Herkese merhaba! Birçok taze ebeveynin merak ettiği yenidoğan uyku düzeni hakkındaki tüm detaylara ve merak edilenlere bu makalemizde yer veriyoruz!
Gündüz Uykuları | 4-5 defa olmak üzere toplam 8-9 Saat |
Gece Uykusu | 2-3 saatte bir uyanarak toplam 8-9 Saat |
Uyanıklık Süresi | 40-60 dk. |
Toplam Uyku | 16-18 Saat |
Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren olağanüstü bir hızla büyümeye ve gelişmeye başlarlar. Bu da çok ciddi bir enerji ihtiyacı demektir. Bu enerjiyi bulabilmek için bol bol uyur ve her uyanık olduklarında da beslenmek isterler. Mideleri henüz çok küçük olduğundan ihtiyaç duydukları besini bir defada almaları mümkün olmaz.
20-30 dakikalık bir beslenmeyle karınlarını doyurduktan sonra en fazla 15-20 dakika uyanık kalıp tekrar uyurlar ve bu tüm gün bu şekilde beslenme, uyanık kalma ve uyku olarak devam eder.
Biyolojik olarak hala gelişmekte olduklarından gündüz uykularıyla ilgili bir düzen beklemek doğru olmaz. İhtiyaç duyduklarında gündüz uykusuna yatıyor olmaları onlar için yeterlidir.
Bebeklerde gündüz uykuları hakkında her şey! konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Bebeklerde Gündüz Uykuları Hakkında Her Şey: https://www.bebek.com/bebeklerde-gunduz-uykulari-hakkinda-her-sey/
Geceleri ise en fazla 3-5 saat kesintisiz uyuyabilirler. Hatta ilk zamanlar geceleri uyanmasalar bile 3 saatte bir sizin alıp besleyip tekrar yatırmanız hem onların gelişimi açısından hem de sizin süt üretiminiz açısından çok önemlidir.
Bu dönemde uykularıyla ilgili yapabileceğiniz en önemli şey onları rahatlatan ve güvende hissettiren davranışlarda bulunmaktır. Bunu en güzel anne karnındaki ortamı mümkün olduğunca dış dünyaya uyarlayarak yapabilirsiniz.
İlk aylarda bebekler hala kendilerini anne karnında zannettiklerinden benzer şartları bulmak onları rahatlatıp kolayca uykuya geçmelerini sağlayacaktır.
Bu dönemde bebeğinizin uykularını düzene sokmak için size bazı ipuçları vereceğiz!
Bebeğinizin Daha İyi Uyuması İçin İpuçları
-
Güvenli Uyku Ortamı
İlk olarak yapmanız gereken bebeğinize güvenli bir uyku ortamı sağlamaktır. Bunun için çarşafı gergin sert bir yatakta, yastık kullanmadan, bebeğinizin nefes yolunu tıkayacak örtü, battaniye, oyuncak bulundurmadan bebeğinizi sırt üstü yatırmalısınız.
-
Günlük Tutmak
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ilk zamanlar günleriniz besleme-gaz çıkarma-bez değiştirme-uyutma döngüsü içinde koşturmayla geçecektir.
Bu süreçte günlük, tüm olanları aklınızda tutmanıza gerek olmadan bebeğinizin alışkanlıklarını ve kendi düzenini anlamanız için size yardımcı olacaktır. Bunu sadece uyku değil, bebeğinize uyguladığınız her adım için yaparsanız ilerleyen günlerde düzenini oturtmak için çok faydasını göreceksiniz.
-
Gece Gündüz Farkını Öğretmek
Bebekler dünyaya geldiklerinde henüz gece-gündüz farkını bilemezler. Gündüzleri uzun uyuyup geceleri çok sık uyanabilirler. Bu durumda onlara gece-gündüz farkını anlatmak ve uykularını düzene sokmak için gündüz uykularını aydınlık ve daha sesli, gece uykularını ise karanlık ve sessiz bir ortamda yapmalarını sağlayabilirsiniz.
-
Uyku Sürelerini Düzenlemek
Bebeğiniz gündüz uykusunu 2 saatten daha uzun uyuyorsa yavaşça uyandırıp onu besleyebilirsiniz. Böylece hem ihtiyaç duyduğu besin miktarını almasını sağlamış hem de gündüzleri kısa, geceleri uzun uyuması için onu teşvik etmiş olursunuz.
Uyuyan bir bebeği uyandırmayı hiçbir zaman desteklemem ama bu gibi durumlarda müdahale etmek, ilerde düzenli bir uyku alışkanlığı oluşturmak açısından çok faydalı olacaktır.
