bebek-uyku-arkadasi

Uyku Arkadaşı

Gebeliğiniz süresince, özellikle son aylara geldiğinizde “aman iyi uyu, bol bol uyu, bebek olunca çok özleyeceksin bu uykuları” benzeri cümleleri sık sık duyarsınız. Bunları duydukça tedirgin olmak ise gayet normaldir.

Bu tip endişeleri yaşamamak adına yapmanız gereken tek ve belki de en önemli şey; çocuğunuza doğru uyku eğitimini vermek. Bu eğitimi verirken ve bebeğinize uyku alışkanlığı kazandırmak yolunda en önemli yardımcılardan biri de bebek uyku arkadaşı olacaktır.

Çok sık duyduğumuz bu uyku arkadaşı nedir, nasıl seçilir ve benzeri soruların cevaplarını dilerseniz birlikte bulalım.

Uyku Arkadaşı Nedir?

Gebelik dönemiyle birlikte hayatınızda yepyeni bir sayfa açılır. Bu sizin için olduğu kadar yenidoğan bebeğiniz için de yeni bir başlangıçtır. Geldiği bu yeni dünyada güvendiği tek kişi ebeveynleridir. Bu sebeple daima yanında olmanızı ister.

0-4 ay arası yarım kundak şeklinde bebeğinizi sarar ve uyandıkça yeniden uykuya dalması için yardımcı olursanız bebeğinizin yeterli uykuyu almasını sağlamış olursunuz. Ancak 4. aydan sonra bebekleriniz kendi başına uyumak için hazır hale gelmeye başlar.

Peki uyku arkadaşı nedir ve uykuya nasıl yardımcı olur?

Bebeklerin kendi yataklarında desteksiz uykuya dalmasını öğreten ve buna yardımcı olan nesne ya da oyuncaklardır. Uyku arkadaşı bebeğinizin kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.

Bebeğiniz herhangi bir oyuncağı uyku arkadaşı olarak benimsediğinde uykusundan uyanıp onu gördüğünde güvende hisseder ve onunla oynayarak tekrar uykuya dalar. Bu sayede kendini yalnız hissettiğindeki ağlama krizlerinin önüne geçmiş olursunuz. Bir süre sonra bu oyuncağı uyku ile ilişkilendirdiği için uykuya dalması da çok daha kolay olacaktır.

Uyku Arkadaşı Nasıl Seçilir?

Uyku eğitiminde uykuya yardımcı bir oyuncak kullanacaksanız onu nasıl seçmeniz gerektiğini bilmek gerekir. Doğru tercih için dikkat etmeniz gereken önemli hususlar aşağıdaki gibidir.

  • Yumuşak bir nesne olmalı.
  • Yıkanabilir olmalı.
  • Düğme gibi kopabilecek parçaları olmamalı.
  • Fermuar ya da etiket gibi kesme ihtimali olan özellikleri bulunmamalı.
  • Emme ihtimali olduğu için uzun tüylü seçimler yapılmamalı.
  • Bebeğinizin kolayca kavrayabileceği boyutlarda olmalı.
  • Kol, bacak, kuyruk gibi uzuvları olmalı.
  • Zararlı boya içermeyen, organik ürünlerden üretilmiş olmalı.
  • Işıklı ve sesli oyuncaklar tercih edilmemelidir. Bu ürünler uykusunu getirmek yerine onu daha da canlandırabilir.

Uyku Arkadaşı Nasıl Kullanılmalıdır?

Bebeğinizin uyku arkadaşını sevdiği oyuncaklardan birini seçebileceğiniz gibi sadece uykuya özel bir oyuncak ya da nesne de seçebilirsiniz. Bu bir battaniye ya da bir yastık bile olabilir. Bu seçimi yaptıktan sonra ilk yapmanız gereken şey nesneyi sürekli beşik ya da bebeğinizin yatağında bulundurmak olacaktır.

