yumurta-dondurmak-isteyen-kadinlarin-bilmesi-gereken-8-gercek

Yumurta Dondurmak İsteyen Kadınların Bilmesi Gereken 8 Gerçek

Kadından alınan sağlıklı yumurta hücrelerinin toplanıp, gebe kalmak istenildiğinde kullanılmak üzere soğutularak muhafaza edilmesine yumurta dondurmak denir. Genellikle bedensel ve duygusal sebeplerden ötürü gebe kalmayı ertelemeniz gereken durumlarda ya da üreme yeteneğini olumsuz etkileyecek tedaviler öncesi uygulanan bu işlem, ileride bebek sahibi olmanızı garanti almaya çalışan mucizevi bir uygulamadır.

Elbette yumurta toplama işleminden önce bilmeniz gerekenler var. Bu bilgiler karar alma sürecinde size yardımcı olacaktır.

  • Süreç duygusal olarak yıpratıcı olabilir.

Gelecekte çocuk sahibi olma umudunu dondurduğunuz birkaç hücreye bağlayacaksanız sürecin zorlu geçeceği kesin. Dondurma işlemine güvenerek üreme sistemini olumsuz etkileyecek bir tedaviye maruz kalmak, operasyon geçirmek ya da akıp geçen yılları saymak akla hep aynı soruyu getirecektir. “Ya bir aksilik çıkarsa!”

Üreme hücrelerinin koruma altında olduğunu bilmek içinizi rahatlatır, fakat bir şeylerin ters gitme olasılığı da tedirgin edicidir. Yumurtalar toplanırken, soğutma işlemi yapılırken, yumurtalar muhafaza edilirken, çözdürülürken ya da embriyo anne rahminde gelişirken…

Her an olumsuz bir durumla karşılaşmak mümkün. Hâl böyle olunca sizin de bütün bu riskleri her daim göz önünde tutarak strese girmeniz kaçınılmaz. Ancak riskin her yaşta, herhangi bir sağlık problemi olmasa dahi, en mükemmel yumurta en iyi spermle döllenmiş olsa bile var olduğunu unutmayın. Yapacağınız en iyi şey yaşamınıza kaldığı yerden sükunetle devam etmek.

  • Her tıbbi uygulamada olduğu gibi bazı riskleri vardır.

Diğer tıbbi uygulamalarda olduğu gibi yumurta dondurma işleminin de birtakım riskleri vardır. Uygulama öncesi ovaryumların daha fazla yumurta olgunlaştırması için verilen sentetik folikül uyarıcı hormonlar ve diğer ilaçlar, toplama işlemi esnasında yapılan uygulamalar beraberinde aşağıdaki riskleri ve komplikasyonları getirebilir.

  • Yumurtalıklarda şişme
  • Kasıklarda ağrı ve sancı
  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Bulantı ve kusma
  • Vajinal kanama
  • Enfeksiyon
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • 38 derecenin üzerinde ateş

 

  • İşlem esnasında dondurmaya değer yeterli sayıda yumurta hücresi elde edilemeyebilir.

Yumurta dondurmaya karar vermeniz demek dondurmaya yetecek sayıda ya da kalitede hücre elde edebileceğiniz anlamına gelmez. İşlem esnasında ovaryumların daha iyi gelişmesi ve daha çok sayıda hücre üretmesi için verilen hormon ilaçları bazen istenen düzeyde başarılı olmaz.

Bunun yanında kadının yaşı, geçirilen hastalıklar, doğuştan gelen biyolojik altyapı ve benzeri faktörler işlem esnasında istenilen sayıda yumurta hücresi elde edilmesini engelleyebilir. Böyle bir durumda zaten dondurulan dişi üreme hücresi sayısı azken çözülme sonrası elde kalan döllenme niteliğine sahip yumurta sayısı daha da az olacaktır.

  • Başarı oranının %100 olmadığını bilmelisiniz.

Zaman geçtikçe doğurganlık yeteneği azalırken ya da kemoterapi, radyasyon tedavisi gibi uygulamalar yumurtalıklara zarar verirken yumurta dondurmak hücrelerinizi güvende tutabilir. Ancak bu her şeyin kusursuz olacağı ya da dilediğiniz an %100 bebek sahibi olabileceğiniz anlamına gelmez. Çünkü aşağıdaki sebeplerden ötürü dondurduğunuz yumurta bir embriyo oluşturmayabilir.

Dondurulan hücre sayısı kadar hücrelerin niteliği de önemlidir. Çözdürme sırasında hücreler deforme olabilir ve ısınma sonrası bütün hücreler döllenebilecek nitelikte olmayacaktır. Yumurta hücresinin henüz dondurulduğunda bile yeteri kadar kaliteli olmaması, çözünme esnasında bir kısmının deforme olması ve tamamında başarılı bir döllenme gerçekleşmeyecek olması gibi gerçekler başarı oranını düşürecektir.

Peki yumurta dondurma işleminde başarı oranı nedir derseniz: Bu oran hastanın yaşına, biyolojik altyapısına, toplanan hücrelerin kalitesine, işlemi uygulayan merkezin profesyonelliğine göre değişir.

