ovulasyon testi

Yumurtlama (Ovulasyon) Testi Nedir?

Ovulasyon Testi ile Hamile Kalmak

Birçoğumuzun en büyük hayallerinden biri, doğru insanı bulup hayatımızı birleştirmek ve zamanı geldiğinde çocuk sahibi olup bir aile kurmaktır.

Doğru zamanın geldiğini düşündüğümüzde ise hayalimizin hemen gerçekleşmesini diler, bir an önce minik bebeğimize kavuşmayı arzularız.

Ancak yanıldığımız bir nokta var ki, o da korunmayı bıraktığımız an hamile kalacağımızı düşünmemizdir. Dolayısıyla pek çok çocuk sahibi olma niyetiyle korunmayı bırakan anne adayları, o ay regl olduklarında büyük bir hüsrana uğrarlar.

Oysa ki hüsrana gerek yoktur; çünkü işin matematiği düşündüğümüzden biraz daha farklıdır. Bu nedenle;

 En kısa sürede gebe kalmak istiyorsak, oyunu kuralına göre oynamamız gerekir.

Bu noktadaki en büyük yardımcımız ise ovulasyon testleridir.

Biz de size bu yazımızda ovulasyon testi ile hamile kalmak neden daha kolaydır, ovulasyon testi ile hamile kalmak için ne yapmak gerekir biraz bunlardan bahsedeceğiz. Ancak işin mantığını daha iyi kavrayabilmek için önce yumurtlama ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir.

Yumurtlama Nedir? Ne Zaman Gerçekleşir?

Ovulasyon testi ile hamile kalmanın mantığını kavrayabilmek için kadınlarda gerçekleşen yumurtlama ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak önemlidir.

Temelde hamile kalabilmek için iki ayrı hücrenin bir araya gelmesi gerekir. Bunlardan biri erkekten gelecek sağlıklı bir sperm, diğeri ise kadındaki yumurta hücresidir.

Ancak sperm hücresi erkekte daima canlı bir şekilde bulunabilirken, yumurta hücresi kadın vücudunda ayda sadece 12-24 saat canlı bir şekilde bulunabilir.

Daha da açacak olursak, embriyoyu oluşturacak canlı yumurta hücresi kadın vücudunda her adet dönemi içerisinde yaklaşık olarak sadece 1 gün canlı kalmaktadır.

Bu da her yaşanacak cinsel ilişki neticesinde neden gebe kalınamayacağını çok net açıklamaktadır.

Kadınların verimli günü olarak adlandırılan yumurtlama gününü bilmek, hamile kalmayı oldukça kolaylaştıracaktır.

Yumurtlama günü, 28 günlük düzenli bir menstrual döngüye sahip bir kadın için adet başlangıcından itibaren sayacak olursak, yaklaşık olarak 14. güne denk gelmektedir.

Ancak bu sadece bir varsayımdır. Yumurtlama günü her kadında, her ay farklı günde gerçekleşebilir. Bu da verimli günü tahmin etmekte zorluk yaşamamıza neden olarak gebe kalmamızı geciktirebilir.

Yumurtlama gününüzü hesaplamak için aşağıdaki linke tıklayın.

https://www.bebek.com/yumurtlama-gunu-hesaplamademo/

erken gebelik testi

Ovulasyon Testi Nedir?

Ovulasyon testi, kadın vücudundaki LH hormonu seviyesini ölçerek yumurtlama takibi yapmaya yarayan bir testtir.

LH ise, lüteinleştiren hormon olarak da bilinen luteinizan hormonunun kısaltmasıdır. Bu hormon, hipofiz bezi tarafından üretilmekte olup hem kadın hem de erkekteki doğurganlık üzerinde etkili olan baş hormonlardan biridir.

Çünkü, östrojen ve testosteron gibi kadınlık ve erkeklik hormonlarının salgılanmasında önemli bir rolü vardır.

Kadınlar, normalde ovulasyon kitlerinde pozitif gösterecek düzeyde LH hormonu seviyesine sahip değildirler.

Ancak yumurtlamadan yaklaşık 24-48 saat öncesinde bu hormon seviyesinde belirgin derecede bir artış olur.

Bu dalgalanma yumurtlamayı tetikler ve folikülden yumurta salınımı gerçekleşir. İşte bu salınımın gerçekleştiği zaman, kadının gebe kalması için en verimli zamandır.

Ovulasyon Testini Kullanmak İçin En Uygun Zaman Nedir?

Kadınlar birtakım yumurtlama belirtilerini takip ederek yumurtlama günleri hakkında bilgi sahibi olabilir. Bu belirtiler;

  • Rahim ağzının yumuşaması ve konumunun değişmesi,
  • Karnın alt bölgesinde hissedilen sancı veya ağrı,
  • Akıntının berraklaşarak kaygan bir hal alması,
  • Vücuttaki ısı artışıdır.

