yumurtlama günü

Yumurtlama (Ovulasyon) Dönemi Belirtileri

Genelde pek çok kadın, her ay olgunlaşıp serbest bırakılan yumurtanın etkisiyle vücudunda meydana gelen belirtileri takip etmez. Ta ki gebelik planlayana kadar…

Yumurtlama, adet döngüsünün bir parçasıdır ve her ay, bir ya da birden fazla yumurtlama gerçekleşebilir. Aslında pek çok kadında yumurtlama belirtileri bariz bir şekilde görülür.

Ancak kişi vücudundaki değişimlere dikkat kesilmiyorsa bu belirtilerin farkında olmayabilir veya nedenini bilemeyebilir.

Sıra bebek sahibi olmaya geldiğinde ise yumurtlama tarihini yakalamak, kadınlar için oldukça önemli bir hal alır. Her kadının menstrual döngüsü farklıdır. Bu nedenle, her kadının yumurtlama günleri farklı günlere denk gelebilir. Hal böyle olunca anne adayları, kendilerinde yumurtlama belirtileri arayarak hangi gün yumurtladıklarını bilmek isterler.

Yumurtlama Belirtilerini Takip Etmek Neden Önemlidir?

28 günlük adet periyodu olan bir kadının yumurtlaması, yaklaşık olarak adet başlangıcından itibaren 14 gün sonra gerçekleşir.

Esasen yumurtlama, bir sonraki adet kanamasından iki hafta önce gerçekleşir. Bu dönemin kadınlar için bu kadar önemli olmasının sebebi ise yumurtanın yumurtalıktan atıldıktan sonra en fazla 24 saat canlı kalabilmesidir.

Döllenmenin gerçekleşebilmesi ve gebelik meydana gelebilmesi için sperm ve yumurtanın bir araya gelmesi gerekir. Erkeğin sperm hücresi, kadın vücudunda ortalama 48 saate kadar canlı kalabilir. Yumurtanın canlı kaldığı süre içerisinde döllenmenin olabilmesi için, yumurtlamanın hemen öncesi veya sonrasında ilişki olması gerekir. Bu dönemlerde ilişki sıklığını artıran çiftlerin gebelik yakalama şansı yüksek oranda artacaktır.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Ovulasyon gerçekleştiği zaman kadın vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bunlar;

Bazal Vücut Isısında Değişiklik:

Bazal vücut ısısındaki değişimi ölçerek yumurtlama günü hakkında bilgi sahibi olunabilir. Adet döngüsünün başlangıcından itibaren bazal vücut ısısı (BBT) sürekli olarak takip edilirse, yumurtlama gerçekleştikten sonraki 24 saat içerisindeki ölçülen ısının normal değerden 0.4 ̊C – 1 ̊C kadar fazla olduğu görülür.

Böylece, sonraki aylarda ne zaman yumurtlayacağınızı daha kolay bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Ovulasyon belirtileri arasında en kolay takip edilebilenlerden biri ısı ölçümüdür.

Burada dikkat edilmesi gereken kısım, daha sağlıklı sonuç alabilmek için ölçümü sabah ilk uyandığınızda, yatağınızdan kalkmadan önce yapmaktır. Ayrıca her gün aynı saatte ölçüm yapmaya da dikkat etmek gerekir. Hatta BBT değişikliği gebe olup olmadığınız konusunda da size ipucu verecektir.

Eğer hamileyseniz, adetinize yakın bir zamanda ölçüm yaptığınızda bazal vücut ısınızın daha da yükseldiğini fark edebilirsiniz.

Servikal Mukustaki Değişiklik:

Kadınlardaki akıntı olarak nitelendirilen servikal mukusun yoğunluğu, adet periyodu içerisinde dönem dönem farklılıklar gösterir. Bunun sebebi ise, menstrual döngü boyunca vücutta meydana gelen hormon değişiklikleridir. Adet bitiminden sonraki ilk zamanlarda akıntı miktarı azdır.

Günden güne miktarda artış görülür. Bu akıntılar berrak değildir ve uzayan bir yapısı yoktur. Ancak yumurtlama dönemi yaklaştığında vücutta artan östrojen miktarı, servikal mukusta farklılaşma meydana getirir. Bu farklılaşma, yumurtlamanın belirtileri arasında en kolay fark edilendir.

Bu dönemlerdeki akıntı şeffaflaşır, kayganlaşır ve iki parmak arasına alındığında uzayan bir kıvama gelir.

Mukusta meydana gelen bu değişimin amacı, spermin yaşayabileceği uygun bir ortam yaratmaktır. Bu şekilde canlı kalan sperm sayısı ve buna bağlı olarak yumurtanın döllenme olasılığı artar.

Yumurta akı kıvamındaki bu akıntı, yumurtlamadan 1-2 gün önce gelmeye başlayarak, kadın vücuduna giren spermleri yumurta gelene kadar hayatta tutmaya çalışır. Bu günlerde normalden daha fazla akıntınızın geldiğini fark edebilirsiniz.

gebelik - 1. trimester

Serviksteki Değişiklikler:

Ovulasyon dönemi içerisinde kadında pek çok değişim gözlenir. Yumurtlama dönemindeki belirtiler arasında, serviskte meydana gelen değişimler de bulunur.

