Bebekler dünyaya geldiği andan itibaren her bebeveyn bebeklerinin oturabildikleri, konuşabildikleri, yürüyebildikleri anı görmeyi heyecanla bekler.
Bebeklerinin gelişim süreçlerine tanık olmak isterler. Siz de çocuğunuzun yürüdüğü anı görmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz.
Yaşıtlarına oranla gecikip gecikmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu süreci her bebek farklı zamanda tamamlar.
Kimi bebek erken yürümeye başlar kimi bebek geç. Bunun altında birçok sebep yatabilir.
Çocuğunuzun motor becerileri, genetiği, boyu, kilosu, doğum zamanı, iskelet sistemi gibi ve bebeveynlerin yetiştirme tarzı gibi birçok etmen sebep oluyor olabilir.
Peki, benim çocuğum neden yürümeye gecikti? Bebeveyn olarak ne yapabilirim? diyorsanız, yazımızı birkaç başlık altında inceleyelim.
Bebekler Ortalama Hangi Aylarda Yürümeye Başlar?
Bebekler ortalama 12. ve 13. aylarda yürümeye başlamış olurlar. Ama bu süreç bebekten bebeğe farklılık gösterir.
9. ayda yürümeye geçen bebekler görüldüğü gibi 18. ayda yeni adım atmaya başlayan bebekler de görülebilir. Bu sebeple, eğer çocuğunuz 18 aydan küçükse paniğe kapılmadan gelişimini takip edebilirsiniz. Ama bebeğiniz eğer 18. ayını tamamlamış ve yürümeye başlamamışsa geciktiğini anlayabilirsiniz.
Ortalama 3. aylarda başını tutması, 6. ve 7. aylarda dönmesi beklenir. 6. ve 7. aylarında destek yardımıyla oturması, 7. ve 8. ayda desteksiz oturması beklenir. Bu aylarda çocuğunuzu izleyerek, becerilerini kontrol edebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun geciktiğini düşünüyorsanız doktoruna danışmanız gerekebilir.
Yürümesi dışında bebeğinizin ayak hareketlerini dikkatli inceleyebilirsiniz. Yatarken ayak hareketlerine odaklanabilirsiniz. Nasıl hareket ediyor? Tekmeleme hareketleri yapıyor mu? Bacaklarını kendisine doğru çekip, bırakıyor mu? Bir kuvvetten destek alıp kalkabiliyor mu?
Çocuğunuz bu tarz motor becerilerine henüz sahip değilse, alanında uzman doktorlardan destek almanız en doğrusu olacaktır.
Bebeklerde Yürüme Gecikme Nedenleri
Boy – Kilo Oranına Dikkat
Tıpkı bir yetişkin nasıl kilosundan yana hareketlerinde zorluk yaşayabiliyorsa, bebeklerde de bu durum geçerlidir.
Eğer bebeğinizin boyuna oranla kilosu fazlaysa bebeğiniz yürümekte güçlük çekebilir. Bunun için çocuğunuzun beslenmesine dikkat edebilirsiniz.
Alanında uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Çocuğunuzun ihtiyacı kadar dengeli ve düzenli şekilde daha sağlıklı büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin Doğuştan Gelen Durumları
Her bebek farklı yaşam öyküsüne, farklı gelişim özelliklerine sahiptir. Bebeğiniz erken doğmuş olabilir, genetiğinizde bu özellikleri taşıyor olabilirsiniz. Bazı kas ve metabolik hastalıklara sahip olabilir. Bu tarz sebeplerden yana, büyüdükçe yürümeye başlar demek yerine uzman doktorlardan yardım almalısınız.
Yürüyemiyor mu? Tercih Etmiyor mu?