  • Tek bir dolmuş yumurtanın canlı bir doğum başarısına ulaşma olasılığı %2 ile 12 arasındadır. Bu nedenle başarı olasılığını arttırmak için mümkün olduğunca fazla sayıda yumurta dondurulur.
  • 30 yaşındaki bir kadının 2-6 yumurta dondurarak canlı bir doğum başarısı elde etme olasılığı %9 ile 24 arasındadır.
  • 40 yaşındaki bir kadının 2-6 yumurta dondurarak canlı bir doğum başarısı elde etme olasılığı %5 ile 13 arasındadır.
  • Yaş, sağlık koşulları ve diğer çevresel faktörlerin en iyi düzeyde olması, çok sayıda hücre toplanabilmesi, yaş ilerlemeden çözdürmenin gerçekleşmesi ve uygulamanın alanında uzman bir ekip ile profesyonel bir kurumda yapılması başarı oranı %25’lerden %95’lere kadar çıkarabilir.

yumurta-toplama-isleminden-once-bilmeniz-gerekenler

  • İlerleyen yaşlarda yapılan dondurma işlemi başarı oranını azaltır.

Yaş, üremeyi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Yaş ilerledikçe ovaryumların olgunlaştırdığı üreme hücresi sayısı ve kalitesi azalır. 25-30 yaş arası hücrelerin en kaliteli olduğu dönemdir 30 35 yaş aralığı da kabul edilebilir düzeyde hücrelerin yetişmesine olanak sağlar. Fakat 35 yaş sonrası itibarıyla her geçen yıl kadınların yumurta rezervleri ve olgunlaşan yumurtanın kalitesi azalır. Bu da yumurta dondurmak isteyen kadınlar için yaşı önemli bir kriter yapar.

Yumurta dondurmak gibi bir planınız varsa mutlaka bu işlemi 35 yaş öncesinde yaptırmaya çalışın. Bu şekilde dondurmak için yeterli sayıda ve kaliteli hücreler toplayabilir ve çözülme sonrası döllenmeye uygun daha fazla sayıda hücre elde edebilirsiniz. Böylece bebek sahibi olma olasılığınız anlamlı bir düzeyde artar.

  • Hücrelerin toplandığı yaş kadar, çözdürüleceği andaki yaş da önemlidir.

Yumurtaları topladığınız yaş kadar çözdürüp döllenmeyi gerçekleştirdiğiniz yaş da sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için önemlidir. Çünkü kadınlar için yaş geçtikçe üreme sistemini oluşturan yapıların işlevselliği azalır. Bu sebeple başarılı bir döllenme gerçekleşmiş, embriyo oluşumu sağlanmış olsa dahi embriyonun rahme tutunması ve 9 ay süreyle anne rahminde sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için annenin uygun yaşta olması beklenir.

Dondurma işlemini uygun yaş aralığında yapmış olsanız da bebek sahibi olmak için çok uzun süre beklemeyin. Yumurtanız donmuş hâlde kendini koruyor olsa da bedeninizin geçen yıllardan etkilenecektir.

  • Sürpriz bir gebelik istemiyorsanız bir süre korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.

Üreme hücrelerinin en iyi şekilde olgunlaşması ve döllenmeye hazır hâle gelmesi için onca ilaç ve hormon aldınız. Ancak işlem esnasında olgunlaşan bütün yumurtalar toplanmayabilir. Bu da işlem sonrası korunmasız ilişkiye girmeniz durumunda döllenmek için hazır hâlde bekleyen yumurtaları sperm ile buluşturabilir. Yani gebe kalmak için bütün koşullar uygunken korunmasız ilişkiden kaçınmak gerekir.

  • Yumurta dondurma maliyeti hakkında bilgi sahibi olun.

Üreme hücrelerinin saklanıp gelecekte kullanılabilmesi için yapılan ve yapılacak olan işlemlerin biyolojik ve psikolojik boyutu kadar maddi boyutu da önemlidir.

İşlemin uygulandığı kuruma göre yumurta dondurma fiyatları değişir ve yaklaşık 8-12 bin arasındadır. Bir de alınan örneklerin saklanması için fazladan belli bir ücret ödemeniz gerekir. Yine bu ücret de gideceğiniz kuruma göre değişecek olup yıllık yaklaşık 800-2000 lira arasında değişir.

Geleceğinize dair önemli bir karar olan yumurta dondurmak ileride çocuk sahibi olmanızı garanti etmeye çalışan bir uygulamadır. Ancak yine de karar vermeden önce bilmeniz gerekenler olduğunu unutmamalı ve tüm koşulları göz önünde bulundurmalısınız.

“Yumurta Dondurma Nedir? Nasıl Yapılır?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Yumurta Dondurma Nedir? Nasıl Yapılır?: https://www.bebek.com/yumurta-dondurma-nedir-nasil-yapilir/ 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamile Kalmanın 5 Yolu!

Gebelik Döneminde Cinsellik ve Merak Edilenler

Geç Yaşta Annelik Riskli mi?