vücut halsizleşmeye başlar. Bebeğiniz emme dönemindeyse, sıvı kaybını önlemek için bol bol emzirin. Su içmeye başlayan bebeklere ve çocuklara gün içerisinde bol bol su verin, su vermek için kendilerinin susayıp istemesini beklemeyin. Çünkü oyuna dalan çocuk bazen su istemeye bile üşenir.

Yaz aylarında sıvı kaybını önlemek için sadece bol su içmeye değil içeriğinde bol sıvı bulunan meyve ve sebze tüketmeye de özen göstermelisiniz. Yaz meyve ve sebzeleri hem miniklerin sıvı kaybını giderecek hem de bol vitamin alıp sağlıklı beslenmelerine katkı sağlayacaktır.

  • Rahat uyku için serinletici banyolar yaptırın

rahat-uyku-icin-serinletici-banyolar

Sıcak havalarda bebekler huzursuz hissettikçe uyumaları da zorlaşır. Uykusuzluklarının ve sıcaktan huzursuz hissetmelerinin önüne geçek için ılık bir duşa ihtiyaç duyabilirler. Gün içerisinde serinlemesi için kısa ve ılık duşlar aldırabilirsiniz. Özellikle uyumadan önce yaptırılan banyo onu ferahlatıp sakinleştirerek uykuya geçişini kolaylaştırır.

  • Klima ve benzeri soğutucu araçların kullanımına dikkat edin

Çoğumuz yaz aylarında evde, işte ve araç içerisinde serinlemek için klima kullanmayı tercih ediyoruz. Ancak bizim kadar bebeklerin de sıcak havalarda serinlemeye ihtiyacı var. Fakat bu tarz serinleme yöntemlerine başvururken yavrularınızın ne kadar hassas olduğunu unutmayın.

Evde ya da araç içinde klimanın direkt olarak bebeğinize vurması onu hasta edebilir. Bu nedenle klima ve vantilatör benzeri araçların serinlik ve fan üfleme ayarını çok yüksek tutmadan, sürekli değil belli aralıklarla çalıştırmalısınız. Aracın açısını doğrudan çocuğa gelmeyecek şekilde ayarlamalısınız.

  • Haşerelere dikkat edin

Sıcakların artmasıyla birlikte, sinek, böcek ve benzeri haşereler, camımızın önünde her an tetikte dururlar. Bebeğinizin tatlı tenine minik ısırıklar bırakabilirler. Miniklerin oda camlarına sineklik takmak bu atakları önlemek için atılacak en önemli adımdır.

Bazı ebeveynler bebekleri için cibinlik kullanmayı tercih edebilir. Ancak cibinlik kullanırken çok dikkat etmek gerekir. Çünkü yatak içerisinde doğrulan ve kalkan bebek cibinliğe dolanarak nefessiz kalıp boğulabilir.

Sinek ve böcek ilaçları kullanmak bebekler için pek uygun bir yöntem değildir. İlaç içerisinde bulunan kimyasallar solunum yoluyla bebeğin vücuduna girerek solunum sistemi organları ve sinir sistemine zarar verir. Ayrıca bu tarz ürünlerin cilde temas etmesi cilt yüzeyinde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

Bu nedenle kimyasal içeren sinek ilaçları yerine lavanta yağı gibi haşereleri uzaklaştırıcı etkiye sahip doğal yağları kullanabilirsiniz.

  • Bebek arabası ve kanguru kullanırken dikkat edin

bebek-arabasi-ve-kanguru-kullanirken-dikkat-edin

Bebek arabalarının minikleri korumak için üretilmiş baş üstü koruma aparatları vardır. Bu aparatları sıcaklığın yüksek olduğu günlerde çok uzun süre kapalı tutmak bebeğinizin hava almasını engeller. Sıcaklıkla birlikte nem yükseldikçe nefes almak zorlaşır. Bu yüzden bebek arabalarının üstlerini sadece doğrudan gelen güneş ışınlarından korumak için kapatmalısınız, yanlarda mutlaka hava alacağı açık yerler bırakmaya dikkat etmelisiniz.

Dışarıda bebeğinizi gezdirirken kanguru kullanmayı tercih ediyorsanız, yavrunuzun size doğrudan temas etmesi sıcaklık artışına sebep olarak bebeği terletir. Bebek hem vücudunun sıcaklığından hem de havanın sıcaklığından bunalıp huzursuz olur. Ayrıca aşırı terleme sonucu sırtta isilik, pişik gibi cilt sorunlarını ortaya çıkabilir.

  • Yaz ishaline dikkat edin

Sıcak havalarda güneş çarpmaları ile birlikte görülen ishal, aynı zamanda mikrop kaynaklı da olabilir. Yaz ishali organizmaların sıcaklarda daha çabuk çoğalması ile birlikte kendini gösterir. Bu nedenle çocuklara çok fazla açıkta kalmış besinleri vermemeye özen gösterin.

Güneşe bağlı ishal için güneş çarpmalarına karşı dikkatli olun. Yavrularınızı güneşe direk maruz bırakmadan gölge yerlerde oynamalarına özen gösterin.

  • Nemli bir bezle bebeğinizi serinletin

Minikler hassas oldukları için çok sıcakta da çok soğukta da çabuk hastalanırlar. Onları ferahlatmak için sürekli suya sokmak da onları hasta edebilir. Bu nedenle sürekli olarak duş aldırmak yerine, pamuklu ince bezleri nemli olacak şekilde ıslatıp bebeğinizin kol altlarına ve kafasına sürebilirsiniz. Böylece sıcak havalarda bebekler kısa süreli ferahlık ve rahatlama hissine kavuşacaktır.

Havalar ısındıkça miniğinizi alıp sahil gezintilerine çıkarmak, onu denizin mavisi ve serinliğiyle tanıştırmak istiyorsanız güneş ışınları ve bunaltıcı sıcaklara karşı gerekli önlemleri aldığınızdan emin olmalısınız. Çocuğunuz güneşten D vitamini ihtiyacını alırken bir yandan da zararlı güneş ışınlarına maruz kalabilir. Bunu en aza indirmek için mutlaka yüksek korumalı güneş kremi kullanmalı ve yavrunuzun başını bir şapka ile korumalısınız.

Deniz dışında bir yerde iseniz mutlaka yavrunuzu bunaltmayan, vücudunun rahat hava almasını sağlayacak kıyafetler tercih etmelisiniz. Sıcak havalarda bebekler huysuz olabilir, miniğinizin rahat edebilmesi için iyi gözlem yapıp ihtiyaçlarını anlamalı ve derhal çözüm üretmelisiniz.

“Bebeklerde Güneş Yanığı” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde Güneş Yanığı: https://www.bebek.com/bebeklerde-gunes-yanigi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi: Ne Zaman Gelişir ve Güçlenir?

Bebeklerde Pika Sendromu

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey!