isitme-testi

Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testi Hangi Hallerde Yapılır?

Yapılan araştırmalara göre, her 1000 yeni doğan bebekten 2’sinde doğuştan gelen veya yenidoğan döneminde geçirilen hastalıklar nedeni ile, işitme problemi gelişiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Anıl Yeşildağ konuyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

İşitme Problemleri Sık Rastlanan Bir Sorun Mu?

Yapılan araştırmalara göre, her 1000 yeni doğan bebekten 2’sinde doğuştan gelen veya yenidoğan döneminde geçirilen hastalıklar nedeni ile, işitme problemi gelişmektedir. İşitme problemi olan bebekler, erken teşhis edilip, gereken önlemler alınmadığı takdirde konuşma açısından ciddi problemler yaşamaktadır. Sağırlık-dilsizlik ve hatta zeka ve gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Tüm bu istenmeyen olaylar, bebek doğduktan sonra hastaneden eve çıkmadan önce yapılabilecek işitme testi ile engellenebilir.

Yenidoğan Bebeklere İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklerin kulaklarına belli şiddette sesler verilip, duyup duymadığı beyin dalgaları ölçülerek anlaşılır. Bu işlem basit olup, bebeğe hiçbir rahatsızlık vermez, 15 dakikada yapılabilir. Testin güvenilirliği %97 oranındadır.

İşitme Testi Bebeklere Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklere doğumdan sonra, eve gitmeden önce, hastanede işitme testi yapılması en uygunudur. Son dönemlerde yapılan bir çalışmada, yenidoğan döneminde tanı konduğu takdirde, erkenden kullanılmaya başlanacak işitme cihazları sayesinde, bebeklerin konuşma ve iletişim problemlerinin en aza indirilebildiği görülmüştür.

Hangi Durumlarda İşitme Testi Mutlaka Yapılmalıdır?

• Ailede sağırlık hikayesi olması,
• 1500 gr’ın altında doğan bebekler,
• Yüz kulak anomalisi olanlar,
• Suni solunum ihtiyacı olanlar,
• Sarılığı çok yüksek seyretmesi,
• Doğumda uzun süre oksijensiz kalan bebekler.
Bu durumlardan birinin varlığında mutlaka yeni doğan döneminde işitme testi yapılmalıdır.

isitme-testi

İşitme Testi Her Yenidoğan Bebeğe Bir Tarama Testi Olarak Yapılmalı Mı?

Ülkemizde, her yeni doğan bebeğe yapılan kan tarama testlerinde; hipotiroidi, fenilketonüri gibi hastalıkların sıklığı 100 000’de 10-30 arasında bulunmaktadır. Oysa, yeni doğanda işitme problemi sıklığı, 1000’de 2, bazı riskli gruplarda ise 650’de 1 kadardır. Önlem alındığı takdirde, bebeğin gelişimi olumlu yönde etkilenebileceği için doğum sonrası işitme testi yaptırmak önemlidir. Ülkemizde de bazı merkezlerde bu test yapılmaktadır.

Yenidoğan bebekler hakkında tüm merak edilenler: https://bebek.com/yenidogan-bebekler-hakkinda/

Yenidoğan bebeklere bakım klavuzu: https://www.bebek.com/yenidogan-bebeklere-bakim-kilavuzu/

Bebeğinizde gevşek bebek sendromu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bu yazımızı okuyun: https://www.bebek.com/gevsek-bebek-hipotoni-nedir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Bakımında Babanın Rolü

Meme Ağrısı Nasıl Geçer?

Yeni Anneler için Dört Kolay Saç Modeli