Uyku arkadaşı kesinlikle sıradan bir oyuncak konumuna gelmemeli ve diğer oyuncakların yanında yer almamalıdır.

Bebeğiniz uyku arkadaşı  ile oyun zamanlarında değil sadece yatağında ve yatma zamanı oynamalıdır. Böylece bu oyuncağı sadece uykuyla ilişkilendirir ve onu her gördüğünde istenen eyleme geçiş yapar. Zamanla bu geçişler daha kolay ve kısa sürede olmaya başlayacaktır.

Bebeğiniz istenilen alışkanlığı kazandığı zaman; uyumak istediğinde nerede olduğu fark etmeksizin o oyuncağını yanında isteyecektir. Bu sebeple tatile giderken ya da bebek arabasıyla gezintiye çıktığınızda onu yanınızda almayı unutmamak yararınıza olur. Hatta her ihtimale karşı oyuncağı yedeklemek de mantıklı olacaktır.

Buna dikkat ettiğiniz takdirde mekan değişikliği nedeniyle oluşabilecek uyku sorunlarını da ortadan kaldırmanıza uyku arkadaşı yardımcı olur.

Uyku Arkadaşı Bağımlılık Yapar Mı?

0-5 yaş arası çocuklara uyku eğitimi verilirken uyku arkadaşı kullanımı tavsiye edilen bir yöntemdir. Bir süre sonra bu oyuncağın bebeğinizde bağımlılık yapacağını düşünebilirsiniz. Çocuklarda battaniye, yastık, emzik ya da bir oyuncağın bağımlılık yapması gibi örnekler yaygın olsa da uyku arkadaşı sadece uyku ile ilişkilendirilir ve bu fikir benimsenirse bağımlılık yapma ihtimali ortadan kalkar.

İşte tam da bu sebeple nesneyi sadece yatak ya da beşiklerde kullanmak gerekir. Hem biz yetişkinler bile zaman zaman farklı yerlerde uyumak zorunda kaldığımızda kendi yastığımızı istemez miyiz?

Ne Zaman Kullanmaya Başlamalı?

Bu konuda uzmanlar ilk 4 ayın anne ile temas halinde geçirilmesi gerektiğini söyler.  4. aydan sonra uyku arkadaşı tavsiye edilir. Bu yöntemin 0-5 yaş dönem arası kullanılması uygundur.uyku-arkadasi-ne-zaman-kullanmaya-baslanmali

Bebeğin Uyku Arkadaşına Alışması İçin Yapabilecekleriniz

Bebeğinizin uyku düzenini oluşturmaya çalışırken seçtiğiniz nesneye alışması için yapabilecekleriniz hakkında birkaç ipucu:

  • Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra öğrendiği ve unutmadığı tek koku sizin kokunuz. Bu sebeple her ağladığında kucağınıza gelmek ister. Bunun için aldığınız oyuncağı bir süre yanınızda tutarak kendi kokunuzun üzerine sinmesini sağlayabilirsiniz. Ya da bir tişörtünüzü bu oyuncağa giydirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz sizin kokunuzu duyar ve bu oyuncağa daha kolay alışır.
  • Uyku arkadaşına bir isim verebilirsiniz. Nunu, Lili, Mimi gibi sevimli ve söylemesi kolay isimler koyarak bebeğinizin uyku arkadaşına alışmasına ve onu sevmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Uyku arkadaşı ile mutlaka ama mutlaka yatakta ya da beşikte oynanmalıdır. Evin başka bir yerinde bu oyuncakla oynarsa uyku ile olan bağı kopacak ve bebeğinizin bu fikirden uzaklaşmasına neden olacaktır.

Emerek Uyuyan Bebeklerde Uyku Arkadaşı Kullanılabilir mi?