Bu değişimleri kolay bir şekilde takip edebilmek için tuvaletteyken klozet kapağını kapatıp, bir ayağınız yerde diğer ayağınız klozet kapağının üzerindeyken temiz iki parmağınızı rahim ağzına doğru koyabilirsiniz.

Ovulasyon dönemi öncesi, rahim ağzının sert ve kuru olduğunu hissedersiniz.

Ayrıca konumu da daha aşağıdadır. Ancak yumurtlamaya yakın dönemde aynı işlemi yaptığınızda rahim ağzının yumuşadığını, kayganlaştığını, tıpkı dudaklarınıza benzer hassas bir yapının oluştuğunu fark edersiniz.

Ayrıca rahim ağzı daha yukarı çıkarak yükselmiştir. Yumurtlama sonrasında ise tekrar eski halini alacaktır. Bu kontrol sayesinde siz de yumurtlama gününüzü kolayca tespit edebilirsiniz.

Cinsel İstekteki Artış:

Ovulasyon döneminde meydana gelen hormondaki değişimler ve LH seviyesindeki yükselme kadınlarda cinsel istek artışına sebep olmaktadır.

Bu durum, insanların üremesini destekleyen bir oluşumdur. Eğer cinsel istekte bir artış fark ediliyorsa, bu artış yakın zamanda yumurtlama olacağının göstergesi olabilir.

Pelvik ve Alt Karın Ağrısı (Yumurtlama Ağrısı, Mittelschmerz):

Bazı kadınlar yumurtlamayı fiziksel olarak, adet sancısına benzer şekilde hissedebilirler. Alt karın bölgesinin sağ veya solunda (aydan aya değişebilir) veya her iki tarafında görülebilen bu sancılar 15 dk sürebileceği gibi bir saat de sürebilir.

Sancıya bazen hafif mide bulantısı da eşlik edebilmektedir. Yalnız, sancının düzeyi bu noktada önemlidir. Eğer oldukça rahatsız edici ve uzun süren sancılar yaşıyorsanız, bu sancının kaynağı yumurtalık kistleri, cerrahi operasyonlar sonucunda meydana gelen yapışıklıklar veya endometriozis olabilir.

Bu nedenle ovulasyon döneminde günlük hayatınıza devam etmede güçlük yaşayacak kadar sancılanıyorsanız bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Göğüslerde Hassasiyet:

Göğüslerde hassasiyet durumu daha çok hamileliğin belirtileri arasında görülse de ovulasyon döneminde artan progesteron, kadını hamileliğe hazırlayan bir hormon olduğundan bu duruma yol açabilmektedir.

Her kadında görülmemekle birlikte, eğer döneminizin ortasında böyle bir hissiyatınız varsa gebe kalmak için en uygun zamanlar gelmiş demektir.

Tükürük Değişikliği:

Yumurtlamayı takip etmek için çok anlaşılır bir yöntem gibi görünmese de kadın tükürüğü bize ipuçları vermektedir. Bunun için piyasada satılan tükürük testleri de bulunmaktadır.

Tükürük yakından incelendiğinde, basit nokta nokta desenler varsa yumurtlama henüz yaklaşmamıştır. Eğer tükürük desenleri kristalleşmeye başlamışsa gebe kalmak için uygun zaman dilimi yaklaşmış demektir.

Koku Hassasiyeti:

Kimi kadınlarda adet döneminin ortasında, yani yumurtlama dönemlerinde bariz bir koku hassasiyeti görülür. Yemek kokuları kişiyi rahatsız edebilir veya hiç kimsenin duymadığı kokuları duyabilir.

Bunun temel sebebi ise, hormonlar vesilesiyle kadının erkeğin kokusunu daha net algılamasını sağlamak ve insan soyunu devam ettirmektir.

Siz de kendinizde bu tip belirtileri gözlemleyerek ne zaman yumurtlayacağınızı tahmin edebilirsiniz. Yumurtlama döneminin belirtileri her kadında aynı olmayabilir, bunu unutmamak gerekir.

İşi daha pratiğe dökmek isterseniz ovulasyon testlerinden de faydalanabiliriniz. Bunun dışında bir takvim tutmak da döneminizi takip etmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Bu belirtiler size yumurtlama döneminizin yaklaştığını gösterse de tam olarak ne zaman gerçekleştiğini tahmin etmekte zorlanabilirsiniz.

Bu nedenle belirtileri gördüğünüz ve tahmin ettiğiniz yumurtlama gününün birkaç gün öncesi ve sonrasında sık aralıklarla ilişkiye girmek önemlidir. Spermin uzun süre kadın vücudunda canlı kalabilmesi de döllenme olasılığını arttırmaktadır.

Hamilelik haftası hesaplamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;

Hamilelik haftası hesaplama; https://www.bebek.com/gebelik-hesaplama/

Yumurtlama gününüzü hesaplamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;

Yumurtlama günü hesaplama;https://www.bebek.com/yumurtlama-gunu-hesaplama/

Hamilelik Haberi Vermek için 16 Yaratıcı Fikir

3. Hafta Gebelik

Kolay Hamile Kalmanın Yolları