Ancak bu belirtilerin bazıları her zaman her kadında takip edilecek düzeyde gerçekleşmeyebilir veya takip etmesi daha zor olabilir. Bu nedenle ovulasyon testleri ile yumurtlama takibi yapmak daha güvenilir olacaktır.

Peki bu testleri kullanmaya ne zaman başlamalı?

Ovulasyon testini kullanmaya ne zaman yapmaya başlamanız gerektiğini adet döngünüzü takip ederek bulmalısınız. Bunun için;

  • Adet döngünüzün kaç gün olduğunu belirleyin. Adet döngüsünün süresi, adetinizin başladığı ilk günden bir sonraki adetiniz başlayana kadarki geçen süredir.
  • Eğer adetiniz düzensizse, son 3 aydaki adet döngünüzü kontrol edin ve en kısa döngüyü baz alın.
  • Yumurtlama, bir sonraki adetinizden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Eğer adetiniz düzenli ise (ortalama 28 gün), adet başlangıcından itibaren 12. gün testi yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Bu süre adet başlangıcından itibaren örneğin; eğer döngünüz 21 gün ise 5. güne ya da 32 gün ise 16. güne denk gelecektir. Yani tahmini yumurtlama gününün birkaç gün öncesinden testi yapmaya başlamak en uygunudur.
  • Eğer adet düzensizliğiniz varsa ve hangi gün teste başlayacağınız konusunda tereddütler yaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda var.

Gebe Kalmaya Yardımcı 6 Besin! Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Makaleye kolay ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayın!

https://www.bebek.com/hamile-kalmaya-yardimci-6-besin/

Ovulasyon Testi Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Yumurtlama testi yapmadan önce testin doğruluğunun yüksek olması adına dikkat etmeniz gereken birtakım maddeler vardır:

  • Testi uygulamadan birkaç saat öncesinde sıvı alımınızı azaltmanız gerekir. Aksi takdirde idrarınız seyrelerek doğru LH seviyesini okumanızı engelleyebilir.
  • Sabah ilk idrar ile testi yapmak bazen yanıltıcı sonuçlar verebildiğinden tercih edilmemelidir.
  • Testin sonuçlarını etkileyebilecek alkol, sigara ve ilaç gibi maddeleri kullanmamak gerekir.
  • Testi her gün aynı saatlerde yapmaya çalışmak güvenilirliğini artıracaktır.
  • Tercihen sabah 10:00’dan sonra ve akşam 22:00’den önce yapılması daha uygundur. Ancak bu saatler sizin yaşam koşulunuza göre değişkenlik gösterebilir.
  • Eğer günde 2 test yapılacaksa, iki test arasından en az 8 saat geçmesine özen gösterilmelidir.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama ve ovulasyon testi ile ilgili birtakım bilgileri verdik. Şimdi ovulasyon testi nasıl yapılır, bir de ona bakalım.

Yumurtlama testleri, aldığınız ürünün markasına göre birtakım farklılıklar gösterebilir. Bazı dijital testler pozitif sonucu gülen surat ile gösterirken, iki ayrı çizgi penceresi olan testler daha yaygındır.

Bazı testlerde idrar çubuğu direkt idrarın olduğu kaba daldırılarak, bazılarında direkt akan idrara tutularak, bazı testlerde ise damlalık yardımı ile numune penceresine birkaç damla idrar damlatılarak işlem gerçekleştirilir.

Dijital testlerde göstergede gülen surat olması, çizgi pencereli testlerde ise ikinci çizginin varlığı pozitif sonucu göstermektedir. Bazen ikinci çizgi silik çıkabilir, takip eden günlerde çizginin en koyu olduğu günü baz almak daha doğru olacaktır.

Ovulasyon Testi Pozitif Çıktı, Ne Yapmalıyım?

Ovulasyon testiniz pozitif çıktı, peki bebek sahibi olma şansınızı artırmak için şimdi ne yapmanız gerekiyor?

Pozitif yumurtlama dönemi testi, yumurtlamanızın 24-48 saat içerisinde gerçekleşeceğini gösterir.
Sperm hücrelerinin kadın vücudunda 24-72 saat kadar canlı kalabildiğini varsayarsak, hamile kalabilmek için yumurtlama tarihinden önce ilişkiye başlamak en doğrusudur.

Yumurta hücresi de 24 saate kadar canlı kalabildiğinden, ovulasyon testi ile belirlediğiniz bu günlerde yaşanacak cinsel ilişki neticesinde gebe kalma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Asitli İçecekler İçilir mi?

1-2 Haftalık Gebelik

Anne Adaylarının Hamilelik Sürecini Kolaylaştıran İpuçları