uyku

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?

Birçok sıkıntıya göğüs gererek, belki de sizin için çok zorlu bir süreç olan hamilelik döneminizi geride bıraktınız ve minik yavrunuza kavuştunuz. Artık hayatınız tamamen değişecek ve yaşamınızın bir bölümünü sizi sürekli yanında isteyen ve size muhtaç olan bebeğinizle geçireceksiniz. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra sizi çok yorup uykusuz kalmanıza neden olabilir ancak bu tempoya zamanla alışacaksınız ve gün geçtikçe her şey daha kolay gelmeye başlayacak. 

Miniğiniz ufak bir gülümsemesiyle size bütün sıkıntılarınızı unutturacak. Ancak tatlı miniğinizin gülümsemesi, uykusuz gecelerinizin varlığını maalesef yok etmiyor. Sürekli aklınızda “Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni ne zaman oturur?” sorusunun dönmesi normaldir.

Bu yazımızda sizler için bu soruyu cevapladık. İyi okumalar!

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Ebeveynliğe yeni adım atmış anne-babaların, yeni hayatlarına adapte olmak ve kendilerine zaman ayırmak için çocuklarının bir uyku düzenine sahip olmasını istemeleri çok doğaldır. Ancak size kötü bir haberimiz var. Yenidoğan bebekler günde yaklaşık 16-20 saat uyumalarına rağmen, bu uykuları düzenli değildir. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için uyku çok önemlidir. Kısa kısa ama sık sık uyuyan bebeğiniz sizi korkutmasın. Yenidoğanlarda düzensiz uyku çok normaldir. 

Yenidoğan Bebeklerin Uykularının Düzensiz Olmasının Nedenleri

Yenidoğanların yalnızca küçük bir bölümü, uyku düzenine sahip bir şekilde dünyaya gelirler. Eğer bahsettiğimiz bu küçük kesimin ebeveyni değilseniz, bebeklerinizin uyku düzeninin sizi yorması çok doğaldır. Dünyaya gözlerini yeni açmış miniklerin, belirli bir uyku düzenine sahip olamamalarının bazı nedenleri vardır. 

  • Gece ile Gündüzü Ayırt Edememeleri

Anne rahmindeki rahat hayatı biten ve dünyaya adapte olmaya çalışan bebeğinizin gece ve gündüz kavramlarının oluşması zaman alır. Miniğinizin uyanık kaldığı süreç, gece daha uzunsa endişelenmenize gerek yoktur. 

  • Düzenli Bir Beslenme Saatlerinin Olmaması

Yenidoğan bebekler gün boyunca birçok kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu durum da uykularından uyanmalarına ve düzenli bir uykularının olmamasına neden olur. 

  • Fizyolojik Yapılarının Farklı Olması

Yenidoğan miniklerin fizyolojik yapıları nedeniyle uykuları hafiftir. Dikkatlerini dağıtacak en ufak bir sesten veya histen dolayı sık sık uyanabilirler. 

yenidogan-bebeklerde-uyku-duzeni

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Problemi Nasıl Çözülür?

Ebeveynliğe alışmaya çalıştığınız bu dönemde, yaşadığınız yorgunluk ve uykusuzluk sizi yorabilir. Unutmayın, yalnız değilsiniz! Genel olarak yeni ebeveyn olan bütün insanların yaşadıkları sıkıntıları yaşıyorsunuz. Bebeğiniz de sizin gibi yeni bir hayata alışmaya çalışıyor. Bu konuda ona anlayışlı ve sabırlı olmalısınız. Merak etmeyin. Bu bir süreç ve her geçen gün sizin için daha da kolaylaşacak.

“Yeni doğanlarda uyku düzeni nasıl sağlanır?” sorusunun cevabını ve yenidoğanda uyku probleminin olabildiğince hızlı çözülmesi için yapmanız gerekenleri sizler için derledik. 

  • Bebeğinizi sürekli kucağınızda emzirerek uyutmayın.

Eğer minik yavrunuz kucağınızda emerken uyumaya alışırsa, uyku ile emmeyi bağdaştırır ve bir süre sonra emmeden uyumamaya başlar. Bu nedenle size tavsiyemiz bebeğiniz size uykusunun geldiğini belli eden sinyaller vermeye başlarsa (gözlerini ovuşturmak, esnemek, emmeyi bırakmak vb.) onu beşiğine koyup, beşiğinde severken uyutmaya çalışın. Böylece olması gerektiği gibi uyku ile beşiğini bağdaştıracaktır. 

  • Uyumadan önce miniğinizi rahatlatmaya çalışın.

Belki minik bir masaj, belki ılık bir duş… Bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırmak için ihtiyacınız olan aktiviteler olabilir. Onunla sürekli konuşup onu ne kadar sevdiğinizi anlatmalısınız. Ninniler okuyabilir, sırtını sıvazlayabilirsiniz. Minik yavrunuzun küçük olmasından dolayı sizi anlamayacağı yanılgısına kapılmayın. Henüz karnınızdayken ve dünyaya gözlerini açmamışken bile miniğiniz sizi anlar, duyar. Onunla sevgi dolu bir iletişim kurmanıza çok ihtiyacı var. 

  • 45 dakikadan az, 3 saatten fazla uyumamasına dikkat edin.

Yenidoğanlarda en sağlıklı uyku 45 dakika ile 3 saat aralığında olan uykudur. Eğer yavrunuz 3 saatten daha fazla uyuyorsa abartılı olmayan sesler çıkartarak bebeğinizi uyandırmanızı ve beslemenizi öneririz. Gereğinden fazla uzun uykular da bebeğinizin günlük hayatına alışmasını zorlaştırabilir. 

