Yumurtlama Dönemi ile İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru ve Cevabı!

Yumurtlama Dönemi ile İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru ve Cevabı!

Kadın üreme sistemi belli bir döngü içerisinde ilerler. Her ay üreme sisteminde meydana gelen değişiklikler, kadında gebelik oluşabilmesi için vücudu hazırlar.

Bebek sahibi olmayı planlayan eşler, bu süreç içerisinde yumurtlama dönemi ile ilgili birçok şey duyarlar. Hem kadın sağlığının korunması hem de hamileliğin oluşması için bu dönemin önemi çok büyüktür. Çünkü döllenmenin gerçekleşebileceği zaman aralığı oldukça kısadır ve bu aralığın yakalanamadığı durumlarda bir sonraki ayın beklenmesi gerekebilir.

Peki bebek isteyen çiftleri yakından ilgilendiren yumurtlama dönemi ile ilgili en çok merak edilenler neler? Gelin birlikte inceleyelim.

Yumurtlama ve Yumurtlama Dönemi Ne Demek?

Yumurtlamanın diğer adı ovulasyondur. Kadın üreme sistemi organlarından biri olan yumurtalıklardan her ay olgunlaşmış en az bir yumurta hücresinin atılması olayına denir. Bu olayın gerçekleştiği zaman aralığı ise yumurtlama dönemidir.

Yumurtalıklar, pelvis bölgesinde her iki yan tarafta bulunan, yassı bir küre yapısına sahip ve ceviz boyutlarında bir organdır. Beyindeki hipotalamusun hipofiz bezini uyarması ile LH (Luteinize edici hormon) ve FSH (Folikül uyarıcı hormon) adı verilen iki hormon salgılanır.

Bu hormonlar her ay bir yumurtalığı uyararak yumurta hücresinin olgunlaşmasını ve tüplerden salınmasını sağlar.

Eğer olgunlaşmış hücre fallop tüplerinde sperm hücresi ile karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması ile gebelik gerçekleşmiş olur.

Ancak olgunlaşan hücrenin yumurtalıklardan atıldıktan sonra canlı kalma süresi 24 saat kadardır. Bu nedenle, yumurtlama olayının meydana geldiği zaman aralığı hamilelik için çok büyük önem taşır.

Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır, Nasıl Hesaplanır?

Sağlıklı bir üreme sistemine sahip bir kadının tüplerinde, her ay bir yumurta hücresi olgunlaşma evresi yaşamaktadır. Ancak bu olayın tam olarak ne zaman gerçekleşeceği, özellikle bebek isteyen kişiler için oldukça merak konusu olmuştur.

Ovulasyon iki adet kanaması arasında yaşanır. Düzenli adet gören kadınlarda, 28 günde bir regl kanaması meydana gelir.

Genellikle 28 günlük bu döngünün tam ortasına denk gelen sürede yumurtlama gerçekleşir. Yani adet olduğunuz ilk günden başlanarak 14 gün sayıldığında bir sonraki yumurtlama zamanı belirlenmiş olur.

30 günde bir regl oluyorsanız, yaklaşık 16.gün gibi yumurtlama olacağı varsayılacaktır. Kısacası, regl döngü sürenizden 14 çıkararak verimli gününüzü tespit edebilirsiniz.

Yumurtlama (ovulasyon) testi nedir? Konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın. https://www.bebek.com/yumurtlama-ovulasyon-testi-nedir/

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Yumurtlama Döneminin Zamanı Nasıl Belirlenir?

Çocuk sahibi olmak isteyen ve gebelik planlayan çiftlerin en çok sorduğu ve yumurtlama dönemi ile ilgili merak edilenler listesinde ilk sıralarda yer alan bir konu da, yumurtlama zamanının nasıl belirlenebileceğidir.

Hamilelik şansını arttırabilmek için yumurtlama zamanının iyi takip edilmesi gerekir. Bir kadının ne zaman yumurtlayacağını tahmin etmesi, vücudunu iyi gözlemleyerek bazı bulguları doğru yorumlayabilmesi ile mümkün olabilir.

Bu belirtiler yardımı ile ovulasyon tarihinizi belirleyemediğiniz takirde başvurabileceğiniz farklı yöntemler de bulunur ki, yumurtlama tarihini belirlemeye yardımcı testler, bu yöntemlerin ilk sırasında yer alır.

Kısacası yumurtlama zamanının tespit edilmesi,

  • Ovulasyon testi
  • Ovulasyon belirtileri
  • Ultrasonografi yöntemi ile yapılabilir.

Yumurtlama Döneminin Belirtileri Nelerdir?

Ovulasyonunuz yaklaşırken vücudunuzda meydana gelen birtakım değişimler, bu dönemin belirtileri arasında sayabileceğiniz ve ovulasyonun hangi gün aralığında gerçekleşeceği ile ilgili fikir sahibi olmanıza yardımcı bulgulardır.

Peki ovulasyon döneminin belirtileri nelerdir?

Rahim Ağzında Yaşanan Değişimler

Ovulasyon öncesinde kuru, sert yapılı ve alçak konumda bulunan rahim ağzı, bu dönem yaklaştıkça yumuşak, kaygan yapılı ve yüksek bir konumdadır.

Göğüslerde Hassasiyet

Progesteron hormonunun yükselmesi, göğüslerde şişlik ve hassasiyet oluşumuna neden olabilir ve belirtilerden biridir.

