Yeniden Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler!

Yeniden Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler!

Annelerin ikinci çocuğa hamile kalamaması sık rastladıkları sorunlar arasındadır. Sekonder (ikincil) kısırlık denilen ikinci bebeğe hamile kalamamanın pek çok sebebi olabilir. İlk çocuğunuza kardeş isteyip korunmayı bıraktığınız halde 6 aydan uzun bir süredir hamile kalamıyorsanız, eşinizle birlikte mutlaka bir doğum uzmanına başvurmanız gerekir.

İkinci hamileliğe engel olabilecek faktörler uzmanlar tarafından; anneden ve babadan kaynaklı olarak iki grupta incelenir. İkincil kısırlık psikolojik sorunlardan kaynaklandığı gibi, üreme organlarında sonradan gelişebilecek fiziki problemler sebebiyle de oluşabilir.

Anneden Kaynaklanan İkincil Kısırlık Sebepleri

Pek çok kadın ilk çocuğuna istediği zaman hamile kalmasına rağmen ikinci hamileliklerinde sorunlarla karşılaşır. Bu problemlerin bazıları kolay yöntemlerle çözülebilirken bazıları da ilaç tedavisi ve ameliyat gerektirir.

  • Annenin Yaşı

Annenin yaşı ilk hamilelikte olduğu gibi ikinci hamileliklerde de çok önemli bir faktördür. Yaş ilerledikçe annenin yumurta sayılarında ve kalitesinde düşmeler yaşanarak hamileliğin oluşmasına engel olabilir. Özellikle 35 yaşından sonra azalmaya başlayan doğurganlık yetisi 40-45 yaş arasında tamamen sona erer.

İkinci bebeğe hamile kalmak isteyen annelerin çok fazla beklemeden korunmayı bırakmaları hamilelik şanslarını artırır. Herhangi bir sebeple aşılama ve tüp bebek yöntemi kullanılacaksa yine anne yaşının 35 ten düşük olması tedavinin başarısını arttırır.

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) YAŞ SINIRI NEDİR? Konulu makalemize aşağdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) YAŞ SINIRI NEDİR? https://www.bebek.com/hamilelikte-gebelikte-yas-siniri-nedir/

  • Endometrioma (Çikolata Kistleri)

Kadınların hamile kalamama sebepleri arasında ilk sıralarda çikolata kistleri gelmektedir. Endometriozis hastalığı; rahim içi dokuların dışarı çıkarak yumurtalık ve tüplerde büyümesi sonucu endometrioma denilen çikolata kistlerinin oluşmasına sebep olur. Bu kistler gebelik oluşumuna engel olan bazı maddeler salgılamaktadır.

Çikolata kistlerinin bilinen kalıcı bir tedavisi yoktur. Genellikle tedavi edilse bile tekrarlama oranı yüksektir.  Kadının hamile kalmak istemesi ya da bu hastalıktan kaynaklanan rahatsız edici belirtilere göre tedavi süreci belirlenir.  Bazı durumlarda ilaçla tedavi yeterli olurken bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekir.

  • Fallop Tüplerinde Oluşan Hasarlar ve Tıkanıklıklar

Olgunlaşmış yumurtanın rahme taşınmasını sağlayan fallop tüpleri kadınların üreme açısından en önemli organları arasında yer alır. Yumurtalık kanallarında doğuştan ya da sonradan meydana gelebilecek rahatsızlıklar hamile kalma oranlarını düşürmektedir.

Karın içi enfeksiyonlar, geçirilmiş karın operasyonları, birden fazla kürtaj yapılmış olması ve çikolata kistleri gibi etkenler fallop tüplerini tıkayarak ikinci hamileliklere engel olmaktadır.

Tüplerdeki tıkanıklıklarda doğal yollarla tekrar hamile kalma şansı düşüktür.Yapılan laparoskopi çekimlerinde tek tüpte tıkanıklık saptanmışsa genellikle aşılama yöntemi tercih edilir. İki tüpte birden tıkanıklık olması durumunda tüp bebek yöntemi daha olumlu sonuçlanmaktadır.

  • Kadın Üreme Organı Kanserleri

Kadın kanserleri denilen jinekolojik kanser türleri ikinci çocuk şansını düşürmekle birlikte, günümüzde uygulanan üreme koruyucu yöntemlerle hem hastalık tedavi edilebilmekte hem de aileler tekrar çocuk sahibi olabilmektedir. Üreme organlarında görülen ve ikinci hamileliğe engel olan belli başlı kanser türleri; yumurtalık, rahim, rahim ağzı, tüp, vulva ve vajina kanserleridir.