-
Gece ve Gündüz Farklı Aktiviteler Yaptırmak
Gece gündüz karmaşasının önüne geçmek için yapacağınız bir diğer önemli şey de aktiviteleri ayırmaktır. Gündüzleri eğlenceli ve neşeli oyunlar oynayıp, geceleri ise uykuya hazırlayıcı daha sakin aktivitelere yer verebilirsiniz.
Gündüz onu beslerken, altını değiştirirken ona şarkılar söyleyip onunla konuşabilirsiniz. Gece uyandığında ise ışıkları çok açmadan sessizce besleyip, gazını çıkartıp altını değiştirdikten sonra yeniden yatırmalısınız.
-
Tok Olmasını Sağlamak
Bebeklerin uzun süre uyuyabilmeleri için ihtiyaç duydukları kaloriyi almış olmaları gerekir. Ama henüz çok güçsüz olduklarından beslenme esnasında yorulup uyuyakalabilirler.
Eğer ilk zamanlarda 10 dakika bile emmeden uyuyakalırsa o zaman bebeğinizi nazikçe uyandırıp devam etmesini sağlamalısınız. Yine uyuyan bebeği uyandırdık değil mi? Ama tok olmak bebeğinizin hem gündüz hem de gece uykularını yeterli uzunlukta uyumasına yardımcı olacaktır.
Uykusuz bebekler için öneriler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
-
Kundak Kullanmak
Bebekler ilk 3-4 ay kendilerini hala anne karnında zanneder. Bu nedenle dış dünyada anne karnına ne kadar yakın bir ortam oluşturursanız uykuya dalmasını da o ölçüde kolaylaştırmış olursunuz.
Kundak hem bebeğinize anne karnındaki sıkışıklık ve sıcaklık hissini vereceğinden rahatlatır hem de uyurken yaptığı ve bazen de uyanmasına neden olan kontrolsüz el-kol hareketlerinin önüne geçmiş olur.
Bu kontrolsüz el-kol hareketleri 3-4. ay civarı son bulacağından bu döneme kadar uyku zamanı kundak kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta kundağı bebeğinizin tüm vücuduna değil, sadece kollarını saracak şekilde yarım kundak olarak yapmanızdır.
-
Emzik Denemek
Bebeklerin doğuştan gelen ve rahatlamalarını sağlayan bir emme refleksleri vardır. Bunu çoğu zaman anne karnındayken de yaparlar. Bu nedenle anne memesini almaya iyice alıştıktan sonra, ilk ayın sonlarına doğru rahatlaması için bebeğinize emzik deneyebilirsiniz.
Böylece bebeğiniz ihtiyaç duyduğu emme refleksini sizinle değil emzikle karşılar. Ancak emziği sadece uyku zamanları vermeli ve sevmiyorsa kesinlikle zorlamamalısınız.
-
Beyaz Gürültü Seslerinden Faydalanmak
Anne karnı bebekler için baya gürültülü bir ortamdır. Dışardaki tüm sesleri uğultu şeklinde duyarlar. Dışarısı tamamen sessiz olsa bile annenin organlarının sesi, damarlarda dolaşan kanın akışı hepsi bebeklerin her an sesli bir ortamda olmalarına neden olur.
Bu yüzden doğduktan sonra sessiz bir ortam sağlamak onları rahatlatmak yerine tam tersine endişelendirir. Güvende hissetmelerini sağlamak için anne karnında duyduklarına benzer seslere ihtiyaç duyarlar. Bu konuda en büyük yardımcı beyaz gürültü sesleridir.
Uyku zamanı açacağınız beyaz gürültü sesleri hem bebeğinize anne karnındaymış hissi vererek rahatlatacak hem de dış sesleri bastırarak uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.
Bebeğiniz için beyaz gürültü sesleri çıkaran uyku arkadaşına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Uyku arkadaşı: https://www.e-bebek.com/bebek-pelus-oyuncak-c4174/
-
Siz de Mutlaka Dinlenin
Bebeğiniz her uyuduğunda siz de uyuyun, en azından dinlenmeye çalışın. İlk zamanlar ne kadar çok dinlenirseniz, ilerleyen günlerdeki dayanma gücünüz ve sabrınız da o kadar fazla olur. Ayrıca unutmayın ki anne sütünü artırıcı hormonlar da uykuda salgılanır. Yani dinlenerek hem ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi alıp sütünüzün artmasını sağlarsınız hem de bebeğinizle daha verimli zaman geçirirsiniz.
Cansu Özel
Bebek Uyku Danışmanı