Vücut Isısında Artış

Yumurtlama meydana geldikten sonraki 2-3 gün boyunca vücut ısısında 0.5-1.0 derece gibi bir artış gözlemlenmektedir.

Karın Ağrısı ve Kramplar

Yumurta hücresinin olgunlaşması ve tüplerden atılması sırasında hafif sancılar meydana gelebilir. Bu durum, yumurtlamanın başladığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Vajinal Akıntı

Regl sonrasında tekrar ortaya çıkan akıntı berrak, mukuslu ve kaygan bir yapıda ise ovulasyona işaret ediyor olabilir.

Ovulasyon dönemi belirtileri konusu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/yumurtlama-belirtileri/

yumurtlama

Yumurtlama Testi Nasıl Yapılır?

Gebelik düşünüyorsanız ve yumurtlama zamanınızı belirtileri takip ederek tespit edemiyorsanız, özel idrar kitleri yardımı ile evde ovulasyon testi yapabilirsiniz.

İdrardaki LH hormonunun yükselmesi ile yumurtlama zamanı tespit edilebilir. Ovulasyon tarihinizin yaklaştığı zaman aralığında, her sabah uyandıktan sonra aynı saatlerde ve ikinci idrarınızla uygulayacağınız testin çift çizgi çıkması, idrarınızdaki LH hormonunun yükseldiğini ve yaklaşık 24 saat sonra ovulasyonun gerçekleşeceğini göstermektedir.

Ovulasyon Süresi Ne Kadardır?

Kadın üreme hücresinin olgunlaşarak tüplerden atılması, regl döngüsünün ortalama 14. ve 16. günleri arasında başlar.

Ovulasyonun gerçekleşme süresi ise folikül atıldıktan sonraki 24 saattir.

Ancak spermin kadın vücudunda canlı kalma süresi göz önünde bulundurulduğunda bu dönemden ortalama 2-3 gün öncesi ve 1-2 gün sonrası gebe kalma şansının yüksek olduğu zaman dilimidir.

Ovulasyon Takvimi Nedir?

Döllenmenin gerçekleşmesi, şans faktörüyle orantılı bir durumdur. Çünkü yumurta hücresinin canlıyken sperm ile karşılaşma ihtimâli sadece 1 gündür.

Bu nedenle, belli bir süre hamilelik sağlayamamış çiftler, bebek sahibi olabilmek için ovulasyon takviminden yararlanabilirler.

Ovulasyon zamanının hesaplanarak döllenme şansının en yüksek olduğu günlerin belirlenmesi ile her ay bir takvim tutulabilir. Bu dönemin başlama ve bitiş zamanları, bir önceki adet döngüsü tarihi veya testler ile belirlenerek doğurganlığın en yüksek olduğu günler tespit edilebilir.

Hangi Sıklıkta İlişkide Bulunmak Gerekir?

Sağlıklı bir gebelik oluşması ve döllenme şansının artması için, ovulasyon döneminde iki günde bir cinsel birliktelik yaşamak hamilelik ihtimâlini yükseltecektir. Yumurtlamadan 2-3 gün öncesi ve 2-3 gün sonrasını içeren 5-6 günlük sürede gün aşırı ilişki yeterlidir.

Hamile Kalmak için Yumurtlama Döneminde İlişkide Bulunmak Şart mı?

Ovulasyon zamanını belirleyemeyen ve bu süre içerisinde cinsel birliktelik yaşama fırsatı yakalayamayan çiftler, yumurtlama döneminde ilişkide bulunmanın bebek sahibi olabilmek için şart olup olmadığını öğrenmek isterler.

Ovulasyon zamanı denk getirilmeden de hamile kalabilmek mümkündür. Her ne kadar reglinizin ilk gününden başlayarak 14 gün sonrasının yumurtlama anı olduğu belirtilse de, düzenli adet gören kadınlarda dahi bu zaman değişkenlik gösterebilmektedir.

Bu durum bize diğer zamanlarda da gebe kalınabileceğini göstermektedir. Üstelik olgunlaşmış bir yumurtanın hayatta kalma süresi 24 saat iken, sperm hücresi vücutta 72 saate kadar canlı kalabilmektedir.

Bu dönemden birkaç gün önce veya sonra birliktelik yaşanması da hamilelik oluşmasını sağlayabilir.

Yumurtlama Takibi Bir Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanılabilir mi?

Bazı çiftler aile planlaması yöntemi olarak ovulasyon takvimini kullanmaktadır. Yumurtlamanın olmadığı tarihler, gebelik oluşma şansının en düşük olduğu zamanlardır.

Ancak bu yöntem kesin ve sağlıklı bir yöntem değildir ve %100 koruma sağlamaz. Yumurtlama zamanları her kadında farklılık gösterebilir ve birkaç gün değişkenlik yaşanabilir.

Güvende olduğunuzu düşündüğünüz bir günde yaşanan birliktelik sonucunda da döllenme gerçekleşebilir ve istenmeyen bir gebelik yaşanabilir. Bu sebeple yumurtlama dönemini bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanmak doğru değildir.

BetaHcg değeri hakkında her şey! Konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/beta-hcg/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Dövme Yaptırmak

Yumurta Rezervi Azlığında Ne Yapılır?

Hamilelikte Asitli İçecekler İçilir mi?