Üreme organlarındaki kanser türlerinin tedavisinin başarılı olması için erken teşhis çok önemlidir. Hastalık erken evresinde teşhis edildiğinde, türüne göre ilaçlı ya da cerrahi teknikler ile üreme yetisi kaybedilmeden tedavi edilmektedir.

KADINDA KISIRLIK SEBEPLERİ NELERDİR? Konulu makalemize aşağdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

KADINDA KISIRLIK SEBEPLERİ NELERDİR? https://www.bebek.com/kadinda-kisirlik-sebepleri-nelerdir/

  • Miyomlar

Kadınların dörtte birini etkileyen ve 35 yaşından sonra görülme sıklığı artan miyomlar rahimde ki iyi huylu oluşumlardır. Rahim duvarında, rahim zarının içinde ya da rahmin dışında büyüyebilirler.  Gebeliğin oluşmasını ve sürdürülmesini rahim içinde ve zarında oluşan miyomlar engellemektedir. Rahim dışında oluşanlar ise hamileliğe engel olmazlar.

Rahim duvarının yapısını bozan ve 4 cm’den büyük olan miyomlar, hamilelik şansını yükseltmek için mutlaka cerrahi yöntemlerle alınmalıdır. Uzmanlar; yaş faktörü görülme sıklığını artırdığı için, annelerin 35 yaşını geçmeden ikinci bebeği düşünmeleri gerektiğini söylemektedir.

Miyom Var Hamilelikte Ne Yapmalıyım? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz!

YouTube video

  • Obezite ve Aşırı Zayıflık

Aşırı şişman ya da zayıf olmak kadınların yumurtlama ve adet düzenini bozarak hamile kalma oranlarını düşürmektedir. Özellikle de ilk hamileliğinde çok kilo alıp tekrar normal kilosuna ulaşamayan kadınların ikinci bebeklerine hamile kalmaları zorlaşmaktadır.

Kadınların normal kilolarının çok altında olması da hormonlarını olumsuz etkileyerek adet düzenlerini bozar. Yağ hücreleri hamilelik için gerekli olan östrojen hormonlarının üçte ikisinin üretilmesini sağlamaktadır. Yağ hücrelerinin azlığı hamilelik için gerekli olan hormonların azalmasına yol açmaktadır.

İkinci hamileliğini düşünen kadınların öncelikle kilo kontrolü yaparak ideal ağırlıklarına ulaşması hamile kalma şanslarını yükseltir.

  • Sigara Kullanımı

Sigaranın içinde bulunan nikotin, kadınların erken menopoza girerek ikinci çocuklarına hamile kalmalarına engel olmaktadır. Sigara yumurtalıkların sağlıklı yumurta üretimine direnç göstermesine yol açarak doğal yollarla bebek sahibi olmayı da engellemektedir. Ayrıca araştırmalar hamileliğin düşükle sonuçlanma riskini de artırdığını göstermektedir.

  • Stres

Aşırı stresin birinci hamileliklerde olduğu gibi ikinci hamileliklerde de olumsuz etkilerinin olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Anne adayı stresli olduğunda adrenalin seviyeleri yükselerek hamile kalma olasılığını düşürmektedir.

Fiziki muayeneler sonucu hamileliğe engel olabilecek bulgulara rastlanmamışsa, psikolojik yardım almak annenin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Yoga ya da meditasyon gibi rahatlatıcı egzersizler yapmak, sık sık doğa yürüyüşlerine çıkmak anne adayının stresini azaltabilir.

Erkekten Kaynaklanan İkincil Kısırlık Sebepleri

Yeniden bebek sahibi olmak için baba adayında yeterli sayıda kaliteli spermin bulunması gerekir. Uzun bir süre deneme yapılmasına rağmen hamilelik oluşmadıysa erkeğin de bazı testleri yaptırması gerekir.

  • Enfeksiyonlar

Üreme organlarında sonradan yaşanan pek çok enfeksiyon iltihaplanmalara yol açarak üreme kanallarını tıkayabilir. Bakterilere bağlı olarak yaşanan enfeksiyonlar ve yüksek ateş spermlerin hareketliliğini ve yapısını bozarak ikincil kısırlığa sebep olabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kısırlık sebepleri arasında yer almaktadır.