Yenidoğan dönemde ilk 4 ay emerek uyutma tavsiye edilir. Bebeğinizin dünyaya geldikten sonra en çok ihtiyacı olan şey sizinle teması ve geçirdiği vakittir. Bu sebeple güven duygusunu en çok sizinle hissettiği için sizi hep yanında ister. Ancak 4 aydan sonra bebeğiniz artık kendi başına uyuyabilir. Her uyandığında onu emzirmek ise bir süre sonra zor bir hal alır.

Uyku arkadaşı ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Anneler için bebekleri ağlarken onu kucağına almamak ya da emzirmemek çok zor bir durum farkındayız. Ama bebeğinize biraz zaman tanırsanız bu uyku arkadaşına güvenmeyi ve ona sarılarak mışıl mışıl uyumayı öğrenecek; siz de ertesi gün onunla daha kaliteli zaman geçirmek için ihtiyacınız olan enerjiyi depolayacak kadar uyumuş olacaksınız.

Dilerseniz “Uyku Arkadaşım” konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Uyku Arkadaşı Çeşitleri

Bebeğiniz için seçeceğiniz nesne birçok model ve çeşitte olabilir. Uykuya dalmadan önce ona sarılacağını bu yüzden konforlu ve yumuşak bir yapıda olmasına özen göstermelisiniz. Gelelim tercih edebileceğiniz bazı modellere…

  1. Pelüş oyuncaklar: Çoğu yetişkin için bile hala vazgeçilmez olan pelüşler, bebek için seçilecek ise çok tüylü olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü bebeğinizin, uyurken bu oyuncağı ağzına götürme ve emme ihtimali yüksektir. Bu yumuşacık pelüşler sayesinde bebeğiniz kendini güvende hissedecek ve kolayca uykuya dalacak.
  2. Amigurumi oyuncaklar: Tamamen el yapımı olan bu oyuncakların birbirinden fazla modeli mevcut. Tavşan, ayıcık, kuzu gibi birbirinden şeker modellerin yanı sıra bebek olanlarını da tercih edebilirsiniz. Tamamen el yapımı ve pamuk iplerden yapılan bu oyuncakların yıkanabilir olması da büyük bir avantajdır.
  3. Uyku arkadaşı battaniyesi: Bu modellerde bir oyuncak ve battaniye birleştirilmiştir. Bu sayede bebeğiniz uyku arkadaşı ile oynarken ona sarılıp üstünü de örtebilir. Bu modellerin hem pelüş hem de amigurumi modelleri mevcuttur.
  4. Bez bebekler: Yumuşacık kumaşlardan dikilmiş bebekler, çocuğunuz için oldukça ideal bir uyku arkadaşı olabilir. Kolu ve bacakları olduğu için onu kolayca kavrayarak sarılıp uyuyabilir.

Yetişkinler uykuya dalmak için gözleri kapatır, ışığı kısar veya rahatlatıcı bir müzik dinler. Ancak bebekler bu konuda acemidir. Dünyaya gelişiyle birlikte birçok şeye adapte olması gereken bebeğin hem sağlıklı büyüyüp gelişmesi hem de ebeveynlerinin onunla ilgilenecek enerjiye sahip olacak kadar dinlenebilmesi için uyku düzeni edinmesi önemlidir.

Bu sebeple doğru davranışları kazanabilmesi için ona yardımcı olmalıyız. Belki loş bir ortam, uyku öncesi bebek masajı veya bir bebek uyku arkadaşı ile sürecin daha da kolay olacağını unutmamalısınız.

“Bebekler Uyku Eğitimi Hakkında Her Şey!” konulu yazımızı okumak içi aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Bebeklerde Uyku Eğitimi Hakkında Her Şey: https://www.bebek.com/bebeklerde-uyku-egitimi-hakkinda-her-sey/

Siz de yorumlarda bebeğinizin uyku rutinini ve en sevdiği uyku arkadaşının ne olduğunu bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Huzurlu uykular ve mutlu günler dileriz,

Sevgilerimizle 🙂

Post navigation

Bir yanıt yazın

Söz Dinlemeyen Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmalısınız?

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

Çocuğum Tırnak Yiyor!