Bebeğiniz yürüyebilse de yürümek istemiyor olabilir. Emeklemek ona daha kolay ve hızlı geliyor olabilir. Bu aşamada da sizin desteğiniz önem taşır. Yürümesi için sabırla ilgilenmelisiniz. Elinden tutup beraber adım atmayı deneyebilirsiniz. Karşısına sevdiği bir nesneyi koyup yürümesi için bir hedef sağlayabilirsiniz. Bir bebeveyn elinden tutarken, diğeri ona kucak açıp bekleyebilir. Böylece çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Nasıl Bebeveynsiniz?
Sizce bebeğinizin hareketlerine karşı nasıl tutum sergiliyorsunuz? Fazla korumacı ve panik misiniz? Bebeğinizin canı acımadan hareket etmesi sizin en doğal isteğiniz olabilir. Ve bu her anne babanın çocuğuna karşı içgüdüsüdür.
Düşmelerini, yara almamalarını, zarar görmemelerini isteyebilirsiniz ve bu çok olağandır. Ama, bu istekleriniz bebeğinizin hareketlerine engel oluyor mu?
Devamlı kucağınızda olması, her hareketinde sizin müdahale etmeniz onu olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuz adım atmaya cesaret edemeyebilir.
Bebeğinizi, gözetiminiz altında serbest bırakmaya çalışabilirsiniz. Böylece, kendisini, hareketlerini, çevresini keşfetmeyi öğrenirler.
Kulaktan Duyma Bilgiler Dikkat
Çocuk yetiştirirken, dışarıdaki insanlar çocuğunuzun gelişimine ve neler yapmanız gerektiğine sık sık müdahale etmeye çalışabilirler.
Yürüyemeyen çocukların D vitaminine ihtiyacı olduğunu ve sizin takviyeyle vermeniz gerektiğini söyleyebilirler. Bu vitamin ampuller çocuğunuz için çok yüksek dozdadır ve olumsuz etkiler bırakır. Bu sebeple, kulaktan duyma bilgilere göre değil doktorunuzun önerine göre hareket etmeye çalışmalısınız.
Çocuğumun Erken Yürümesi için Ne Yapabilirim?
Bebeveynlerin çoğu, çocuklarının hızlı bir şekilde yürümeyi kavramasını ister. Bunun için birçok yola başvururlar. İlk akla gelen yürüteçlerin, henüz tam olarak kanıtlanmış sonucu yoktur. Bazı uzmanlar adım hareketleri için iyi olduğunu söylüyorlar. Bazı uzmanlar çocukların denge kavramını öğrenememelerinden olumsuz etkileneceğini de söylüyorlar.
Fakat çocuklarınızın bastığı zemini hissetmeleri bu duruma katkı sağlayabilir. Ev içerisinde, bahçede, uygun gördüğünüz alanlarda çıplak ayakla yürütmeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde bebeğiniz, zeminin dokusunu, yüksekliğini rahatça hissedecektir. Uzmanlar da bu hislerin de beyinde pozitif etki bıraktığını söylüyor.
Her bebeveyn için bebeğinin ilk adımları çok kıymetlidir. Artık bebeğinin yürüyebileceğini görmek, büyüdüğünü hissetmek heyecan ve sevinç dolu bir süreçtir. Bu sebeple, bir an önce yürüdükleri anı görmek isterler. Bu süreçte, bebeveynler 18. aya kadar sabretmelidir.
Çocuğunuz eğer henüz 18 aydan küçükse, paniklemeden gelişim sürecine uygun destek sağlayabilirsiniz. Elinden tutup yürümeye teşvik etmeniz, kilosuna dikkat etmeniz gibi birçok dış müdahaleyle sürece olumlu katkı sağlayabilirsiniz. Bulunduğu aya göre, motor becerilerinin yerinde olup olmadığına bakabilirsiniz.
18 aydan önceki süreçlerde de bebeğinizin motor hareketlerine gecikme olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu gecikme, geç yürümenin sinyalleri olabilir.
Doktoruna danışmanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesinde katkı sağlayabilir. Ayrıca, gelişimini engelleyen sorunlara sahipse, doktor desteği almayı deneyebilirsiniz.
Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü
https://www.instagram.com/psikologhanife/
“” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
:
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.