Spermlerin bu tür rahatsızlıklardan etkilenmemesi için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Uzun bir süre deneme yapmalarına rağmen ikinci bebekleri olmayan erkeklerin spermleri enfeksiyon yönünden araştırılır ve bulgulara göre ilaç tedavisine başlanır.

Üreme organları ile ilgili hissedilen şikâyetlerde geç kalmadan uzmanlardan yardım almak, tekrar bebek sahibi olmaya engel olacak enfeksiyonların erken dönemde önüne geçecektir. Gecikmiş ya da yetersiz tedavi edilen erkeklerde üreme fonksiyonlarıyla ilgili düzeltilemeyecek hasarlar meydana gelebilir.

  • Kanser Tedavilerinde Kullanılan İlaçlar

Erkeklerin üreme yetisine, testis tümörleri ve diğer kanser türlerinde kullanılan tedaviler zarar vermektedir. Kemoterapi, radyasyon ve bazı cerrahi müdahaleler sperm üretimini azaltır ya da tamamen durdurabilir.

Tedavi süreci başlamadan önce doktorunuz size ileride çocuk sahibi olabilmeniz için alınması gereken önlemlerle ilgili bilgilendirecektir. Hastalık teşhis edildikten sonra spermlerin dondurulması, erkeklerde üreme yetisinin korunması için kullanılan en başarılı yöntemdir. Spermler dondurularak yıllarca saklanabilir.

  • Testis Varisleri

Testislerden çıkan toplardamarların aynen bacaklardaki varislerde olduğu gibi genişlemesiyle ortaya çıkan varikosel denilen testis varisleri, erkek kısırlığının en önemli sebepleri arasındadır. Tekrar çocuk isteyip başarılı olamayan erkeklerde yüzde 50- 60 oranında sorunun varikosele bağlı olduğu görülmüştür.

Hastalık tanısı konulduktan sonra sperm üretimine ve kalitesine bakılarak ameliyat ya da ilaç tedavileri uygulanır. Genellikle ameliyattan 6 ay sonra spermler normale döner. Spermler çok fazla zarar görmediyse genellikle ameliyat tercih edilmez.

  • Sigara Kullanımı

Yapılan araştırmalar sigaranın içinde bulunan toksin maddelerin, spermlerin sayısını azalttığını ve genetik yapısını bozduğunu kanıtlamıştır. Özelliklede başka ikincil kısırlık belirtileriyle birlikte erkeğin sigarada kullanıyor olması, bebek sahibi olmak için yapılacak tedavileri olumsuz etkilemektedir.

Sigara kullanımı normal yollarla hamile kalmayı engellediği gibi; aşılama, tüp bebek gibi yöntemlerin de başarısını düşürmektedir.

  • Obezite

Obezite kadınlar kadar erkeklerinde üreme sağlığını olumsuz etkilemektedir. Uzmanlar aşırı kilolu erkeklerde testosteron hormonunun az olduğunu ve sperm kalitesinin daha düşük olduğunu söylemektedirler. Ayrıca fazla yağlanmanın kısırlık oranını arttırdığını gösteren araştırma sonuçları da bulunmaktadır.

  • Stres

Yapılan araştırmalar stresin erkeklerdeki sperm üretimini sağlayan testosteron hormonunun düşmesine sebep olduğunu göstermiştir. Spora, doğa yürüyüşlerine ve hobilere daha çok yer vermek stresin üreme üzerindeki olumsuz etkilerini azaltacaktır.

İkinci çocuğunuz için psikolojik olarak hazır olmanıza rağmen denemeleriniz uzun bir süredir olumsuz sonuçlanıyorsa, mutlaka eşinizle birlikte doğum ve üreme uzmanından yardım almalısınız. Sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte çiftlerin çocuk sahibi olmasına engel olacak pek çok sorun kolaylıkla çözülmektedir. Anne ve baba olarak sizlerin de bu süreç içerisinde doktorunuzun tavsiyelerine uymanız ve sağlığınıza dikkat etmeniz tedavinizi kolaylaştıracaktır.

ERKEKLERDE KISIRLIK NEDEN OLUR? TEDAVİSİ NASILDIR? Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

ERKEKLERDE KISIRLIK NEDEN OLUR? TEDAVİSİ NASILDIR? https://www.bebek.com/erkeklerde-kisirlik-neden-olur-tedavisi-nasildir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Ayrılık (Seperasyon) Anksiyetesi

Otizmli Bireyler Neden Favori Nesnelere İhtiyaç Duyarlar?

Pandemi Döneminde Bebekle Seyahat