  • 1 saatten daha fazla uyanık kalmamasını sağlayın.

Bebekler ilk haftalarda ortalama 1 saat uyanık kalırlar. Bu süre zaman geçtikçe artar. Miniklerinizin gündüz 1 saatten daha uzun süre uyanık kalması gece daha fazla uyuyacakları anlamına gelmez. Onların bünyelerinin bizim bünyelerimiz gibi çalışmadığını unutmamalı ve 1 saatten daha fazla uyanık kalmamalarına özen göstermelisiniz. 

  • Uykuya geçmeden önce gazını çıkarmış ve altının temiz olduğundan emin olun.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için uyku çok önemlidir. Kendi düzenlerini bulmaları için onları rahatsız etme ihtimali olan bütün durumlar ortadan kalkmalıdır. Yani miniğiniz altı ıslandığı için veya gazından dolayı rahatsız olduğundan uyanmamalı. Bu nedenle uykuya geçmeden önce bunlara dikkat etmelisiniz. 

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturmaya Başlar? 

  • Öncelikle doğumdan sonraki 40 gün, minik yavrunuzun da sizin de yeni hayatlarınıza alışma süreciniz olacaktır. Bu dönemde yavrunuzun düzenli bir uyku saati olmasını beklemeyin. Gün içerisinde birkaç saatte bir doyurmalı, gazını çıkarmalı ve altını değiştirmelisiniz. 
  • Minik yavrunuzun bu dönemde sürekli ağlaması doğaldır. Belki birkaç gün bu ağlamalara anlam veremeyebilirsiniz ve bu durum sizi korkutabilir ama korkmayın. Bir süre sonra bebeğinizin dilini çözecek ve ağlamasının tonundan bile ne istediğini anlar hale geleceksiniz. 
  • Genellikle minikler 6. haftalarından sonra yavaş yavaş gece uykularını uzatmaya başlar. 6. haftadan sonra siz de kendinize daha çok zaman ayırabilecek ve ilk günlerdeki yorgunluğunuzun kaybolmaya başladığını fark edeceksiniz. 
  • Miniğinize uyku eğitimi vermeniz için 3-6 aylık oldukları dönem idealdir. Bu süreçte günde ortalama 15 saat uyurlar. Gece uykularını daha uzun tutup gündüz uykularını biraz daha kısar ve bebeğinizi gündüzleri yorup geceleri daha uzun süre uyumasını sağladığınız takdirde siz de daha rahat edeceksiniz. 
  • Minik yavrunuzu uyutmadan önce, sağlıklı ve derin bir uyku çekmesini istiyorsanız, pijamalarının onu rahatsız etmediğine dikkat etmelisiniz. 
  • Yavrunuz büyüdükçe ortamdaki nesneleri algılama potansiyeli de artar. Bu da uykuya geçiş sürecini zorlaştırabilir. Onun dikkatini dağıtan nesneleri ortadan kaldırarak uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz. 
  • Yenidoğanların ilk 4 aylık süre içerisinde uykularının hafif olması ve derin uykuya dalmamaları sizi endişelendirmesin. Bizim gibi derin uyku uyumaları henüz mümkün değildir. Bu nedenle uyurken hareket etmeleri, ara ara gözlerini kırpmaları gibi davranışlar gayet doğaldır. Miniğinizde gördüğünüz her hareketlilikte kucağınıza alıp uykunuzu bölmemeniz, uyku düzeninin oluşması için çok önemlidir. 
  • Ebeveynlerin aklına takılan ve bebeklerinin uyku düzenini doğrudan etkileyen bir diğer soru da “gece uyuyan çocuğumu uyandırıp beslemeli miyim?” sorusudur. Bu sorunun tek bir doğru cevabı yok maalesef. Her bebeğin, kilosuna ve gelişimine göre değişen bir cevabı vardır. Bu nedenle miniğinizi kontrole götürdüğünüz zaman yaşadığınız deneyimleri çocuk doktorunuzla paylaşıp, sizin yavrunuz için en doğru cevabı alabilirsiniz. 

Bu yazımızda, “Yenidoğan bebeklerde beslenme düzeni nasıl olmalıdır?” sorusundan sonra en çok merak edilen bir diğer soru olan “Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalıdır, ne zaman oturur?” sorularını sizler için cevapladık.

Bütün hayatınızın kökünden değiştiği yepyeni bir hayata hazırlanıyorsunuz. Eğer bu yaşam sizi yorduysa sakın suçluluk hissetmeyin çünkü bu çok doğaldır. Özellikle ilk defa ebeveyn olan kişiler bu zorlukları çok daha fazla hissedebilir. Bu bir süreç ve hamilelik dönemini nasıl atlattıysanız, bunu da atlatacaksınız. Yalnız olduğunuzu düşünmeyin. Sizin gibi bu sıkıntıları yaşayan bir sürü yeni ebeveyn var. 

Yenidoğan bebekler ile ilgili daha fazla ilgi almak için buraya tıklayıp bu konuda yazdığımız diğer yazılara göz atabilirsiniz. 

Yenidoğan Uyku Düzeni Hakkında Tüm Detaylar! : https://www.bebek.com/yenidogan-uyku-duzeni-hakkinda-tum-detaylar/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Uni Baby Yenidoğan Islak Mendil

Doğumdan Sonraki İlk Günleriniz

Bebeklerin Duyduğu Nasıl Anlaşılır Olmalı?